Брюксел зове Москва да оттегли подкрепата си за сепаратистите

Нуждаем се от незабавно спиране на сблъсъците, посочи Федерика Могерини
Обновена: 24 яну 2015 19:38 | 24 яну 2015 19:35, Красимир Ангелов
80
Брюксел зове Москва да оттегли подкрепата си за сепаратистите
Федерика Могерини. Снимка: Reuters

Европейският съюз (ЕС) призова Русия да оттегли подкрепата си за проруските сепаратисти в Източна Украйна след решението им да започнат голяма офанзива срещу силите на Киев, предаде АFP.

"Ескалацията на боевете води до много цивилни жертви. Призоваваме Русия да поеме пълната си отговорност", заявява в декларация върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Тя настоява за незабавно спиране на въоръжените сблъсъци, за изтегляне на тежките оръжия и зачитане на споразумението от Минск, подписани през септември 2014 г.

Ръководителят на европейската дипломация осъжда също лошото отношение към пленените украински войници, нарушаващо международните конвенции. Този път Федерика Могерини не споменава за нови европейски санкции срещу Русия, пише БТА.

Вчера проруските сепаратисти в Източна Украйна обявиха намерението си да започнат офанзива в цялата област и отхвърлиха възможността за примирие с украинските власти.

Същия ден канцлерът на Германия Ангела Меркел предложи Русия и ЕС да започнат преговори за възможностите за сътрудничество в сферата на търговията и създаването на зона за свободна търговия. В замяна обаче Берлин очаква “всеобхватно решение” на конфликта в Украйна.

Още икономически и политически новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
6
 
! Отговори
Майката Ситрака преди 9 години
Много добре знаете кой разпали конфликта !!! Обърнете се към Барак Обама-Оганджа...
49
0
 
7
 
! Отговори
хм преди 9 години
Брюксел що не вземе да оттегли помощта си за Украйна? Да се обърне и към САЩ със същия призив.
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали тая беше много проруско настроена! Само ни лъжете с денонощна пропаганда! Всички сте слуги на САЩ! Само в Орбан в Унгария, Льо Пен във Франция и още няколко истински европейци останаха! Дано днес СИРИЗА спечели в Гърция! Не на изкуственото разделяне на ЕС и Русия!
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе имали един ивропейски политик дето не е обработен от американските службиза нашите не говорим като изключим австрия унгария чехия словакия и частично италиявсички останали са като папагали на вашингтон
46
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боже колко лицемерна е Западната политика! Съсипаха сума ти процъфтяващи държави по света с което дадоха шанс на ислямистите. Всички злини и опасности за света са по вина на Запада. Икономическата криза също дойде от САЩ. Крайно време беше някой да им се опълчи,истински!!! Бой до дупка братушки,борбата ви е свята!
45
1
 
9
 
! Отговори
Плямпало преди 9 години
Значи, като убивахте жени и деца - мълчахте за стотиците невинни жертви.Могерини, ТИ си от държавата на Дучето, създателят на фашизма. Естествено да е в тръпката ти и да го защитаваш. Я по-добре си гледай ислямистите, че каквато я забъркахте, няма оправия. Скоро и на всички Европейци ще им святка всеки ден. С вашата гейовщина, пренебрежение към пренасищането на Европа с мюсюлмани, ще си чупите главите. Гледайте себе си да оправите а не да плачите на чужд гроб.
44
0
 
6
 
! Отговори
Алеккс преди 9 години
Май за 70-годишнината ще се стигне до Лвов.
43
0
 
10
 
! Отговори
ДАН преди 9 години
До АнонименЕ-ТО И ХИТЛЕР СМЯТАШЕ ТАКА -И КВО СТАНА..............КАТО СИ СТИСКА ОДИ ПРИ ТЯХ. А,ТАКАВА ДЪРЖАВА...УКРАЙНА НЯМА-ИЛИ СЛЕД ВРЕМЕ
42
0
 
16
 
! Отговори
бг преди 9 години
Меркел призова за "всеобхватно решение"..........руските бойци работат по въпроса.
41
0
 
19
 
! Отговори
хах преди 9 години
Ама те са много *** тия хора.Хем призовават за мир хем подкрепят ескалацията на конфликта..Шизофрения ли е това що ли ?Белите хора си правят референдум и уважават резултатите.Дивите селяни се гърмят и колят като бесни щото нещо не им харесва и нито могат нито искат да оправят нещата ама ем ги е яд ем не си признават колко са смотани и неможещи.Те това им е цялата трагедия..
40
2
 
24
 
! Отговори
КЪДЕ БЕШЕ ЕС ДОСЕГА преди 9 години
когато ВСЕКИ ДЕН загиваха хора в ДОНЕЦК от ФАШИСТКИТЕ СНАРЯДИ
39
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спомня те ли си кога се сключи примирие предния път - когато украинската армия бягаше панически след разгрома. Сега обаче мобилизираха нови смъртници и снабдиха от бившите соц държави ново оръжие и взеха голям да го вадят. Даже не отговарят на призивите на Путин за мир. Е, Путин си взе бележка. Пак ще има бой по главите докат уврат но тоя път май няма да има спиране на настъплението на сепаратистите. Не че харесвам Путин но тея укри са толкова противни че той изглежда разумен човек до тях.
38
2
 
18
 
! Отговори
хехе преди 9 години
Eх Могерини, само Берлускани разговаряше правилно с такива като тебе, ама поизнемощя вече. Слагат ти сега чужди реплики в устата...
37
1
 
12
 
! Отговори
ха ха ха преди 9 години
Брюксел та има ли още такъв град:) Като ви пласираме остатъците от миризливците от индииски произход,единственото което ще ви е приоритет за дълги години напред ще е да ги хрантутите,малко коминикативни са,плодят се като *** и са перфектно научени да се възползват максимално от общия социален котел:)
36
1
 
22
 
! Отговори
45 преди 9 години
Във връзка с 70 години от Победата над фашистка Германия предлагам Путин да спре северен поток и да им прати на Брюксел за тяхната поддръжка на фашистите от украйна една ракета да им извади малко шифтов газ по примера на други държави.
35
1
 
35
 
! Отговори
проруска преди 9 години
Могерини да спре да поддържа убиеца Порошенко, имаха хиляди възможности да се реши всичко по мирен начин.
34
1
 
10
 
! Отговори
perdo преди 9 години
то и *** искаше да не му сваляте правителството ама ЕСто неслушаше.... Сега им разгонва фамилята за сметка разбирасе на уууумните продажни украински вождове.
33
1
 
31
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
ЕС танцува под свирката на САЩ и защититава интресите на американците и естетствено вижда ситуацията в Украйна от страната на Вашингтон -защо преди 2 дена не изляз с такваз декларция спрямо украйнската армия която бомбардира Донецк и имаше жертви в автбуса !?
32
1
 
26
 
! Отговори
ДАН преди 9 години
ДА ИЗБИЯТ РУСИТЕ-ТОВА ЛИ ИСКАТЕ?ДА НЕ ГОВОРИ РУСКИ ЕЗИК-ТЕЛЕВИЗИЯ И Т.Н. А,БЕ ТЕ--КОЯ Е ИЗМИСЛЕНА .....УКРАЙНА. НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА.НЕГРАМОТНИ СТЕ.
31
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак ме цензурираха!Ще се изразя по - английски, а не прямо като българин, че явно не се толерира ...Москва не вярва на хора които си сменят пола по хирургичен път или склчват еднополови бракове!