Край на драмата: Братята Куаши са убити

Ликвидиран беше и мъжът, който взе заложници в магазин; 4-ма от похитените са мъртви
Обновена: 9 яну 2015 21:09 | 9 яну 2015 18:04,
421
Край на драмата: Братята Куаши са убити
Снимка: БТА

Край на двете напрегнати заложнически драми във Франция - и тримата похитители бяха убити при почти едновременен щурм на печатницата, в която бяха блокирани братята Саид и Шериф Куаши, извършили нападението срещу редакцията нa „Шарли ебдо“, и на магазина, в който въоръжен мъж държеше заложници.

Братята Куаши са убити при спецоперация, предаде Скай нюз, като се позова на информация на АФП. Двамата братя бяха блокирани от полицията в градчето Дамартен ан Гоел и държаха заложник, който е освободен невредим.

Минути преди това стрелба и експлозии се чуха край печатницата, в която атентаторите бяха обградени от полицията. 

Репортери на мястото предадоха, че от сградата излиза дим.

Още по темата
АФП съобщи, че двамата джихадисти, убити в Дамартен-ан-Гоел, излезли от обсадената печатница, стреляйки по полицаите.

Четири експлозии се чуха и на мястото на втората заложническа криза - в магазина за хранителни стоки кашер, където въоръжен мъж взе заложници. Похитителят е убит, а по информация на Скай нюз няколко от похитените са освободени. Полицейски източник обаче съобщи, че четирима от заложниците са убити, предаде Ройтерс. Двама полицаи са ранени при акцията.

В супермаркета са намерени телата на петима души, сред които похитителят Амеди Кулибали. Засега не се знае дали другите четирима са били убити по време на щурма, или при стрелбата по-рано през деня. Според източник четирима заложници са ранени и се намират в много тежко състояние.

Похитителят Амеди Кулибали заявил преди смъртта си за френска телевизия, че синхронизирал акцията си с братята Куаши. В телефонно обаждане до Бе Еф Ем Те Ве той заявил, че принадлежи към групировката Ислямска държава. Кулибали казал, че държи 16 заложници и е убил четирима. От телевизията не са разпространили веднага записа заради течащата в момента спецоперация.

В отделно обаждане до същата телевизия Шериф Куаши заявил, че бил изпратен във Франция и финансиран от "Ал Кайда" в Йемен.

В районите и на двете заложнически драми се чуват линейки с включени сирени.

Около 88 хиляди полицаи и войници бяха мобилизирани за преследването на убийците и в операциите за гарантиране на безопасност.

Двамата братя Шериф и Саид Куаши разстреляха в сряда 12 души, нахлувайки в редакцията на „Шарли ебдо“, след което се укриха. Вчера те бяха засечени, след като нападнаха бензиностанция край Париж. Днес след престрелка с полицията на магистрала двамата братя се барикадираха в печатница градчето Дамартен ан Гоел, като взеха и един заложник.

Почти по същото време в Париж Амеди Кулибали нападна магазин в Париж и взе няколко души за заложници. Стана ясно, че Кулибали се е познавал поне с един от братята Куаши. Според френската полиция Кулибали е бил член на ислямистка групировка, в която са участвали и братята Куаши. Кулибали беше поставил ултиматум да бъдат освободени братята Куаши, в противен случай ще убие заложниците. Кулибали беше обявен за издирване от вчера, след като при инцидент в градче край Париж беше убита полицайка, а един общински служител беше ранен.

 

Вижте как полицията щурмува магазина в Париж:


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
1
 
1
 
! Отговори
!@№ преди 9 години
До Футуролог до !@Пичага, и аз това казвам, в един не толкова стар мой коментар.. заблуден си яко и не виждаш добре:) Лека нощ!
210
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма така е. там съм и го знам. това е сграда- това наричат джамия. такава-истинска,с минаре- НЯМА И НЯМА ДА ИМА!
209
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 296, не само има ами е в центъра и работи като музей. en.wikipedia.org/wiki/Tzistarakis_Mosque не е зле и ние лека полека да ги направим музеи:)
208
1
 
2
 
! Отговори
!@№ преди 9 години
До жжжАха! Ето за това говорех! А, защо идват тия талибани, от къде, нима някой да им пречи да си живеят там, от където са?
207
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един интересен факт- в Атина няма построена джамия. Няма. Не съществува такова неещо.
206
0
 
2
 
! Отговори
!@№ преди 9 години
До футурологъ:Не знам каква логика ще откриеш във футурото, при условие, че настоящето ти е мъгливо, а миналото изкривено..
205
1
 
4
 
! Отговори
косвени жертви преди 9 години
А Норд Уест? Когато освобождаваш доказани терористи с идея да са ти доносници това следва. Посланик се хили пред Славчо-чака селфи. "Спец" полицаи с добри шкембета и без каски "бързат". В друга държава убиха 50. А чули ли сте, че има един Алеко, на който бай *** казва "Нейсе запуши я".Не дразни тихите ***. Спомних си Париж-система 4-4-2 - (***, араби, недоказано бели). Все по-трудно се удържа световното господство.Банкрут на демокрацията.
204
0
 
4
 
! Отговори
Аз не съм Шарли! преди 9 години
До Почерк на Мосад.Съгласен. Тоя вариант е много вероятен.
203
3
 
4
 
! Отговори
сектор Кабул преди 9 години
До АнонименАнонимко, ДАНС може и да следи тоя пиклив либерастки сайт, но ние на свой ред следим ДАНС. Така че внимавай в картинката. И втори път когато излезеш на платен от Сорос протест, си нашиши предварително завещание. Ей тъй, за кеф. И за всеки случай. Щото джихадът не се отнася толкова до християните, колкото до мерзавците на заплата от американското посолство.
202
5
 
7
 
! Отговори
Аз не съм Шарли! преди 9 години
Убили са двамата араби за да им запушат устата и никога да не разберем каква е истината? А какво е доказателството, че точно те са стрелците? Една лична карта лесно може да бъде подхвърлена на всяко място. Това не е никакво доказателство. Килърите са били маскирани и никой досега не е виждал как изглеждат и какви са по произход? Могат и китайци да бъдат щом са с маски.
201
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Темата е ЦЕНАТА НА ТОКА И ЗАЩО БЕНЗИНА Е ПО-ЕВТИН!!!Какви други теми има другари журналисти?!?!?
200
1
 
1
 
! Отговори
!@№ преди 9 години
До XP /282/И какво каза сега? Я, разкажи още премъдри за това кой става роб и кой не..
199
2
 
5
 
! Отговори
Почерк на Мосад. преди 9 години
До Аз не съм Шърли!Разбирам съмненията ти, но не са френските тайни служби. Задай си въпроса кой има изгода от подклаждане на омраза към исляма, и ще се окажеш доста близо до истината. Не казвам и това, че атентатът е пряко организиран от американските и израелски тайни служби, но радостта на САЩ и Израел, с която посрещнаха новината, говори сама по себе си...
198
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От хумор до хумор има голяма разлика. Да се поставим на мястото на френските мюсюлмани. Преставете си колко много са страдали младите мюсюлмни когато са видели карикатурите на техния пророк, най-святото нещо за тях и каква мъка са изпитвали от тая гавра с вярата им. Все едно французите са им казали: "Пикая на твоя Аллах, на Пророка и на мюсюлманската ти вяра". Така ще го изтълкува всеки мюсюлманин. Те просто са отмъстили за поруганата си вяра.
197
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано ДАНС да следи последните ислямистки коментари. Писани са от 4 ислямистки "училища" към джамиите в Шумен,София... А сайта се превръща в ислямистки с цензурата на някои думички.R.I.P. на сайта.
196
5
 
4
 
! Отговори
XP преди 9 години
do 278Аз ако трябва да чета малко ти трябва да четеш доста : ) Ако беше толкова чел, щеше да разбереш КОЙ става роб и КОЙ нестава.... е не нагло да говори за тези карикатури, защо ако много от Вас тука бяха чели или рови из "интернет" това което не са създали МАЙМУНИТЕ .. щехте да видите, че карикатути има и на ИСУС и на христианството..но някой от вас още не са разбрали че религията от създаването и се ползва единствено за управление на масата хора : )
195
1
 
3
 
! Отговори
сектор Кабул преди 9 години
До войнствен атеистМалко трудно ще избиеш истинските терористи- скритите в сянката на Държавния департамент, Пентагона, и Световната банка, дърпащи конците на войната и мира, тези гнусни типчета с американско гражданство са доста далеч от късата ти ръчичка. Ние по-можем да им пръснеме мозъците, особено ако се подадат извън империята на злото. Впрочем някой знае ли близките дни къде може да се открият Хилари Клинтън и сенатор Маккейн?
194
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Поредната операция на силите за начало на войната между цивилизациите е замитана с ликвидирането на на тези момчета наричани ,,терористи". Трябваше пред съда да ги изправят. Но някой има интерес да не се случи това.
193
3
 
5
 
! Отговори
!@# преди 9 години
До xpПрочети малко история и виж защо тия 'маймуни' са толкова изостанали, за това как Европа ги е ползвала за роби, за това как им се изтискват природните богатства, за това как им инсталират разни марионетни правителства, за да ги държат долу, в калта и т.н. Това е неизбежен резултат от векове на подтисничество, както и на свременната икономическа обсада, в която ги държат.
192
4
 
4
 
! Отговори
сектор Кабул преди 9 години
До абсурдВ коментарът ти се съдържа здрав разум. След като френското списание осмива исляма, следва да се очаква, че ислямът ще защити своята чест по надлежен начин. Няма защо френските *** да се правят на ощипани стари моми. Пък и колко кръв проляха в Либия, хак да им е това, което се случи с розовата Чарли. С каквото право убиват от позиция на американски васали, със същото право ние ще ги избиваме като бесни кучета. При това не сме посегнали на невинен човек- всички убити са врагове.