100 хил. души в Германия подкрепиха имигрантите

Антиислямското движение ПЕГИДА даде отпор на протеста с контрапротест
Обновена: 13 яну 2015 08:28 | 13 яну 2015 07:00,
149
100 хил. души в Германия подкрепиха имигрантите
Снимка: Reuters

Около 100 000 души протестираха в понеделник вечерта в различни градове на Германия срещу антиислямското движение ПЕГИДА (Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада), което на свой ред също събра хиляди хора на демонстрации, най-много в Дрезден, съобщава Франс прес, като обобщава информация на агенция ДПА.

Още по темата
Около 30 000 души се събраха в Лайпциг на демонстрация в подкрепа на толерантността и откритостта, 20 000 - в Мюнхен, 17 000 - в Хановер, 4000 - в Берлин. Асошиейтед прес отбелязва, че хората, които са демонстрирали на различни места в Германия с призиви за добро и справедливо отношение към имигрантите, са били далеч по-многобройни от демонстриращите срещу исляма.

В Берлин полицията съобщи, че 4000 души са участвали в демонстрация в подкрепа на толерантността, докато антиислямският протест събрал 400 души. В Мюнхен 20 000 души излязоха на улицата в подкрепа на откритостта, а само 1500 се събраха на антиислямския протест. В Лайпциг демонстрантите срещу ПЕГИДА са били 15 000, а антиислямските протестиращи - далеч по-малко.

Хиляди хора излязоха на улицата в Германия в опит да отблъснат нарастващата сила на антиислямските и антибежанските протести в страната, които заплашват да се засилят след терористичните нападения в Париж миналата седмица, посочва ДПА.

Франс прес съобщава, че демонстрацията на ПЕГИДА в Дрезден е събрала тази вечер 25 000 души, според оценки на полицията. Преди седмица в Дрезден се събраха 18 000 привърженици на антиислямското движение ПЕГИДА, което организира седмични протести в града от октомври насам.

Някои от участниците в демонстрацията на ПЕГИДА в Дрезден носеха черни ленти, за да изразят подкрепата си със 17-те жертви на терористичните нападения в Париж, съобщава Асошиейтед прес.

Един от организиторите на демонстрацията - Луц Бахман, каза на присъстващите, че "ужасните действия в Париж са още едно доказателство, че ПЕГИДА е необходима".

В Берлин противниците на антиислямското движение се събраха при Бранденбургската врата под мотото: "Ние сме Шарли. Ние не сме ПЕГИДА", съобщава ДПА.

На много места в Германия местните власти изключиха осветлението на публични сгради, за да се дистанцират от антиислямските протести. Големи демонстрации срещу ПЕГИДА имаше и в Саарбрюкен, Хамбург, Дюселдорф и Росток, където бяха организирани и антиислямски демонстрации, но с далеч по-малък брой участници, съобщава ДПА.

На пресконференция в Берлин германският канцлер Ангела Меркел заяви в присъствието на турския премиер Ахмет Давутоглу, че ислямът е част от германската култура.

"Ислямът е част от Германия", каза Меркел, която ще участва утре в Берлин в бдение за толерантност и откритост, организирано от водещи групи на германската ислямска и турска общности. Меркел планира да направи изявление в парламента в четвъртък във връзка с терористичните нападения в Париж.

Норвежко разклонение на движението ПЕГИДА пък събра почти 200 души на първата си демонстрация в Осло в понеделник вечерта, предаде ДПА.

Протестът бе насочен срещу "мюсюлманската имиграция и влиянието на исляма". Норвежкият протест бе организиран по образеца на движението ПЕГИДА в Германия.

В друга част на Осло контрадемонстрация "срещу омразата и стигматизирането", както и в подкрепа на жертвите при нападенията в Париж, привлече над 1000 души, съобщава ДПА, като се позовава на местни медии.

По последни данни в Норвегия живеят 180 000 мюсюлмани, тоест около 3,5 процента от цялото население от 5,1 милиона.

Имигрантите представляват около 15 процента от общия брой жители на Норвегия, като мнозинството от тях са от други европейски страни - Швеция, Полша, Германия, Русия и балтийските държави, отбелязва агенция ТАСС. Но през последните години стремглаво расте броят на прииждащите в Норвегия от Афганистан, Ирак, Сомалия и Еритрея, посочва агенцията.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
mn qsno, emigrantite podkrepqt sebe si.
53
0
 
12
 
! Отговори
aha преди 9 години
До Анонимен 65 Мога да ти кажа къде е Меркел Изпълнява ролята на Люински и се е навела под овалния кабинет и праи тутурутка на Обонговия банан Затуй като е с него е все охилена ,а като я емнат опозиционерите и дума не обелва
52
0
 
24
 
! Отговори
Х преди 9 години
Приемеш ли змия в пазвата си,рано или късно ще те ухапе.
51
19
 
3
 
! Отговори
xcb преди 9 години
до "младенМладенчо, научи се- 1-во: да пишеш грамотно, 2-ро да мислиш с това, което претендираш да е глава на раменете!! А относно ПЕГИДА-за всички що/годе интелигентни хора е ясно, че са с руски спонсор мАсква! Шуткин сега е меценат на десните партии в Европа и раздава щедро милиони за да съществуват и работят за руските интереси. Даже вчера френската му *** Льо Пен(ис) предложи да се премахне Шенгенското споразумение за свободно движение в Европа, а ако се случи- си е успех за съветска Раша
50
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
100 хил. имигранти в Германия подкрепиха имигрантите срещу протестите на местното население!
49
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Събрали се 100 000 емигранти и се подкрепили!Голям смях!
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като са толкоз толерантни що не си ги интегрират а ги връщат в първата държава от ЕС която им е дала статут *** бежанци ? Защо не строят джамии на поразия ? ЗАЩО НЯМАТ КАТО НАС ЕТНИЧЕСКА ПАРТИЯ ? Иначе мнг тоерантни всички... до оня ден протестите бяха на обратно, привържениците на терористите правиха контра протести , но сащ и франция си спретнаха едно филмче и айде всички балъци по пързалката ! Толерантни баламурници !
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ataka IBRICI! Gladna kokoshka proso sanuva! Stiga stes intervencii edin na drug be IBRICI!
46
1
 
16
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
Аз сьм шарли ти си шарли шествия мествия дрьн дрьн пьлни глупости. Само бомби и гьрч за *** гадни учете се от най - големия(Путин) стига с вашата еврогейска ценностна система и солидарност. Смешни сте и всички ви се смеят. Само гьрч ги оправя мюслитата
45
0
 
7
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
До 9 аз съм шарли Аз пък съм Волгоградския и ко?
44
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ei tiq ot Ataka san ne spat! Dai im samo na platenite IBRICI da se zaqjdat i da agitirat umniq Bagarin s prostashtini!
43
1
 
15
 
! Отговори
Петьо-Еврей преди 9 години
Е да ама поче от половината подкрепящи емигрантита сами са емигранти :)
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
наивници
41
4
 
4
 
! Отговори
анонимка преди 9 години
който в действителност не е отнемането на свободата на журналистите и на словото, като цяло. Това е задаващият се и заплашващ всеки един човек по света проблем за разединението на човечеството на християни и мюсюлмани. Ако не знаехме кой каква религия изповядва и какъв цвят на кожата имаше нямаше да съдим, толкова бързо, колкото сега го правим. Ние сме обществото ръководено от по-висшестоящите, които налагат мнението си в името на репутацията си и това да спечелят колкото се може повече пари.
40
3
 
15
 
! Отговори
младен преди 9 години
"Около 30 000 души се събраха в Лайпциг на демонстрация в подкрепа на толерантността и откритостта, 20 000 - в Мюнхен, 17 000 - в Хановер, 4000 - в Берлин."Тия всичките и на камиони към границата със Сирия. Ще бъдат "армията на толерантноста". Ще ги въоражим с химикалки, моливи и листа и толерантна газ напред към ИДИЛ на беседи относно правата на човека.
39
6
 
6
 
! Отговори
anonimka преди 9 години
Не мисля, че България трябва да се бута между шамарите. В страната ни живеят голям брой хора изповядващи Ислям и до този момент гражданското положение е мирно. С всички тези безсмислени репортажи дали България е под заплаха, сами си търсим белята и не ние, а тези РЕПОРТЕРИ, които насаждат разни мисли на хората. Хора сме и не трябва да се разделяме, а да си помагаме. Има както добри, така и лоши хора независимо религия, цвят на кожа и тн. А случилото се във Франция не отбелязва главния проблем...
38
2
 
15
 
! Отговори
притеснен преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯНа българските турци мозъка им се промива от ДПС!
37
0
 
13
 
! Отговори
Егати Нати преди 9 години
Егати , света се напълни с ***. Май трета световна война е много наложителна.
36
0
 
17
 
! Отговори
ГЕРБерастия преди 9 години
Проблема на Германия е че няма немци !Скоро и тук ще стане така - няма българи в България !Всички бягат само управляващите НЕ !
35
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ne na Terorizma! Ne na rasisma! Bravo na Nemcite, ne sa ozlobeni kato nashite staromodni ozlobeni zaqdlivi i tnt...... Nemeca si gleda rabotata za koqto darji i neshte se zanimava s politika kato nashite Atakisti! BRAVO na Germaniq!