Нагласите в руското общество отиват към по-зле, сочат анкети

Не се очаква обаче "всичко да избухне"
Обновена: 23 яну 2015 14:09 | 23 яну 2015 09:09, Елка Василева
213
Нагласите в руското общество отиват към по-зле, сочат анкети
Снимка: архив, Reuters

Все по-вероятно е спадащият жизнен стандарт в Русия да предизвика протести сред населението. Това сочат анкети на социологическия център ВЦИОМ, съобщава "Ведомости". Над една четвърт от жителите на федерацията (27 на сто) смятат, че са възможни протестни акции, но повечето (77 процента) нямат намерение да участват в тях.

Нагласите в обществото отиват към по-зле; икономическите събития изострят недоволството, казва директорът на ВЦИОМ Валерий Фьодоров.

Според него обаче възможността от протести расте само потенциално, уточнява вестникът. "Няма нито ясен адресат, нито ясен враг вътре в страната, нито дневен ред, нито лозунг, който да обедини недоволните, няма и организираща сила, която да подхване тези нагласи и да изведе хората на улицата", обяснява експертът.

Значи няма и основания "утре или дори след година всичко да избухне", убеден е той. Заради Майдана в Украйна хората в Русия смятат, че митингите водят до разруха - те се възприемат вече не като нормален начин за протест, а като опасен инструмент, който може вместо да реши проблемите, да създаде нови.

Хората нямат желание за митинги, защото им липсва вяра в собствените сили и възможности да променят нещо с тези колективни действия. Наистина "в Украйна едва ли някой ще каже, че митингите не предизвикват промени. Нацията обаче трябва да преживее драматичен опит, за да мисли по този начин", а в Русия "такъв няма засега", добавя Фьодоров.

В данните от анкетата няма нищо изненадващо - щом усетят, че нещата тръгват на зле, хората започват да мислят как да ги променят, коментира политологът Дмитрий Орешкин.

"През септември масовото усещане бе, че Русия вече не е на колене, присъединила е Крим, турила е САЩ на мястото им и че занапред ще живеем по-добре. Сега обаче тези очаквания се сблъскват с реалността, в която цените растат, а доходите стагнират", допълва той.

Негативи ще се трупат все повече, а напролет в Русия се очакват локални протести, например в т. нар. моноградове, свързани тясно с едно-единствено предприятие, смята Орешкин.

Според експерта Михаил Виноградов днес в Русия вече "се разпадат посткримските емоции" след присъединяването на полуострова - хората започват да дават критични оценки на властта, защото осъзнават риска държавата да скъса социалния договор. А "гражданите го измерват не само с помощите или с пенсиите, но и с общото усещане за сигурност в икономическата ситуация", добавя руският аналитик.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още по темата: обществоРусияпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
27 на сто) смятат, че са възможни протестни акции, но повечето (77 процента) нямат намерение да участват в тях.какво да четем повече?По репортите на стенли моган вероятността САЩ да изпадне в рецесия тази година е 67%....
111
9
 
7
 
! Отговори
великана преди 9 години
До Историята на....ти си пълен *** по рождение и по наследсво и по природа,както казваш Путин е джудже но великан,за разлика от теб който си обикновено,схлупено,бездарно и мизерно ДЖУДЖЕ. Ще си останеш винаги малко и мижаво човече,защото хармонията и философията на живота не е за теб ***.
110
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Skusante se ot prognozi, anketi, trendove, vudu seansi, zuluski magii i hvurliane na bob...;))kO da ocakvas ot kolonialni lakei...No puk i gi razbiram doniakude-sled tolkova prinuditelno ruchanJE na polski GMO jabulki ...kakvo da ocakvas-diaria sled diaria...P.S. Elke, da ne pises i na prezidentKATA ni recite, ce po kacestvo sa napulno identicni na tvoite pomii..
109
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Bulgataniпо скоро Белгия с нея сме на кантар 1938 но кок е СЕГА след червената чума
108
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е те са под санкций има няма 5-6 месеца като погладуват още 2-3 годинки ще ги видим колко ще са за Путин да не го пенсионират по болест някоя вечер
107
7
 
2
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
До Сравнение. 159За да бъде коректен, нека сравни България и Финландия.
106
13
 
13
 
! Отговори
ново 20 преди 9 години
Казахстан иска японци,ТОШИБА, да строят новата им атомна,а не Росатом.Нещо путлеровия идиатски съюз върви по стълбата,която води надолу.
105
1
 
6
 
! Отговори
сравнение преди 9 години
............5-7 000 земетресения годишно.
104
7
 
9
 
! Отговори
Сравнение преди 9 години
Русия-население 145 милиона,ВБП-2,05 трилиона долара,,богата на всякакви природни ресурси.....Япония-население 130 милиона,ВБП-5,5 трилиона долара,не притежава никакви природни ресурси,само вносни,земя на вулкани,тайфуни и 5-7 000 000 земетресения годишно.
103
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отивали на зле.Глупости.Гледай как пият,като за последно.Само водката не я увеличи милиционера,да пият до забрава.Какъв ,,православен'' другар ги води.Към ........
102
11
 
5
 
! Отговори
Историята на Пу-4 преди 9 години
А в БГ-то било пълно с некакви бг жужета(дето си имали главатар жуже от ямболско!)дето с нетърпение очаквали морето да се закваси и жужето Пу(дето всъщност било Великана ***!)да дойде и да ги освободи!И да назначи местното БГжуже от дивата ямболска провинция за наместник на жужето Пу в БГ-то!пп-Тази история не се отнасяше за разни русифилистици и прочие коне с капаци а само за интелигентните умните и красивите по Света и ако има некой останал и тук!пп-Историята на Пу свършва окончателно -2018г!
101
10
 
5
 
! Отговори
Историята на Пу -3 преди 9 години
А жужето Пу,което всъщност било вече великана *** имало и друг проблем-направо великански!Още от края на 2009г (когато още било жуже!)в късоръкото му кагебейско телце взел да се развива един(очень кофти!)рак на панкреаса,който станал великански когато жужето Пу се превърнало във великана ***!Та некаде къде началото на 2014 г рака на панкреаса станал великански(демек навлязъл в последен стадий!)!Та жужето Пу (пардон-великана ***)взело,че превзело Крим и Олимпиада в Сочи провело!Белки го запомнят!
100
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само да попитам защо всички богаташи изпращат децата си да учат и живеят в САЩ и Европа а не в Русия??......Само да попитам защо всички големи европейски и американски компании инвестират в Русия,тези дни ЕС моли Русия да преразгледа мерките по забраната на внос на селскостопански продукти от ЕС,като там е толкова зле,корупция и бедност.
99
7
 
6
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
До Като две капки вода 149Руски характер е различен от българския, както и различни Варна и Санкт-Петербург. Няма значение, какво пиете.Важното е как мислите.
98
13
 
4
 
! Отговори
Историята на Пу 2 !! преди 9 години
След като жужето Пу се превърнало във великана ***,решило,че требе да свърши неколко великански работи!За 3-4 години да построи некакъв турски паток,да проведе Световно по футбол(щото вече си било заложило *** пред ФИФА)да анексира Крим и да се разведе с жена си(щото тя си останала лилипутка,демек женско жуже).Обаче изведнъж барела паднал на 45-50$парчето а некакви санкции направили на пух и прах екъномиката му!Освен тва имал 300$млрд великански резерв!През 2018г се оказало,че жужето е очен зле
97
6
 
5
 
! Отговори
do139 преди 9 години
a zashto ne si sedyat v bogata Rusia?I kakvo mu e bpogatoto na Rusia? Darveni kashti bezkraina step , kal depresi I vodka. Pri ogromni kolichestva gaz polovin Rusia ne e gazificirana vsicko otiva za kagebeiskata banda
96
12
 
9
 
! Отговори
Защо? преди 9 години
Само да попитам защо всички богаташи изпращат децата си да учат и живеят в САЩ и Европа а не в Русия??
95
14
 
9
 
! Отговори
Като две капки вода преди 9 години
Русия е мизерна държава като нашата!Разликата е само в това че руснаците не слушат чалга и пият водка вместо вода!!!!!!!!!!
94
7
 
0
 
! Отговори
до 145 преди 9 години
Да те е.а в тъпият комунист!..........от 143Това го кажи на г-н Яценюк и полския външен министър,не на мен.Ако не ти харесва новия модерен прочит на европейската история 1941-1945 г. се обърни към тези господа не към мен.
93
11
 
9
 
! Отговори
Историата на жужето! преди 9 години
Имало едно време в Русия едно жуже!Викали му Пу!И понеже Русия е (както е известно!)най-голямата държава на Земята то по презумпция всичко там е най-голямо!Като се почне от руската душа та се стигне до руските жужета!Та жужето Пу било най-голямото жуже на Света!Обаче един ден(некъде през 2013г!)жужето Пу решило да стане великан!Най-големия великан на света(щото е руски великан!)Та оттогава се появил нов великан!Викат му великана ***!пп-Ха ха ха!Русифилистици-само за майтап ставате бре!Смяяяях!!!