Евробанката затяга менгемето за Атина

Разберете се с ЕС и МВФ, пише гръцката преса
5 фев 2015 10:01, Елка Василева
16
Евробанката затяга менгемето за Атина
Снимка: архив, Reuters

Европейската централна банка затяга менгемето за Атина, но решението й да спре финансирането на гръцките банки няма да има негативни последици за банковата система на страната, коментира в. "Вима", като се позовава на гръцката централна банка.

Новото гръцко правителство "получи бойно кръщение" след края на първия цикъл от посещения на премиера Алексис Ципрас в Рим, Брюксел и Париж, и след разговорите на финансовия министър Варуфакис с неговите колеги от Франция, Италия и Германия вчера, а също и след първата неофициална реакция на германското правителство, от която се вижда, че Берлин е непоколебим, посочва още вестникът.

Още по темата

Гръцките банки обаче ще имат достъп до ликвидност по линия на механизма ELA към гръцката централна банка само до 28 февруари, докато е валидна и текущата спасителна програма за Гърция, чийто срок бе удължен дотогава в началото на декември.

Източници от Брюксел и Берлин заявяват, че тази ликвидност е гарантирана само до края на февруари.

При тези обстоятелства става ясно, че за Атина времето е ограничено и че в този интервал от две седмици кабинетът Ципрас е изправен пред три критични дати - първата е свързана с вота на доверие на правителството в понеделник, когато то се очаква да представи и своята управленска програма, втората се отнася до извънредното заседание на Еврогрупата и планираната среща на върха на ЕС на 11-12 февруари, а третата е свързана с критичната среща на еврогрупата на 16 февруари, смятат наблюдатели в Атина.

"Разберете се с ЕС и МВФ", под това заглавие в. "Катимерини" пише за подаден от Белия дом сигнал към Атина да се договори с партньорите си, като Вашингтон бил дал да се разбере, че решението на гръцкия проблем минавал през сътрудничеството на новото гръцко правителство с ЕС и МВФ.

Отбелязва се още, че Гърция ще бъде тема и на срещата в понеделник между Обама и Меркел в Белия дом.

"Критична среща днес Варуфакис-Шойбле", посочва в. "Нафтемборики", като подчертава, че тя предвещава сблъсък и срив между Атина и Берлин. Изданието пише още, че Берлин очаквал от новото правителство "комплексен план" за неговите действия.

Германският "Билд", който днес се цитира от гръцки вестници, бомбистично съобщава за постигнато тайно споразумение между Ципрас и Юнкер. Според вестника председателят на Еврокомисията бил склонен на разсрочване, но не и на отписване на гръцкия дълг.

В. "Имерисия" оценява като драматични събитията, разразили се след решението на ЕЦБ да спре финансирането на Гърция. Вестникът отбелязва, че Мартин Шулц, председателят на Европарламента, вчера също заплашил Гърция с фалит.

В печата се помества и публикация на Блумбърг, в която се твърди, че Гърция е застрашена от крах на 25 февруари, ако не бъде удължено кредитирането на страната с 15 млрд. евро.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: финансиранеГърцияецб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е сега вече се разбра защо гладувахме. Гърците ще дойдат да бачкат черна работа в просперитираща България.докато ние
11
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това го очаква и Герберистан ! Паричен геноцид и вековно парично робство ! И ще бъде добре подсигурено от американските бази бъдете сигурни !!!
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На 27 февруари Ципрас ще подаде оставка и Гърция няма да плати просто няма пари.
9
3
 
10
 
! Отговори
дамдум преди 9 години
Искайте помощ от Москва те ще ви дадат пари и ще изкупуват облигациите ви.След като и тях ги щракнат от Суифта разплащането ще е с натоварени кервани.Те гърците е добре да се сплотяват катонарод че ги чака голям глад ако така продължават а гръка не му се работи а и гладен не му се стои сега е интересно
8
1
 
14
 
! Отговори
до 9 преди 9 години
Ха ***, ти гладни гърци сплотявал ли бре? .... ще си издерат очите кучетата!Пък еврото колкото повече пада толкова повече се глади косъма на германската икономика.
7
5
 
23
 
! Отговори
Дедо Мадурко преди 9 години
Стягайте халката гърци че голям ви чака с тоя Ципрас.
6
3
 
26
 
! Отговори
Кратун преди 9 години
Ципрас лека полека ще разбере, че топките в менгемето са неговите....
5
3
 
15
 
! Отговори
Винету преди 9 години
Ясно, след 1 март гърците минават на пасти.
4
17
 
13
 
! Отговори
Публиката преди 9 години
Да затягат к'вото искат. ЕС вече не е фактор за Гърция.
3
6
 
24
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
НОВИ ИЗБОРИ В ГЪРЦИЯ ДО 3 МЕСЕЦА !!
2
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
те искат да фалират
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
i az virtq stqgata napravo se stegnah maykatazi traka