НАТО: Няма заплаха за България, Полша, Румъния и Прибалтика

"Повишеното присъствие на изток е отговор на поведението на Русия"
Обновена: 5 фев 2015 17:32 | 5 фев 2015 15:35, Елка Василева
260
НАТО: Няма заплаха за България, Полша, Румъния и Прибалтика
Йенс Столтенберг. Снимка: Reuters

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на пресконференция, че няма конкретна непосредствена заплаха за държавите, където предстои откриване на нови контролни и командни центрове на пакта (България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония). Така той отговори на въпрос на руски медии дали посочените държави са изправени пред външна заплаха.

Още по темата

С повишаването на присъствието ни в източната част от пакта и с увеличаването на числеността на специалните ни сили отговаряме на поведението на Русия, която насилствено променя граници и завзема част от чужда държава - действия, които виждаме в Украйна и вече видяхме в Грузия и в Молдова, поясни Столтенберг.

Той добави, че решенията на Алианса са в отговор и на събитията на юг. Целта ни е да бъдем в състояние да защитим всеки от съюзниците от всяка заплаха, поясни той.

Столтенберг заяви, че НАТО осъжда стъпките, предприети от Русия в Грузия. Отново призоваваме Русия да оттегли признаването на грузинските области Южна Осетия и Абхазия като независими републики - това остава ясната ни позиция, посочи генералният секретар. Той отбеляза, че на днешното заседание на комисията НАТО-Грузия министрите на отбраната от Алианса са препотвърдили силната си подкрепа за запазването на териториалната цялост и суверенитета на Грузия в нейните международно признати граници.

НАТО призовава Русия да изтегли военното си присъствие от грузинска територия. Пактът изразява убеждението си, че Грузия напредва към членство в северноатлантическия съюз.

В отговор на въпрос Столтенберг уточни, че НАТО напълно подкрепя усилията на Германия и на Франция, които съобщиха по-рано днес за предстоящо утре посещение на канцлера Ангела Меркел и на президента Франсоа Оланд в Москва. Надяваме се тези усилия да доведат до ясен резултат, добави генералният секретар.
 

/БТА/

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
21
 
4
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До Анонимен--218; След ДЕВЕТИ Русия така ни източи,така ни окраде че още ни държи вклага.Там дето е стъпал Руски ботуш 100 г, няма оправия.Окупацията и след ДЕВЕТИ ни струва 140 милиарда лв. Натресе ни такъв ПЕЩЕРЕН КОМУНИЗЪМ--СТАЛИНИЗЪМ, че с нищо не може да се сравни, Турците са хрисими пред руско.
141
7
 
3
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Анонимен--Рот зткни б****,а то вату наполню !
140
20
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До Анонимен"България и Русия ...тази любов е необяснима и вечна!"...любовта изисква двама души или две страни... - а когато е едностранно е мазохизъм - каквито сте рубладжийчетата...
139
4
 
2
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Анонимен------Кой са предали украинците бе ватирано ***,щот аз не знам ?
138
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 211Щом за Косово може, значи и за Крим може. А признанието на пиндосите си го заври където не те огрява слънцето.
137
14
 
4
 
! Отговори
Дълес. преди 9 години
До Анонимен--195;Това го казваш ти . Но мнението ти е без значение защото си русофилски ***.
136
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДълесЕстествено е че са се водили войни. Обаче за разлика от твоите господари, руснаците са влагали в новите територии, а не са ги иточвали. Примери много. Прочети за колониите на Англия, Германия, Испания, Португалия, Холандия.
135
14
 
5
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Анонимен-------------На всички украинци им прави голям кеф,че Крим е в Русия-викаха Путин,Путин-вземи ни ! И кво стана сега-мислеха,че заплати и пенсии ще им се дигнат-дръжки-два пъти по ниски станаха,почнаха да ги пращат да се бият в Украина,погребения.Запада ги отряза от всякъде-няма коли ,няма банки,няма туризъм.Пулни *** !
134
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От кого ще ни пази Нато,за мен лично Русия изобщо,ама съвсем не ми е враг,напротив,аз силно обичам Русия и знам,че и Русия ни обича?!България и Русия ...тази любов е необяснима и вечна!
133
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До украинецЩо не отидат да се репчат на ИДИЛ? Да те светна ли защо. Защото ИДИЛ е 100% продукт на ЦРУ и САЩ респективно. Още им плащат. Ама малко *** положението, та се захванаха с Украйна, че е по-лесно. Украинците се доказаха, като изключителни *** и предатели. Впрочем предатели винаги сте били. Ако си украинец наистина или си *** ***.
132
16
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
НАТО излъчва сила и вдъхва увереност... - а Русия пада в канала...
131
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червено знаме се вееше над Берлин.
130
6
 
3
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До Maora--202;Неграмотен си. Когато Екатерина се омъжва за Петър , Русия е 10 милиона кв. км .по време на СССР е 22 милиона.Как стана това само с АГРЕСИЯ. Само с Турция е водила 12 войни.Да не си и съсед на Русия.
129
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 208Има си международно признати граници и според тях Крим е Украйнски, ТОВА Е !кажи колко страни Ви признаха аншлуса?
128
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 203Е как в коя? Ами Ирак, Либия, Авганистан. Все се отбраняват.
127
9
 
4
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До до просто и ясно------------Ако НАТО и САЩ изведнъж си махнат стотиците бази по света,ефекта ще е същият като ако МВР махне всички полицейски управления в България ,отведнъж-ще стане ад и развихряне на престъпноста а световен мащаб-веднага трета световна.Е -как такова просто нещо *** не могат да го разберат?
126
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 201Кои части е окупирала? Крим е бил руски, подарен от *** Хрушчов, сега пак си е руски. Гадничко ли ви е соросоидчета? Скоро от Украйна ще остане една поляна земя. Защо не врещиш за апетита на Полша да отхапе яко парче от Украйна? Ами и унгарците и румънците точат лиги.
125
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 203и как Ви обгражда НАТО ? много ми е интересно, сигурно НАТО откъсна части от Молдова и Грузия и си направи там марионетни държавички на мафията? или може би НАТО окупира Крим, или финансира "народните републики" в Украйна ?
124
7
 
4
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До Анонимен--204; Разбира се че Русия е Агресор.За колко войни е виновна само.Овен това по--загубена държава от нея няма. Бил съм много пъти там.
123
6
 
4
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До фашисти--111;Фашизма другасрю *** е по--прогресивен от комунизма. При Фашизма имамаш едно-партийна с--*** с ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ което е икономическа независимост( свобода).Мусолини беше социалист и приятел на Ленин.След Революцията живя известно време В СССР ,отврати се от социализъм и стана ФАШИСТ,