Гърция все още е обречена, пише британският печат

Европа не може да се съгласи да отпише дълга на Гърция
27 яну 2015 09:03, Елка Василева
90
Гърция все още е обречена, пише британският печат
Алексис Ципрас. Снимка: Reuters

Гръцките радикали опитаха да преначертаят политическата карта на Европа, формирайки коалиционно правителство между лява и дясна партия, обединени единствено от желанието да се опълчат на финансовото статукво в Европа и да отхвърлят ограниченията на затегнатите колани, пише в. "Гардиън".

Лидерът на коалицията Алексис Ципрас и неговата партия СИРИЗА обещаха да заменят програмите за строга финансова дисциплина, наложени от международните кредитори, с политики, насочени към подпомагане на тази част от населението, която живее в бедност. Финансовите министри от еврозоната отговориха предпазливо, признавайки новите политически реалности в Гърция и предложиха преговори, но отхвърлиха директно отписване на дълга, за каквото настоява Ципрас, допълни "Гардиън".

Още по темата

Не бързайте да празнувате: Гърция все още е обречена, предупреждава британското издание "Дейли телеграф". Има само три възможни изхода от конфронтацията, която Ципрас обещава с омразната "Тройка" (ЕС, МВФ и ЕЦБ). Единият вариант е Ципрас да направи компромис, да смекчи исканията си за опрощаване на дълга и да склони да изпълни наложената от ЕС структурна реформа.

Вторият вариант е да отстоява позицията си, да постави Гърция пред невъзможност да изпълнява задълженията си и да тръгне по пътя на излизане от еврозоната. Третият вариант е Берлин и Брюксел да признаят поражението си и да склонят на повсеместна програма за опрощаване на дългове в Европа и отказ от "жестоките" строги икономии от последните пет години. Едва ли има нужда да казваме, че третият сценарий е най-малко вероятен, пише в. "Дейли телеграф".

Европа не може да се съгласи да отпише дълга на Гърция - перспективата за дефолт ще уплаши пазарите и ще увеличи опасността от нова криза, категоричен е в. "Файненшъл таймс".

За съжаление отписване на гръцкия дълг ще причини повече проблеми на Европа, отколкото ще реши. Това би имало три основни негативни ефекта. Първо, ще предизвика ответна политическа реакция в Северна Европа, което ще засили позициите на крайнодесните и националистически партии. Второ, ще легитимира крайнолевите и антикапиталистически партии в Южна Европа и ще започне натиск за опрощаване на други дългове, както и за повече социални харчове, което ще доведе до срив в пазарното доверие. Трето, сриване на доверието между членовете на ЕС, каквото ще последва след евентуална невъзможност Гърция да обслужва дълга си, ще направи много по-трудно запазването на целостта на ЕС, посочи "Файненшъл таймс".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 9 години
58: Прав си!
46
3
 
24
 
! Отговори
Батенцето преди 9 години
Все едно да влезнеш в кръчмата без пари, да ядеш и да пиеш до сутринта и накрая да кажеш, че няма да платиш никога ако не ти направят сметката на половина!
45
8
 
8
 
! Отговори
Асен преди 9 години
България е най стабилната
44
8
 
19
 
! Отговори
1 преди 9 години
Гърците са по-*** и от нас! Не може да пиеш, ядеш и чупиш чинии, а друг да ти плаща сметката. На какво разчита този въздухар, че ще му дават безкрай за черните му очи и при 240 млрд. невърнат дълг?А пък тъпъците, които му вярват направо са смешни. Интересно как ще е безплатен тока и незнам още колко неща. Все някой трябва да ги плати и кой???
43
0
 
21
 
! Отговори
неутрален преди 9 години
Ако СИРИЗА е против големите заплати и издръжки на евродепутатите - подкрепям ги. Как и защо са задлъжняли толкова? Ние защо не живеем като тях ,макар и с дългове? Какво са дълговете - игри на банките.
42
6
 
13
 
! Отговори
лекар-пенсионер преди 9 години
Искам да напомня на другарите , които сега много усърдно критикуват политиците , че те са се родили и израснали в България и са средна извадка на народа . Така , че гръцките политици са също средна извадка от техния народ . Как искате умни и образовани политици като 20 % от народа имат висше образование. Много обичаме да говорим против управниците и чиновниците , но те са си наши . Значи машинистите с над 1500 лв. заплата могат да крадат нафта и да плюят правителството .
41
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Западът *** на умряло. И имат основание. Вече и други народи надигат глава. И това най-много ги плаши. Направиxа от народите колонии от които да смучат. Да са живи и здрави гърците, а дано след тяx и други. Макар и малко и тук има xора, които виждат какво се случва. Приветстваме те СИРИЗА!
40
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НикоИ дай сега да цокат от света до 3000-та година, щото са измислили на времето еднополовите връзки
39
21
 
18
 
! Отговори
ананемен2 преди 9 години
Свалям щапка на гърците, Това е народ, а не крадци от свои сънародници. За 24 часа правят избори и съставят правителство. Знаят какво искат и откъде да вземат. Нашите политици т.с. апаши - крадци нищичко не са научили от комшиите. Без да мислят че техни сродни съграждани и далечни роднини чистят домовете на гърците, раждат им деца,гледат и се грижат за старите им хора и проституират по пътищата им. Тожва е срам, срам и и пак срам за всички долни депутати на 30 годишния преход. Направете сравнени
38
8
 
18
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Интересно другарите защо се радват , че Сириза е победила в Гърция . Нали и те бяха миналата година в управлението все крайно леви БСП-ДПС-Атака . И какво стана-нищо но от сърце . ЕС им спря всички Еврофондове и отказа да си говори с Орешарски и в резултат на това сдадоха властта . Същото ще стане и с Ципрас ли беше или Мипрас след една година .
37
30
 
4
 
! Отговори
Нико преди 9 години
Гърция е люлката на западната цивилизация, земя на безбройни учени и философи. Само това което е дала Европа е не милиарди а "безценно".Незабавно трябва да се опростят всички дългове на Гърция !
36
2
 
21
 
! Отговори
до 41 преди 9 години
Така е в реалния свят - едни произвеждат машини, а други маслини, някои бачкат и спестяват, други предпочитат да тавернясват и да взимат заеми.
35
3
 
8
 
! Отговори
сиртаки узаки преди 9 години
38 го е казал правилно, но не го е довършил, "***" ако се използва правилно е човек който е против ЕС, човек който критикува постоянно ЕС и неговите правила и тромава структура, както го прави човека зад думичката - Джордж Сорос, затова мисля че мнозина изобщо нямат представа защо използват тази думичка
34
2
 
14
 
! Отговори
до 38 преди 9 години
"***"--Проблемът е, че не се знае значението на думите! Наивниците пишат, че в България е имало комунизъм, че *** защитават ценностната система на ЕС и самия ЕС и т.н. Видиш ли такива думички да се употребяват, бъди сигурен, че се употребяват от полуграмотни хора, които претендират за някакво високо интелектуално ниво.
33
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обичам гърците, те са прекрасни хора - весели, сърдечни, забавни на маса. А пък немците са толкова скучни, все за работа говорат, за дисциплина, за разни правила.
32
0
 
9
 
! Отговори
до 36 преди 9 години
Благодаря за тиража! Кратко и точно! Мисля си, дали този и подобни мазници не се водят като експерти и консултанти към някой пенсионен фонд, откъдето получават 40-50 хиляди лева месечно. Като видях как пощуряха да ги защитават. Сетне подозирам, че в тези фондове има свои хора - ,,акционери''. Дават една сума и получават бонуси, която никоя банка не дава.Някакви специални преференции. А народа да стяга колана и се пенсионира на 65 и повече за да има за Крадлевци!
31
0
 
24
 
! Отговори
СИРИЗА преди 9 години
Европа - да, но не метреса на САЩ! За това е нужно Европа да има своя армия. Проф. Константинов Михаил сутринта каза, че военната мощ на САЩ ги прави господар на света. Щом някой не слуша като Садам и Кадафи - бой. Проблема им бил, че не могат да пратят същата армия да натупа веднага Китай и Русия. Затова спрятат Майдан и фашизъм.
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В чужбина младежта е за справедливост, а тук младите са умни и красиви *** на мутрите! Всеки новобранец иска да е мутра.
29
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом Каролев ***, като прасе, нещата са в правилна посока
28
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
този е много зле и по зле от болен сидеров. до една година и след това ще има при тях хунтата от полковниците , майдан , пиночет... ако свърши това за което приказва