Киев призова ЕС да не смекчава санкциите срещу Русия

Украйна е разтревожена от изказваните идеи за тяхно смекчаване или отмяна
19 яну 2015 11:53, Елка Василева
157
Киев призова ЕС да не смекчава санкциите срещу Русия
Снимка: архив, Reuters

Украйна е разтревожена от изказваните в ЕС идеи за смекчаване или отмяна на санкциите срещу Русия. Киев приканва Евросъюза да не отслабва санкционния режим, съобщи Интерфакс.

"Този път не може да има никакви илюзии, че е възможно ситуацията в Украйна да бъде уредена чрез конструктивно сътрудничество с Русия. Не бива да забравяме поуките от близкото минало", се казва в цитиран от агенцията документ, разпространен от представители на Украйна сред външните министри на страните от ЕС в навечерието на днешното им заседание.

Още по темата

Подходът към санкциите срещу Русия трябва да отчита доколко спазва Москва основните принципи и норми на международното право, суверенитета и териториалната цялост на съседните държави, включително на Украйна, посочват украинските дипломати.

Киев е убеден, че ако бъдат приети предложенията на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини да бъдат обособени "санкции за Крим" и "санкции за Донбас", това само ще замрази конфликта в Източна Украйна и ще блокира решаването на проблема с Крим.

Евентуална отмяна на санкциите в момента ще е преждевременна, се казва в документа. В него се изтъква, че всяка стратегия на ЕС спрямо Русия трябва да включва отношение към Украйна като към демократична, териториално цялостна, суверенна държава с ясна европейска перспектива.

Антируските "санкции не бива да бъдат вдигнати. Няма основания за вдигане на санкциите, дори и предлог за това", заяви преди началото на днешната среща в Брюксел външният министър на Литва Линас Линкевичус, цитиран от ТАСС.

Стратегическата дискусия за Русия ще стане подготовка за предстоящите дебати върху отношенията между ЕС и Федерацията на срещата на върха на Евросъюза през март, посочва агенцията.

Външните министри от 28-те страни членки няма да вземат днес никакви решения за санкциите срещу Русия, заяви в Брюксел преди заседанието Федерика Могерини.

Всяко решение във връзка със санкциите "ще произтича от подобряване на ситуацията по места, от изпълнението на Минските договорености. Връщането на насилието в Източна Украйна тези дни със сигурност не е добра новина", отбеляза тя.

Според Могерини министрите ще обсъдят днес какви инструменти ще е най-ефикасно да използва общността, за да постигне подобряване на ситуацията в Източна Украйна.

ЕС възнамерява да формира "абсолютно единна позиция спрямо Русия", напомня руската агенция изявление на председателя на Европейския съвет Доналд Туск след последната среща на върха на Евросъюза през декември в Брюксел.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още по темата: УкрайнаРусиясанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
7
 
59
 
! Отговори
нови санкции преди 9 години
Трябва да има санкции и срещу Киев, а Порошенко и Лайценюк да бъдат обявени за терористи и екзекутирани!
1
5
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И в качеството си на какви Киев призовават? Те имат точно толкова участие в ЕС, колкото Уганда или Еритрея! За много големи се помислиха, след като запада излива пари, а армийката им вече 1 година се мъчи със "шепа сепаратисти" и понася огромни загуби. Дори в паниката си използват тактически арсенал като Точка-У срещу цивилни, и пак не могат да спечелят. Какво призовават, за какви се имат тия?