Русия ще наруши договорите, ако пренасочи газа през Турция

Шефчович: Не е добре напълно да се изключва Украйна
Обновена: 20 яну 2015 14:07 | 20 яну 2015 14:04, Елка Василева
187
Русия ще наруши договорите, ако пренасочи газа през Турция
Марош Шефчович. Снимка: архив, Reuters

Преди да се обяви такова сериозно решение като промяна на транзитния маршрут за доставка на руски газ за Европа - не през Украйна, а по газопровода „Турски поток“, който да минава през Турция, по-добре е първо то да бъде обсъдено, особено с ЕС, тъй като той е много важен потребител на Газпром.

Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по енергетиката Марош Шефчович в интервю за руското издание РБК.

Миналата седмица Шефчович беше на посещение в Москва. Тогава шефът на Газпром Алексей Милер заяви, че до 2020 г. Газпром ще се откаже от транзита на газ през Украйна.

Още по темата

Еврокомисарят изрази силното си учудване как шефът на Газпром Алексей Милер обяви, че „Южен поток“ е закрит и е прието решение за пренасочване на целия газ, който се доставя през Украйна, към Турция – 50-60 млрд. куб.м. Милер „каза, че този газ ще се доставя на турско-гръцката граница, а по-нататък е наш проблем как ще го използваме. „Ако искате да го получите, трябва да започнете строителство на газотранспортна инфраструктура /до тази граница/ още отсега“, цитира Шефчович думите на Милер.

Еврокомисарят припомни, че ЕС е „най-големият вносител на енергия в света, плащаме 400 млрд. евро годишно за внос на енергия. Ние сме добър купувач, плащаме навреме, в твърда валута, винаги изпълняваме условията по договорите. Затова съм толкова учуден“, каза Шефчович.

Според него това решение за пренасочване на транзита на газ нарушава действащите договори, в които ясно е записано къде трябва да се доставя газът. И това не е границата на Турция и Гърция, каза Шефчович.

На срещите си в Москва с Милер и вицепремиера Аркадий Дворкович еврокомисарят е предложил „да бъдем рационални и практични при решаването на такива въпроси. Защото на Турция й трябват 14-15 млрд. куб.м. газ, на Югоизточна Европа – 10-15 млрд. куб.м. Какво се планира да се прави с останалите количества?“, обяснява Шефчович.

Затова той посочва, че „напълно да се изключва Украйна, не мисля, че е добре, справедливо и икономически целесъобразно“.

Шефчович казва, че се подготвя среща на високо равнище със страните от Югоизточна Европа. На нея се планира да бъде изработен енергиен план за региона. Ще се обсъжда строителството на газопроводи – интерконектори, желанието на България да построи газов хъб, начинът за разпределяне на планираните инфраструктурни проекти по степен на приоритет, как може да се помогне на тези страни за интегрирането им в европейската газова система, каза еврокомисарят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
19
 
! Отговори
до41 преди 9 години
От 2007 беше чисто български от 3 години нашите пишман управници го направиха европейски
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До соваОт 2007 година това от от 3 години ли е?
31
4
 
33
 
! Отговори
Рома камазист преди 9 години
Не е добре щото Окрайна вече и въглища няма от Донбасс.. и без газ.. направо са за оплакване..
30
3
 
22
 
! Отговори
Андрюха преди 9 години
До Mr.STARBUCKSЗдрасти , как си ? Днеска няма ли пак някой застрелян при вас ?
29
6
 
23
 
! Отговори
Haha преди 9 години
Ами *** бюрократи ще пърдите и ще правите газ бе!
28
6
 
44
 
! Отговори
сова преди 9 години
Егати и двуличието от 3 години мотаят Русия за ЮП сега ги заболя. И ние сме тръгнали с тези марионетки от Брюксел ортаци да ставаме.
27
19
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До брейИ какъв е руският интерес? Да строят сами газопровод на дъното на морето, за да стигне пак до Европа, но там, където стигне, да няма газопровод? И да доставят газ дотам, пък ако иска някой да го купува, вместо както сега да прибират по 400 млрд? А малко да размърдаме сивото в-во.
26
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еврочиновниците нямат равни ная себе си -- или са много прости, или са много нагли.Като купувачи на монополна стока се опитват да играят първа ***!Все едно аз да кажа на Топлофикация, че преди да вдигнат цените, трябва да го обсъдят с мен!
25
12
 
4
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
До Моби ДикАма пиши на данъчните де :) Стига си го поствал този текст във всички форуми.Награда ,ще ти дадат :)
24
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде бе.Да минава газа през Украйна защото газопреносната и мрежа вече е собственост на американци ,които вместо тлъсти такси ,сега ще ядат един голям морков.А Шевчович какво го бърка от къде Газпром ще си прекарат газа до Европата.От където си искат от там -нали ще си изпълняват договора за доставката на количествата
23
4
 
30
 
! Отговори
Плоско преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯПогледни сега от друга камбанарийка. Имаше последните години явни провокации към Русия - Грузия, Чечня, Прот.ракетен щит , който по договорености със САЩ не трябваше да се прави в източна Европа и т.н. Като сумираш всички фактори ще излезне съвсем друга картина, която не е тази която ни натрапват постоянно. И друго не съм фил нито фоб, България и българския интерес преди всичко трябва да се отстоява.
22
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БМ_21 ГрадБългария беше прецакана заради Буда. Тиквуня уби три енергийни проекта.
21
4
 
19
 
! Отговори
Моби Дик преди 9 години
До Mr.STARBUCKSСтарбрукс е една асоциална и мошеническа компания, която не плаща данъци. Името Старбрукс е откраднато от Моби Дик, на Херман Мелвил.
20
0
 
23
 
! Отговори
Селянин без колело преди 9 години
до StarbucksДа се кОпа, да се кОпа, ама докато се получи да не земем да останем без земя в тая държава
19
4
 
38
 
! Отговори
mitko преди 9 години
Две неща:- 1.Когато преди години мръзнахме заради Украйна,къде беше ЕС?Тъй че одобрявам решението на Газпром-а защо спряхте Ю.Поток?Не обвинявайте Путин1той го каза след като вие го дразнихте..."уж защитавайки" Украйна. 2.Вие слущате САЩ,а те само обещават и нищо не правят ...окончателно.Диверсификациата като условие ще излезеа носа сам на ЕС
18
26
 
5
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
Да се копА и търси наша ГАЗ, и ако се получи, джуджето,ще хване запек.
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** -грух
16
6
 
40
 
! Отговори
КУРЧАТОВИЙ 104 преди 9 години
Русия може съвсем спокойно, да "си го премести" от единия в другия крачол!
15
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия ще СПРЕ газа, тоя още сънува пренасочване. Руския газ за ЕС спира.
14
5
 
36
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 9 години
Брюкселските чиновници нещо поомекнаха .. и още ще омекват .. взеха да мънкат като първокласници -"плащаме, изпълняваме си догодрите" ... "късно е либе за китка", както е казал народа! Сега всичко ще зависи от комшиите ... лошото е, че ние се лишаваме от транзитни такси ... България беше прецакана заради хохлите /украинците/, без своята ГТС Хохландия се разпада като държава ... какво да се прави на запада никога не му дреме за татковината ни .. добре е да го проумеят нашите политици !