Лавров призова ЕС за натиск върху Киев

Украйна е виновна за боевете на изток, заяви той
25 яну 2015 18:39, Александър Попов
250
Лавров призова ЕС за натиск върху Киев
Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Руският министър на външните работи Сергей Лавров каза днес в телефонен разговор с първия дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини, че Москва иска ЕС да упражни натиск върху Киев за политически диалог със сепаратистите в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

Лавров е повторил и позицията на Москва, че Киев носи вината за ожесточилите се боеве в Източна Украйна през последните дни.

Още по темата
Руският министър е разговарял днес и с американския си колега Джон Кери, съобщи руското министерство на външните работи. Дипломат номер едно на Русия е заявил в разговора, че Москва е готова да направи всичко, за да насърчи воюващите страни в Източна Украйна да търсят мирно решение.

Кери е предложил да бъде разширена групата международни играчи, които полагат усилия да подпомогнат мирните преговори между Киев и бунтовниците в Донецка и Луганска област. В отговор на това Лавров е заявил, че реални резултати могат да се постигнат единствено чрез пряк диалог с Донецк и Луганск, който Киев всячески избягва, поемайки явно курс към "силово смазване на Югоизточна Украйна", предаде ТАСС.
 
В разговора, състоял се по инициатива на САЩ, Лавров е посочил, че изострянето на обстановката е следствие от това, че украинските войски постоянно обстрелват населени места. Киев така и не отговори на предложенията на руския президент Владимир Путин, съдържащи се в посланието му до украинския лидер Петро Порошенко от 15 януари и предвиждащи страните в конфликта спешно да изтеглят тежките си оръжия от разделителната линия, определена в Минския меморандум от 19 септември.

Лавров е изтъкнал също, че Киев не е изпълнил обещанието си да започне конституционна реформа с участието на всички региони и всички политически сили, че няма напредък и в разследването на престъпленията, извършени във вътрешноукраинския конфликт.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
9
 
9
 
! Отговори
1 преди 9 години
Едно писмо на Левски до Каравелов и БотевБаьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливия казашки ботуш в Булгорско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките. - В. Лъвский.Та малко по кротко с възхвалите за Русия.
122
10
 
6
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До ДимоДимо пий си хапчетата и лягай. Нека руснаците да са си най-велики , но да са далече от България, че само поразии са ни направили от след освобождението.
121
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След подобни мероприятия като събитията в Източна Украйна властта на военните нараства и в САЩ беше така след Пустинна буря.
120
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Молете се Путин да е жив и здрав,защото,ако дойдат на власт генералите,ще ни се е*е майката на всички.
119
8
 
22
 
! Отговори
Димо преди 9 години
Украйна продължава да избива руснаците в Украйна и ЕС и нато си мълчат. Американците воюват из целият свят и никой не им казва копче. Евала на Путин че е търпелив защото великият обама до сега да е започнал с ядрената война! Колкото и да плювате руснаците те ще са си най - велики и най - добронамерени за световния мир!
118
7
 
5
 
! Отговори
8 преди 9 години
До РУСОФИЛЛевски е казал, че който ни освободи той ще ни пороби и това е едно от многото прозрения които е имал. Друго което е казал, че трябва чиста и свята република, а нея иго от комплексирани императори. РУСНАЦИТЕ В СИБИР!
117
4
 
1
 
! Отговори
UFSY преди 9 години
Попасна е под контрол на ЛНР.Иловаиск 2.0 ... без коментар... Умния се учи от грешките на другите, нормалния от собствените, хунтарите със съветници от УСА явно не си научиха урока... какво стана със малайзийския самолет?Je suis Donetsk!
116
8
 
3
 
! Отговори
баба Ванда преди 9 години
Щом тоз кон цвили идат нови санкции за *** ...:))
115
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен164Не мога да повярвам че има толкова глупави хора, това не е истина. Или това са просто платени провокатори. Каква запазна преса, какви пет лева.
114
4
 
6
 
! Отговори
морски преди 9 години
Ако не е Русия,сега целия свят щеше да мие тоалетните на Макдоналдс.
113
10
 
2
 
! Отговори
az преди 9 години
започна открита война с Украйна - модерното руско въоръжение у сепаратисите значи само едно : няма сепаратисти, а редовна руска армия....Явно е че само санкции няма да стреснат путин - време е за ядрен удар по зъбите на въглеводородното джудже ...
112
6
 
4
 
! Отговори
морски преди 9 години
В САЩ какви са....всеки пети е агент на ЦРУ или ФБР,в САЩ ао сутринта се изкажеш публично против президента,вечерта пред вас спира черен джип и ти изчезваш незнайно къде,завинаги.Няма как,американска демокрация.Разходи се пред американското посолство в София и се опитай да говориш по телефона!
111
2
 
2
 
! Отговори
иван преди 9 години
този е верен ученик на громико.....
110
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пичове имате ли си на представа какъв бизнес например има Олбрайт в Косово?... Нали след демокрацийте там... Как може сте толкова наивни? :) Кви американски демокраций, кви глупости тука ръсите... :) бедни душици...
109
8
 
1
 
! Отговори
8 преди 9 години
До морскиВ раша какви са бе умник, военнопрестъпници, кгбисти и всякаква ***... Как не ги е срам...
108
4
 
5
 
! Отговори
морски преди 9 години
Кога западните народи станаха вярващи,като 90% от божите им служители са педофили или обратни,като самите им папи са мафиоти и престъпници,като в САЩ са молят в неделя и в понеделник отиват и избиват хиляда невинни цивилни в някоя държава с цел демократизация!!!
107
4
 
8
 
! Отговори
Хм... преди 9 години
До Одисей 1Факт е, че едни от най-добрите професионални дипломати са руснаците! А Лавров може би е най- добрият дипломат в света! Лошото е, че той няма на кого да разчита в ЕС, т.с ЕС няма да си млъднат пръста за Украйна!
106
5
 
11
 
! Отговори
морски преди 9 години
Слава на Русия!Слава на руския народ и руската армия!Слава на православното християнство!
105
2
 
5
 
! Отговори
колио до 22 преди 9 години
,учителю, Единствените ракети падали на територията на Бьлгария след 89г са Американски а бомбандировките над София през ВСВ сьщо.
104
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Киевските марионетки - на въже