Мариупол - повратна точка в украинския конфликт

Руски печат: Западът престава да вярва на Москва
Обновена: 26 яну 2015 14:10 | 26 яну 2015 09:33, Елка Василева
237
Мариупол - повратна точка в украинския конфликт
Снимка: Reuters

Трагедията в Мариупол може да стане повратна точка в развитието на ситуацията в Югоизточна Украйна. Това е общо мнение на централните медии в Русия, отбелязва Би Би Си.

Печатът коментира офанзивата на проруските отцепници в Украйна срещу югоизточния пристанищен град Мариупол, където при артилерийски обстрел в събота загинаха най-малко 30 цивилни, а 100 бяха ранени. Двете страни в украинския конфликт се обвиниха взаимно за атаката.

Специалната мониторингова мисия на ОССЕ преброи 19 ракетни удара срещу Мариупол, пише "Московский комсомолец". По данни на ОССЕ, цитирани в статията, градът е бил обстрелян откъм изток и североизток, където сега има позиции на сепаратистите. А обстреляни жители на Мариупол информират за "снаряди, долетели (. . .) от запад", където са разположени сили на Киев.

Още по темата

"Примирието в Донбас се отлага за неопределено време", коментира изданието. Призивите към Русия да спре подкрепата си за сепаратистите продължават, но Западът престава да вярва на Москва. В очите на световната общност Русия може да се нареди сред основните спонсори на тероризма, предупреждава "Ведомости" в редакционен коментар.

Реакцията срещу обстрела на Мариупол излиза извън рамките на дежурните призиви - ОССЕ дълго време не забелязваше присъствието на руски военни и техника в Югоизточна Украйна, но сега бързо установи, че обстрелът е воден от територия под контрола на сепаратистите. ЕС е убеден, че Русия ги подкрепя, значи е отговорна за ескалацията на насилието в Донбас, посочва вестникът.

Според източник на "Комерсант" в структурите на ЕС, Брюксел реагира рязко, защото след напредъка, постигнат на преговорите между външните министри от "нормандската четворка", е разчитал ситуацията в Донбас да се стабилизира. "Сега обаче ЕС подозира, че Москва води двойна игра: от една страна, прави стъпки към дипломатическо уреждане на кризата, но междувременно не се отказва да подкрепя сепаратистите, а те подкопават усилията на преговарящите", казва събеседникът на изданието.

Доскоро ЕС допускаше част от антируските санкции дори да бъдат свалени през март. Но след Мариупол вече не става и дума за смекчаване на санкционния режим. Напротив, чуват се искания за нови санкции срещу Русия, изтъква "Комерсант" и цитира изявление на президента на САЩ Барак Обама, "заплашил вчера Русия с по-строги санкции".

Според източници на всекидневника, близки до Държавния департамент на САЩ, възможно е например федерацията да бъде изключена от системата за международни разплащания СУИФТ. "Това ще е твърде болезнено за Русия", коментира негов събеседник и припомня, че подобни мерки вече са вземани спрямо Иран.

Същевременно изразява съмнение дали европейците ще се решат да го сторят и добавя, че САЩ може би ще действат самостоятелно.

Световната общност упорито се ръководи от презумпцията за невиновност, щом става дума за Киев, забелязва "Росийская газета". Офанзивата край Мариупол е грешка от страна на отцепниците, която заплашва Русия с по-строги западни санкции, обобщава пред "РБК дейли" украинският военен експерт Костянтин Машовец. Но за московския политолог Богдан Безпалко, говорил пред "Вечерняя Москва", събитията в Мариупол са "поредна провокация от страна на Киев".

В тактически план Киев се стреми според него да накара сепаратистите "да махнат от територията на Мариупол и околностите всички ракетни установки, сиреч да им отнеме един от факторите в тяхна подкрепа. А стратегическата цел е провокация, в която винаги ще бъдат обвинявани" отцепниците. "Независимо че редица експерти вече няколко пъти повториха и доказаха неспособността на опълченците да нанесат подобен удар", твърди руският аналитик.

Сепаратистите засилват позициите си, за да издействат от Киев признание за самопровъзгласените им републики. Останали в рамките на Украйна с право на широка автономия, те ще могат да дестабилизират ситуацията в цялата странна. Друг вариант е да се отделят от Украйна, но границата да остане прозрачна. И двата варианта дават възможност да се поддържа напрежение с оглед постигане на основната цел - да се блокира дрейфът на Украйна към западния свят, заключава "Ведомости".

Киев пък цели най-вече да внуши на Запада, че времето на изявленията е отминало, пише "Независимая газета".

"Платена е прекомерно скъпа човешка цена. Дошло е времето съвместно да спрем терористите и да принудим Русия да спре подкрепата за тях", цитира вестникът изявление на украинския външен министър Павло Климкин.

Спешно заседание за Украйна ще събере в четвъртък външните министри от 28-те членки на ЕС. "Министрите най-вероятно само ще излязат с твърда декларация и оценка на ситуацията в Югоизточна Украйна, но без да вземат решения за санкциите – сегашната ескалация в Донбас изненада повечето хора в Брюксел и там нямат ясен план за действия", признава събеседник на "Комерсант".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още по темата: украйнаМариупол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече няма никакви съмнения в неофашисткия характер на режима в руската федерация.
84
3
 
23
 
! Отговори
Я кажете преди 9 години
Кво стана със сваления самолет? Нали Хамериканците бяха обедени на 100% , че е свален от руснаци, преди още да излети даже ! Нещо заметаха работата под килимчето.
83
1
 
1
 
! Отговори
До 93 преди 9 години
Ти пък кой си господин *** че някой въобще ще се опитва да те обеждава в нещо?
82
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Господа рубладжии, виждате ли какво става със страните които транзитират московската природна газ. По-добре с 400млн. евра по малко отколкото братушките да предизвикат гражданска война у нас както в Украйна.
81
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Садам има оръжие за масово поразяване. Лъжа. Признават си я, но вместо Садам има ислям. Милошевич не бил свалил Стелт. Сръбски баби друсат кючек по стелта. Лъжа. Признават си. НА ЛЪЖЛИВОТО ОВЧАРЧЕ КОЙ МОЖЕ ДА ВЯРВА ОСВЕН НЕНОРМАЛЕН ЧАВЕК ИЛИ ПЛАТЕН ***?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
80
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"По този начин Англия, от май до август 1939 г., успя в разгласяването пред целия свят, че Германия пряко заплашвала Литва, Естония, Латвия, Финландия и Бесарабия, а също и Украйна.И тези държави си позволиха да бъдат въвлечени в приемане на обещания за гаранции, и по този начин се привързаха към изолационистките сили, против Германия."Из речта на Хитлер от 1941г. Сега ситуацията е същата, само че вместо Германия е фашистка Русия на ***.
79
1
 
5
 
! Отговори
ТАКА Е ТАЙГА преди 9 години
Що за война,до сега убити към 5000,и жени,и деца.1 милион емигрирали.Братски народи.
78
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С ТОЯ САМОЛЕТ *** ИЗКАРАХА ПО ПЕТ-ШЕСТ ЗАПЛАТИ. Самолета та самолета. А сега - няма го самолета. Пълна медийна демократична стотономястова димна завеска пред самолета.
77
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русофилите се опитват да ме убедят, че украинците са виновни за кланетата в Украйна.
76
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОССЕ да тича в Головка да брои разрушенията от 'Ураган" Цял град , сринат от едноседмичен обстрел от украинската армия.За там мълчат. А ако кажат нещо , ще бъде от рода 'Следствие на обстрела има много разрушени сгради и цивилни жертви..." без въобще да посочат кой стреля.Про ''тки!
75
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как да вярвам на ***, като всичките им новини са винаги едностранчиви, с пропаганден елемент и никога не оставят харата да си направят сами изводите. Ето и горе, версиите са две, но заглавието ВНУШАВА удобната. Интересно кога бихте написали навреме, например че се задава вълна от фотоволтаици и перки, която ще съсипе енергетиката ни или че мадам йес тихомълком затваря 4 блока от АЕЦ. Кога ще защитите българския интерес, ха кажете, ПРОДАЖНИЦИ! иЛИ ДАЙТЕ НОВИНА КОГА СТЕ ГО ЗАЩИТИЛИ В УЩРЪБ НА
74
2
 
14
 
! Отговори
Dublin преди 9 години
Жена среди ночи будит Порошенку: -Петь, а Петь-там Захарченко звонит по поводу перемирия.. Порошенко подрывается и хватает трубку: -АЛЕ!! АЛЕ! Жена ему: -Д***бил! Он в дверь звонит!!
73
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СРЕЩНАХ ИНТЕРЕСЕН КОМЕНТАР. РУСИЯ ПОДАДЕ РЪКА НА БЪЛГАРИЯ ДА Я ОСВОБОДИ ОТ ТУРСКО РОБСТВО.ТУРЦИЯ ПОДАДЕ РЪКА НА РУСИЯ ДА Я СПАСИ ОТ БЪЛГАРСКО ПРЕДАТЕЛСТВО.
72
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ВЯРНО, ЗАЩО НЕ ОБВИНЯВАТЕ РУСИТЕ ЗА САМОЛЕТА, а пък даже и има медийна забрана за новини за този случай? Както и за изгорените хора в Одеса. Даже и да са русите в Мариопал то пак двойни стнадарти уважаеми ***. ТНова всъщност е най-отвратителното ви качество.
71
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И като изключат swift, какво правим? Например, кой Боко или Цвъки ще лети със самолета пълен с пари да плати кеш газта или нефта? Или Меркел? Ами ако руснаците не искат кеш? Айде без газ и бензин.
70
31
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
след случилото се с украйна,казахстан и беларус не щат да чуят за евразийски съюз. по *** руска политика не знам да е имало в историята
69
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно как хората живеещи там виждат да идват снаряди от запад.А от ОССЕ виждат да идват от изток.Интересно кой лъже, защото за последно излъгаха за самолета. Украинските фашисти убиха 300 човека!!! Невинни!
68
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
путин настъпа мотиката
67
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
китайската компания която работи по разширение на московското метро спря работа до предоговаряне на плащанията в долари. същото правят и турските строителни фирми в Москва. единствено работещи са турските работници облагородяващи гено фонда с рускините
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Украйна годишно от спин умират по 3800 ДУШИ И БРОЯТ ИМ СЕ УВЕЛИЧАВА С ВСЯКА ГОДИНА.