Мариупол - повратна точка в украинския конфликт

Руски печат: Западът престава да вярва на Москва
Обновена: 26 яну 2015 14:10 | 26 яну 2015 09:33, Елка Василева
237
Мариупол - повратна точка в украинския конфликт
Снимка: Reuters

Трагедията в Мариупол може да стане повратна точка в развитието на ситуацията в Югоизточна Украйна. Това е общо мнение на централните медии в Русия, отбелязва Би Би Си.

Печатът коментира офанзивата на проруските отцепници в Украйна срещу югоизточния пристанищен град Мариупол, където при артилерийски обстрел в събота загинаха най-малко 30 цивилни, а 100 бяха ранени. Двете страни в украинския конфликт се обвиниха взаимно за атаката.

Специалната мониторингова мисия на ОССЕ преброи 19 ракетни удара срещу Мариупол, пише "Московский комсомолец". По данни на ОССЕ, цитирани в статията, градът е бил обстрелян откъм изток и североизток, където сега има позиции на сепаратистите. А обстреляни жители на Мариупол информират за "снаряди, долетели (. . .) от запад", където са разположени сили на Киев.

Още по темата

"Примирието в Донбас се отлага за неопределено време", коментира изданието. Призивите към Русия да спре подкрепата си за сепаратистите продължават, но Западът престава да вярва на Москва. В очите на световната общност Русия може да се нареди сред основните спонсори на тероризма, предупреждава "Ведомости" в редакционен коментар.

Реакцията срещу обстрела на Мариупол излиза извън рамките на дежурните призиви - ОССЕ дълго време не забелязваше присъствието на руски военни и техника в Югоизточна Украйна, но сега бързо установи, че обстрелът е воден от територия под контрола на сепаратистите. ЕС е убеден, че Русия ги подкрепя, значи е отговорна за ескалацията на насилието в Донбас, посочва вестникът.

Според източник на "Комерсант" в структурите на ЕС, Брюксел реагира рязко, защото след напредъка, постигнат на преговорите между външните министри от "нормандската четворка", е разчитал ситуацията в Донбас да се стабилизира. "Сега обаче ЕС подозира, че Москва води двойна игра: от една страна, прави стъпки към дипломатическо уреждане на кризата, но междувременно не се отказва да подкрепя сепаратистите, а те подкопават усилията на преговарящите", казва събеседникът на изданието.

Доскоро ЕС допускаше част от антируските санкции дори да бъдат свалени през март. Но след Мариупол вече не става и дума за смекчаване на санкционния режим. Напротив, чуват се искания за нови санкции срещу Русия, изтъква "Комерсант" и цитира изявление на президента на САЩ Барак Обама, "заплашил вчера Русия с по-строги санкции".

Според източници на всекидневника, близки до Държавния департамент на САЩ, възможно е например федерацията да бъде изключена от системата за международни разплащания СУИФТ. "Това ще е твърде болезнено за Русия", коментира негов събеседник и припомня, че подобни мерки вече са вземани спрямо Иран.

Същевременно изразява съмнение дали европейците ще се решат да го сторят и добавя, че САЩ може би ще действат самостоятелно.

Световната общност упорито се ръководи от презумпцията за невиновност, щом става дума за Киев, забелязва "Росийская газета". Офанзивата край Мариупол е грешка от страна на отцепниците, която заплашва Русия с по-строги западни санкции, обобщава пред "РБК дейли" украинският военен експерт Костянтин Машовец. Но за московския политолог Богдан Безпалко, говорил пред "Вечерняя Москва", събитията в Мариупол са "поредна провокация от страна на Киев".

В тактически план Киев се стреми според него да накара сепаратистите "да махнат от територията на Мариупол и околностите всички ракетни установки, сиреч да им отнеме един от факторите в тяхна подкрепа. А стратегическата цел е провокация, в която винаги ще бъдат обвинявани" отцепниците. "Независимо че редица експерти вече няколко пъти повториха и доказаха неспособността на опълченците да нанесат подобен удар", твърди руският аналитик.

Сепаратистите засилват позициите си, за да издействат от Киев признание за самопровъзгласените им републики. Останали в рамките на Украйна с право на широка автономия, те ще могат да дестабилизират ситуацията в цялата странна. Друг вариант е да се отделят от Украйна, но границата да остане прозрачна. И двата варианта дават възможност да се поддържа напрежение с оглед постигане на основната цел - да се блокира дрейфът на Украйна към западния свят, заключава "Ведомости".

Киев пък цели най-вече да внуши на Запада, че времето на изявленията е отминало, пише "Независимая газета".

"Платена е прекомерно скъпа човешка цена. Дошло е времето съвместно да спрем терористите и да принудим Русия да спре подкрепата за тях", цитира вестникът изявление на украинския външен министър Павло Климкин.

Спешно заседание за Украйна ще събере в четвъртък външните министри от 28-те членки на ЕС. "Министрите най-вероятно само ще излязат с твърда декларация и оценка на ситуацията в Югоизточна Украйна, но без да вземат решения за санкциите – сегашната ескалация в Донбас изненада повечето хора в Брюксел и там нямат ясен план за действия", признава събеседник на "Комерсант".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още по темата: украйнаМариупол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
5
 
39
 
! Отговори
Az преди 9 години
Странно е как хора, уж следящи събитията в Украйна, вкл.журналистите, не виждат последователността на събитията. След провокацията край Волноваха, Порошенко искаше Европарламентът да признае ДНР и ЛНР за терористични организации,но не стана. След като няма терористични организации какво е това АТО ? Т.е. има гражданска война, което Украйна не иска да признае заради външните заеми от МВФ. Сега отново се поставя същото искане и е ясно като бял ден,че мотив за масовото убийство има само хунтата !
144
4
 
41
 
! Отговори
Бравос преди 9 години
Някои от коментаторите тук заслучават те да пишат материалите, ето това заслужава да е най-отгоре:....сега е ред на един круизен кораб да потопят и да кажат, че Путин във руски водолазен костюм и с харпун в ръка го е потопил - два пъти!Дайте повечко минуси, че ми е скучно вече...Нищо чудно и круизни кораби да насочат към конфликта, по примера на смолета...
143
2
 
35
 
! Отговори
aha преди 9 години
Вече може да се каже,че практически котлето покрай Дебалцево е готово,огънят е запален Ще видим колко укр..воиници ще оцелеят от него
142
7
 
46
 
! Отговори
Ghost преди 9 години
Аз пък отдавна спрях да вярвам на запада!
141
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 165"А ти броиш ли ги за хора ? Това са си чисти терористи, ако беха в Америка отдавна да са им видели сметката." Ами тога да идват тюлените и да избият терористите с ножове и чупене на вратове, както сме гледали по филмите. Защо ги избиват с Град и Ураган. Така загиват основно "жертвите" на терористите. Не е хуманно, някак си. Или няма да стигнат тюлени, че жертвите ги е хванал "Стокхолнският синдром" и съчувстват на терористите, даже си ги избират на избори...
140
1
 
27
 
! Отговори
Кикс преди 9 години
До БобиКоментара ми касаеше по-скоро кои са обстрелвали града - според данни на ОССЕ ...градът е бил обстрелян откъм изток и североизток, където сега има позиции на сепаратистите...", "А обстреляни жители на Мариупол информират за "снаряди, долетели (. . .) от запад", където са разположени сили на Киев."Та се чудех кои са прави? Просто се чудех...
139
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Данните на ОССЕ бяха и че украинските сили са обстреляли и автобуса в Донецк, Асошейтед прес пък директно обвини украйсните власти за обстрел на жилищни райони в Донецк, защо все още не са осъдени виновните за трагедията в Одеса, за убитите майдановци, за сваления самолет, ЗАЩО ? Просто на някой така му е изгодно. Извинявайте ама от цялата тази война страдат най- много Русия и Украйна от там и Европа, а сега се замислето коий е единствения печеливш !!!
138
2
 
28
 
! Отговори
до Шоп преди 9 години
Ако под "анексирани територии" разбираш Крим, нека да те светна, че на руснаците не им трябват "няколко години" за да направят военни бази там... Щото на полуостров Крим руски военни бази има вече от около 200 години...
137
1
 
20
 
! Отговори
Кикс преди 9 години
Ха сега де - на кого да вярваш? На потърпевшите обстрелвани жители или на "данните" на ОССЕ?
136
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато украйнските власти отричат , че имат ПРОБЛЕМ на тяхна територия и не престанат да обвиняват за всико Русия, то ПРОБЛЕМ ЩЕ ИМА и той ще се задълбочава. Няма такова понятие да си Украинец , а да не говориш и грам украински. Киев е пределно на наясно , че ако има демократичен референдум за автономия, то Харков, Днепропетровск, Одеса и Херсон са изгубени за тях, да не говорим за Донецк и Луганск. Не напразно в момета тече насилствена мобилизация !!!
135
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
започва трета световна воина но вече не икономическа / баба ванга ще познае ,ако познае за съжеление няма да видим края защото казва че европа ще е в пепел а Русия ще е по велика от всякога,а черния павиан щял да бъде последния президент на сащ/ това е казано преди 20год , съвпаденията са огромни
134
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
смях , чета и не мога да повярвам,русия щели да я обявят че помага на тероризма,аз по голям терорис от сащ и вече ЕС не съм виждал до сега, америка разбули комфликти във всички възможни точки в света а сега вече и ЕС им помага / ако не е Русия със света е свършено , помнете ми дума / Русия ще се изправи отново на крака и ще помете тая *** , язък че и ние пак сме на грешната страна
133
3
 
35
 
! Отговори
Аз преди 9 години
До Анонимен 165 Терористи са хора, които убиват други невинни хора. Опълченците убират само военни, докато украинската армия убива цивилни - всички цивилни жертви до момента са убити от укрите ! Отношението на опълченците към пленниците е достатъчно показателно какви са - хранят ги, поят ги, оказват им медицинска помощ и накрая се обаждат на родителите им да дойдат да си ги вземат ! Докато пленените от укранинската армия сепаратисти са масово пребивани, гладуващи и полуживи. Крещящи различия!
132
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 164А ти броиш ли ги за хора ? Това са си чисти терористи, ако беха в Америка отдавна да са им видели сметката.
131
4
 
23
 
! Отговори
Az преди 9 години
До Анонимен 163 Защото украинските политици ( Яйценюк ) обявиха хората в Донбас за "недолюди" , т.е. ***, а някой се изказа , че трябвало да ги намалят с около милион. Искаш ли линкове ?
130
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименА защо им ена Украинците да обстрелват жилищен квартал?
129
1
 
31
 
! Отговори
Az преди 9 години
Забелязвам, че българските медии препечатват едни и същи материали, при това масово. Каква е тази журналистика, за бога ? Вие собствено мение нямате ли ? Представянето на всички гледни точки, за вас какво е - архаизъм от учебниците или виц ?
128
0
 
13
 
! Отговори
новинарите! преди 9 години
тая статия под друга форма вече съм я чел!Ей изтърквате се! Това не е новина това е 'статина'!
127
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Братушки България с със вас . Бой по фашистите
126
2
 
4
 
! Отговори
Чичо Сам преди 9 години
До ШопБраво дай си бележника 6!