Киев призова ЕС да не смекчава санкциите срещу Русия

Украйна е разтревожена от изказваните идеи за тяхно смекчаване или отмяна
19 яну 2015 11:53, Елка Василева
157
Киев призова ЕС да не смекчава санкциите срещу Русия
Снимка: архив, Reuters

Украйна е разтревожена от изказваните в ЕС идеи за смекчаване или отмяна на санкциите срещу Русия. Киев приканва Евросъюза да не отслабва санкционния режим, съобщи Интерфакс.

"Този път не може да има никакви илюзии, че е възможно ситуацията в Украйна да бъде уредена чрез конструктивно сътрудничество с Русия. Не бива да забравяме поуките от близкото минало", се казва в цитиран от агенцията документ, разпространен от представители на Украйна сред външните министри на страните от ЕС в навечерието на днешното им заседание.

Още по темата

Подходът към санкциите срещу Русия трябва да отчита доколко спазва Москва основните принципи и норми на международното право, суверенитета и териториалната цялост на съседните държави, включително на Украйна, посочват украинските дипломати.

Киев е убеден, че ако бъдат приети предложенията на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини да бъдат обособени "санкции за Крим" и "санкции за Донбас", това само ще замрази конфликта в Източна Украйна и ще блокира решаването на проблема с Крим.

Евентуална отмяна на санкциите в момента ще е преждевременна, се казва в документа. В него се изтъква, че всяка стратегия на ЕС спрямо Русия трябва да включва отношение към Украйна като към демократична, териториално цялостна, суверенна държава с ясна европейска перспектива.

Антируските "санкции не бива да бъдат вдигнати. Няма основания за вдигане на санкциите, дори и предлог за това", заяви преди началото на днешната среща в Брюксел външният министър на Литва Линас Линкевичус, цитиран от ТАСС.

Стратегическата дискусия за Русия ще стане подготовка за предстоящите дебати върху отношенията между ЕС и Федерацията на срещата на върха на Евросъюза през март, посочва агенцията.

Външните министри от 28-те страни членки няма да вземат днес никакви решения за санкциите срещу Русия, заяви в Брюксел преди заседанието Федерика Могерини.

Всяко решение във връзка със санкциите "ще произтича от подобряване на ситуацията по места, от изпълнението на Минските договорености. Връщането на насилието в Източна Украйна тези дни със сигурност не е добра новина", отбеляза тя.

Според Могерини министрите ще обсъдят днес какви инструменти ще е най-ефикасно да използва общността, за да постигне подобряване на ситуацията в Източна Украйна.

ЕС възнамерява да формира "абсолютно единна позиция спрямо Русия", напомня руската агенция изявление на председателя на Европейския съвет Доналд Туск след последната среща на върха на Евросъюза през декември в Брюксел.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още по темата: УкрайнаРусиясанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Меркел, спри хунтата, докажи, че вие германците сте достойни хора!
81
10
 
3
 
! Отговори
Иван преди 9 години
До АнонименТака е, провал е, затова всеки емигрира в прогнилата капиталистическа европа. Аз един не съм чул да емигрира в прекрасният сибир. Русия е гарант за териториалната цялост на Украйно в договорът по разуражаване на ядрените бойни глави. Защото Украйна имаше доооста такива. С акта си на агресия Русия показа пълно незачитане на междунаросните договори които тя е подписвала. Трябва да и се даде урок. Как може да се вярва на такава държава?
80
1
 
6
 
! Отговори
те преди 9 години
Киев не може да заблуждава вечно собствените си хора, че Украйна е по-важна от Русия за която и да било страна. Оакаха се предателите и ги чака дълга мъка.
79
3
 
0
 
! Отговори
до 115 преди 9 години
Тази дезинформационна МОЛНИЯ си я забив мекия руски за.ник.
78
1
 
6
 
! Отговори
аха преди 9 години
Киев призовава и е понапълнил гащите. А е спрял санкциите ЕС, а се е разпаднал Киев на парчета. Което и без това ще стане де.
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много точно казано- фашистка ционистка хунта! Ционизмът е хазарско изобретение с което да излъжат света. Ционизмът и фашизмът вървят ръка за ръка!
76
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МОЛНИЯ: Киев предлагает прекратить огонь и подписать график для Минских решений после поражений на фронтеСигурно днес телефонът на Путин прегрява от обажданки да спре опълченците и 'да спази минските договорености"
75
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От кога външната политика на ЕС се определя и ръководи от Киев?!
74
2
 
2
 
! Отговори
до 111 преди 9 години
Не знаех че на дезинформацията се казва сведения.
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 103А ти само от днес.бг и Ройтерс ли получаваш сведения?
72
9
 
1
 
! Отговори
Иван преди 9 години
До АнонименГовори на Бългасри! Тоя примитивен е6зик едва ли някой го разбира. Русия трябва да се нуачи да уважава международните договори, особенно тези в които Русия е гарант по териториалната цялост на Украйна!
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 103Не са мои - коректно казах, че цитирам 'терористичните' сведения.
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да не гадаят, ще им кажа какво ще намерят. Нека да прочетат пророчествата на Славка Севрюкова.
69
0
 
3
 
! Отговори
до 104 преди 9 години
Мисля че, голямата грешка на главнокомандващият на НАТО е че е забравил да си нахлупи ***.
68
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига новини от Киев и Reuters. Ето малко от 'терористите' -Украинская армия буквально стирает Горловку с лица земли. Убитые и раненые лежат на улицах . Город буквально поливают огнем, уничтожая, стирая с лица земли.Горловка подверглась бомбардировке 500-килограммовыми авиабомбамиАрмия ДНР продолжает контрнаступление в сторону Мариуполя Бойня по всему фронту: В Песках ОУН почти вымер, Правый сектор и 93-я бригада отброшены, отбита танковая контратака ВСУ
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Делчев е български национален герой, а Делчевски македонски национален герой. Виждаш ли каква е разликата?
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ционистите във Втория ком. интернационал не случайно онкъснаха Украйна от Русия и Македония от България. Хазарите наричащи се евреи търсят мъст. Какво ли ще намерят обаче?...
65
2
 
0
 
! Отговори
до 98 преди 9 години
Това е като Гоце Делчев и Гоце Делчевски се едно и също.
64
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Менделщайн е, бъркаш нещо!
63
6
 
0
 
! Отговори
до 96 преди 9 години
Под ционисти вероятно имаш предвид Дмитрий Медведев с рождено име Давид Мендел.