100 хил. души в Германия подкрепиха имигрантите

Антиислямското движение ПЕГИДА даде отпор на протеста с контрапротест
Обновена: 13 яну 2015 08:28 | 13 яну 2015 07:00,
149
100 хил. души в Германия подкрепиха имигрантите
Снимка: Reuters

Около 100 000 души протестираха в понеделник вечерта в различни градове на Германия срещу антиислямското движение ПЕГИДА (Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада), което на свой ред също събра хиляди хора на демонстрации, най-много в Дрезден, съобщава Франс прес, като обобщава информация на агенция ДПА.

Още по темата
Около 30 000 души се събраха в Лайпциг на демонстрация в подкрепа на толерантността и откритостта, 20 000 - в Мюнхен, 17 000 - в Хановер, 4000 - в Берлин. Асошиейтед прес отбелязва, че хората, които са демонстрирали на различни места в Германия с призиви за добро и справедливо отношение към имигрантите, са били далеч по-многобройни от демонстриращите срещу исляма.

В Берлин полицията съобщи, че 4000 души са участвали в демонстрация в подкрепа на толерантността, докато антиислямският протест събрал 400 души. В Мюнхен 20 000 души излязоха на улицата в подкрепа на откритостта, а само 1500 се събраха на антиислямския протест. В Лайпциг демонстрантите срещу ПЕГИДА са били 15 000, а антиислямските протестиращи - далеч по-малко.

Хиляди хора излязоха на улицата в Германия в опит да отблъснат нарастващата сила на антиислямските и антибежанските протести в страната, които заплашват да се засилят след терористичните нападения в Париж миналата седмица, посочва ДПА.

Франс прес съобщава, че демонстрацията на ПЕГИДА в Дрезден е събрала тази вечер 25 000 души, според оценки на полицията. Преди седмица в Дрезден се събраха 18 000 привърженици на антиислямското движение ПЕГИДА, което организира седмични протести в града от октомври насам.

Някои от участниците в демонстрацията на ПЕГИДА в Дрезден носеха черни ленти, за да изразят подкрепата си със 17-те жертви на терористичните нападения в Париж, съобщава Асошиейтед прес.

Един от организиторите на демонстрацията - Луц Бахман, каза на присъстващите, че "ужасните действия в Париж са още едно доказателство, че ПЕГИДА е необходима".

В Берлин противниците на антиислямското движение се събраха при Бранденбургската врата под мотото: "Ние сме Шарли. Ние не сме ПЕГИДА", съобщава ДПА.

На много места в Германия местните власти изключиха осветлението на публични сгради, за да се дистанцират от антиислямските протести. Големи демонстрации срещу ПЕГИДА имаше и в Саарбрюкен, Хамбург, Дюселдорф и Росток, където бяха организирани и антиислямски демонстрации, но с далеч по-малък брой участници, съобщава ДПА.

На пресконференция в Берлин германският канцлер Ангела Меркел заяви в присъствието на турския премиер Ахмет Давутоглу, че ислямът е част от германската култура.

"Ислямът е част от Германия", каза Меркел, която ще участва утре в Берлин в бдение за толерантност и откритост, организирано от водещи групи на германската ислямска и турска общности. Меркел планира да направи изявление в парламента в четвъртък във връзка с терористичните нападения в Париж.

Норвежко разклонение на движението ПЕГИДА пък събра почти 200 души на първата си демонстрация в Осло в понеделник вечерта, предаде ДПА.

Протестът бе насочен срещу "мюсюлманската имиграция и влиянието на исляма". Норвежкият протест бе организиран по образеца на движението ПЕГИДА в Германия.

В друга част на Осло контрадемонстрация "срещу омразата и стигматизирането", както и в подкрепа на жертвите при нападенията в Париж, привлече над 1000 души, съобщава ДПА, като се позовава на местни медии.

По последни данни в Норвегия живеят 180 000 мюсюлмани, тоест около 3,5 процента от цялото население от 5,1 милиона.

Имигрантите представляват около 15 процента от общия брой жители на Норвегия, като мнозинството от тях са от други европейски страни - Швеция, Полша, Германия, Русия и балтийските държави, отбелязва агенция ТАСС. Но през последните години стремглаво расте броят на прииждащите в Норвегия от Афганистан, Ирак, Сомалия и Еритрея, посочва агенцията.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
14
 
! Отговори
аha преди 9 години
Работата на ЕС стана като с ловеца от следния виц Ловеца бил на лов и ненадеино бил потупан по рамото и отзаде му един мечок му казал; Или те ям или правим секс За да отърве кожата ловеца се съгласил ,прибрал се вкъщи След време същата случка се повторила На третия път ,мечока казал на ловеца -Аз си мислех че си ловец,а ти се оказа п**ал
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лагерите се оформят Пегида срещу Ислямска Държава !Ще се оформи като военна организация постепено и ще пречисти ЕВРОПА от *** !!!Затова трябва да са отворят АУШВИЦ и нови Лагери за БЕЖАНСКИЯТ мюсюлманопоток ...
32
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рано или късно сметката ще бъде представена. И тогава ще трябва да се плати. Но няма да има с какво. Писалките няма да помогнат.
31
0
 
12
 
! Отговори
притеснен преди 9 години
Не ми трябва Шарли!Не ми трябва Париж!Трябват ми сега парида платя сметките си.
30
1
 
24
 
! Отговори
до 26 преди 9 години
Ко значи туй "Шарли"?--На клоуните със сбъркана сексулна ориентация сега им викат Шарли!Оооо, Шарлиии!
29
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Страх ги тресе ***, че ще се появи отново оня чичко с мустачкитеи ще видят те тогава световен джихад.Домъкнали се от гнусните си държави, да живеят в бели държави, белите да ги работят и да ги хранят , а те да лежат, да имат по няколко жени и по двайсетина чавета и постоянно да реват какви права били имали.Гнусна ***. Че и искат целия свят да бъде техен.
28
2
 
24
 
! Отговори
ултрас преди 9 години
Добре, че са футболните фенове (ПЕГИДА е създадена от фенове на Динамо Дрезден) да събуждат обществото. Ако не са те, арабеските и *** съвсем без проблеми щяха да си ни превземат отвътре.
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
2022 БерлинДвама полицаи си говорят. Единия казва на другия.- Абе Мехмед , одеве какво интересно ми се случи, проверих един със интересната фамилия Мюлер ?!?
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХА-ХА-ХА ! Напротив, много добре я чуваме тази бомба! И я виждаме! Виждаме и нейните поражение ,изразени в кръв и сълзи!!! Да, но така много по-лесно се контролира светът и се държат хората в страх и подчинение-зад маската на либерализма и демокрацията.
25
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво доживяхме... ислямът бил част от германската култура. Да очакваме германски джихад и избивания на неверници? Политиците съвсем се побъркаха. В ЕС има емигеанти от цял свят. Единствено мюсюлманите са проблема. Въпреки това, ако заговориш срещу ислямизация си враг на всички емигранти. Явно баба Яга Меркел не знае, че има емигранти немюсюлмани, които не занимават всички с фашистката си идеология.
24
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сред тези 100000 дали е имало поне един Германец?
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
v bilgariq kato se stroi djamiq q stroqt musluta a ti kato iska6 v turciq cirkva idi isiq stroy turciqli datiq stroi ot haznatasi prost
22
2
 
4
 
! Отговори
ПИЧ преди 9 години
ДО отворко , ЕМИ ПРЕБРОЕТЕ СЕ ДЕ...
21
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ко значи туй "Шарли"?
20
5
 
22
 
! Отговори
математик преди 9 години
Като пресмятам, излиза че около 170 000 души нямат против да бъдат разстреляни публично докато около тях викат "алах акбар" ?Няма шанс тая Европа.
19
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Турция от 1923 г. не построена нито една църква.В България само за последните 15 г. са построени 320 джамии.Айде точно мюслитата да не ми говорят за толерантност.
18
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега като започнат новите Кръстоносни походи дали ще минат през България...Трябва да стегнем Царевец и Балдуиновата кула да и прекараме климатик...
17
3
 
13
 
! Отговори
отворко преди 9 години
До пич 16Пич а я кажи колко *** има в БГ и на кое място сме ?
16
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен N 7.Толерантна и мирна е религията щом за 600 г.сте се умножили от 1 мил. на 3,5 мил.Косъм не падал от главата на мирните жители.
15
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да разберете коя е по-добрата религия вижте от какво държави в какви се бяга.Винаги бягат от ислямски държави в християнски.