Обама призова за отстъпки към Гърция

Жан-Клод Юнкер поиска да премахне мисията на "тройката"
Обновена: 2 фев 2015 07:52 | 2 фев 2015 07:08, Красимир Ангелов
137
Обама призова за отстъпки към Гърция
Снимка: Reuters

Гръцката икономика не би могла да се възстанови бързо, ако "тройката" международни кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд) не приеме отстъпки по въпроса за дълга на Атина, заяви американският президент Барак Обама в интервю за телевизия CNN.

"Не може да продължава да се оказва натиск върху страна, чиято икономика е в състояние на депресия. Рано или късно е необходимо да се предложи стратегия за икономически растеж, така че страната да може да започне да изплаща дълга, за да се понижи дефицитът", призова Обама, цитиран от ТАСС.

Според него гръцката икономика "остро се нуждае" от реформа, но в условия на криза е трудно да се осъществят радикални промени.

Американският президент изрази надежда, че Гърция в крайна сметка ще успее да се договори с кредиторите и ще остане в еврозоната. По думите му обаче за тази цел е необходимо "всички страни да се съгласят на компромис".

Същевременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поиска да премахне мисията на "тройката" от международни кредитори, които управляват спасителния план за Гърция, съобщи Ройтерс, като се
 позова на германския в. "Ханделсблат".

Според германски правителствени източници Берлин също е готов за реформиране на договореностите между Гърция и "тройката", включваща ЕК, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, и определяне на по-общи икономически  цели.

Според "Ханделсблат" обаче това би било възможно само ако Гърция приеме, че е необходимо да се придържа към договорения  преди това курс на реформи и икономии.

Късно в неделя вечер гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис поиска малко време до края на февруари, за да покаже своите предложения към кредиторите. Това стана по време на среща с френския финансов министър Мишел Сапен, който поднови предложението на Париж да посредничи за ново споразумение между Атина и нейните партньори, но изключи  опрощаване на дълга.

“Всичко, което може да облекчи бремето на гръцкия дълг ще бъде добре дошло, но разбира се, не става въпрос за анулиране на дълга”, подчерта той, като отбеляза, че това просто би прехвърлило бремето от гръцкия данъкоплатец върху европейските данъкоплатци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
2
 
! Отговори
Марин преди 9 години
Много отворен стана и няма да се научат да гледат само в собствената си кошара. Да им плати заема като е толкова благороден. Нали долара поскъпна.
79
0
 
3
 
! Отговори
Азъ преди 9 години
Ало баноно вариетивно пигментния президент. И ние имаме дълг, защо не ни го опростите и да почнем на чисто? А? Ей голям страх Ви бере да не би Гърция да се обърне към банката на БРИКС и тогава да видиш как Испания,Италия,Португалия и др. ще вземат от там кинти и нещеш ли ще стане лошо.Защо трябва да набутваш все Европа бе?Дай от Вашия бюджет 320 милярда и мълчи. Американска наглост.
78
0
 
0
 
! Отговори
lol преди 9 години
До Сметка 110нито една проста аритметика?????
77
0
 
1
 
! Отговори
Deja Fu преди 9 години
Другарки и другари дайте да дадем ............
76
2
 
3
 
! Отговори
край преди 9 години
Имали бол пари - дали. Грък пари не връща и не плаща - питайте нашите шивачки от Гоце Делчев. Обама да пуска печатницата и да напечата липсващите кинти.
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Сметка 110Гърция дължеше преди кризата 316милиарда,а в момента 324милиарда,при положение,че досега са изплатени 100милиарда и подстригани други 100.В момента има към 1милион и 700хил.безработни-около 27%, БВП преди кризата беше 120 на сто,а в момента е 178 на сто,което показва,че нещо куца в спасителната програма.В меморандума,който беше подписан в началото с Тройката имаше условие,че Гърция не може да взема заеми от друго място,освен от Тройката,и първите заеми бяха с много високи лихви.
74
2
 
7
 
! Отговори
Сметка преди 9 години
Гърция дължи около 400млрд. Евро. Ако се разпредели сумата върху работоспособното население това означава, че всеки грък трябва да изплати по 140 000 Евро за да се върне дълга. Като се вземе в предвид, че средната заплата е паднала на 700 Евро, ако един грък отделя по 100 Евро на месец за да изплаща дълга то на Гърция ще са необходими 1400 години без лихвите. На Гърсите бе хвърлена спасителна финансова жилетка за да не потъната. Жилетката беше ..... оловна.
73
2
 
2
 
! Отговори
Цицерон преди 9 години
Ако опростят нс гръците и един долар то тогава е приключено със солидарнодстта тък като липсва справедливост
72
2
 
15
 
! Отговори
Морския преди 9 години
Братя българи , както ние така и гърците сме роби по един или друг начин на един и същи господар.НО разликата , е че те едно време се продадоха под формата на милярди на този господар , а ние глупаците се подарихме и то голямо желание.....И питам сега кой е по-надалавера от двата народа???
71
1
 
15
 
! Отговори
край преди 9 години
Каква трогателна грижа за Гърция, за ЕС. Чичо Сам много обича балканските народи и се грижи ЕС да е силна. Обича много и народа на Украйна. Янки го хоум.
70
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога лапаха кифтетата цели не риваха гърците, кога ядоха шницелите напреки, пак не риваха... сега като им дойде сметката от заведението - РиВАТ!!!Наглост нечовешка!!!
69
5
 
21
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Евала на гърците!Ще постигнат своето,с лъжа,измама,увъртане,изнудване и котешки каваци ще се оправят!Да му мислим ние,будалите!
68
1
 
11
 
! Отговори
1 преди 9 години
Тоя пък на всяка манджа мерудия! Няма ли кой да го посъветва да си гледа неговата си паница и да не се меси дето не му е работа и не му стига акълът????
67
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американския левичар сериозно се е загрижил за гръцките анархисти. От гърците и Гърция нищо няма да излезе, ще продължават да хитруват да клинчат и да се опитват да живеят на гърбовете на другите. Най-правилно е гърците да бъдат изгонени от еврозоната и ЕС и да се оправят сами. Това ще е най-евтиния вариант за ЕС макар и да не си плащат дълга.
66
15
 
6
 
! Отговори
martony преди 9 години
Обама както винаги с перфектен коментар по проблема.ИСКАМ и аз такъв президент в България!!!
65
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Барачето да си плати първо дълговете и вересиите и после да призовава!
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 84E KAK BE, NA MINUTATA, OSHTE NE ZATVORILI USTATA S OBESHTANIJATA I NI PRATIHA "EKSPERT PO ENERGETIKA" - DA NI KAZVA K'VO DA PRA'IM S TOKA - DA SI PRODADEM I DRUGITE TSENTRALI NA USA I TE DA NI PRODAVAT NASHIJA TOK DESET - 10 PATI PO-SKUPO, DA PRAVIM "ENERGIJNA EFEKTIVNOST" S MECHTANOTO DO LUDOST OT BANDATA NA CHETIRIMATA "SANIRANE" - DALAVERATA NA VEKA. DARIHA NI OSHTE 4"RABOTNI"(PO UM - ROBOTNI) GRUPI, SIGURNO KATO ONAJA, PREZ 1993 -KOMANDVANA OT RAN I UT, S 40 BG RAZBOJNITSI.
63
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Онасис никога не пропуска случай до лобира за родината си. Така той сключва договор с Италия корабният транспорт между двете страни да се извършва за срок от 99 години от единствено гръцки фирми.
62
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки критик на олигархичното господство е обявяван за комунист. *** то комунистите ще ми станат накрая симпатични. Благодорение на *** годове.
61
23
 
14
 
! Отговори
Велика Гърция преди 9 години
Гърция е велика държава с велика история, ние не можем да се мерим с тях, ние сме последната *** на Европа, когато гърците са измислили и провеждали Олимпийски състезания ние сме били на клона хванати за опашката, диви и варвари без азбука и писменост!