НАТО: Няма заплаха за България, Полша, Румъния и Прибалтика

"Повишеното присъствие на изток е отговор на поведението на Русия"
Обновена: 5 фев 2015 17:32 | 5 фев 2015 15:35, Елка Василева
260
НАТО: Няма заплаха за България, Полша, Румъния и Прибалтика
Йенс Столтенберг. Снимка: Reuters

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на пресконференция, че няма конкретна непосредствена заплаха за държавите, където предстои откриване на нови контролни и командни центрове на пакта (България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония). Така той отговори на въпрос на руски медии дали посочените държави са изправени пред външна заплаха.

Още по темата

С повишаването на присъствието ни в източната част от пакта и с увеличаването на числеността на специалните ни сили отговаряме на поведението на Русия, която насилствено променя граници и завзема част от чужда държава - действия, които виждаме в Украйна и вече видяхме в Грузия и в Молдова, поясни Столтенберг.

Той добави, че решенията на Алианса са в отговор и на събитията на юг. Целта ни е да бъдем в състояние да защитим всеки от съюзниците от всяка заплаха, поясни той.

Столтенберг заяви, че НАТО осъжда стъпките, предприети от Русия в Грузия. Отново призоваваме Русия да оттегли признаването на грузинските области Южна Осетия и Абхазия като независими републики - това остава ясната ни позиция, посочи генералният секретар. Той отбеляза, че на днешното заседание на комисията НАТО-Грузия министрите на отбраната от Алианса са препотвърдили силната си подкрепа за запазването на териториалната цялост и суверенитета на Грузия в нейните международно признати граници.

НАТО призовава Русия да изтегли военното си присъствие от грузинска територия. Пактът изразява убеждението си, че Грузия напредва към членство в северноатлантическия съюз.

В отговор на въпрос Столтенберг уточни, че НАТО напълно подкрепя усилията на Германия и на Франция, които съобщиха по-рано днес за предстоящо утре посещение на канцлера Ангела Меркел и на президента Франсоа Оланд в Москва. Надяваме се тези усилия да доведат до ясен резултат, добави генералният секретар.
 

/БТА/

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знам, че мразите Русия..Но вие не обичате и себе си .
101
1
 
5
 
! Отговори
дедо ПИЧ преди 9 години
Спокойно Матрьошки!Дедо Ви ПИЧ има идея.Променяме законодателството и разрешаваме многоженството.Взимам си тук десетина Рускини с обещание за ЕС паспорт,но искам ги облечени с еротично бельо с ЕС и НАТО и да се крещят през пет минути:Слава на нашата майка ЕС,слава на бащицата ни НАТО ,да ни е жив и здрав дедо ПИЧ 1000 години ,че ни отвори очите!
100
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Товарищи що рипате, нали не Ви беше страх от НАТО, пък и това е само център :)
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПичЩе ви видим колко сте тези мислещи. Айде сега заминавай във военкомата да се записваш доброволец. Ще ви видим колко ще се съберете. Един файтон хора. Защото сте много смели пред компа, иначе сте мишоци.
98
0
 
5
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Силата не прави силата,това трябва да се осъзнае!
97
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименХахахах, ти в ред ли си бе ??? представям си как лева се връзва към рублата и почваме да обикаляме чейнджбюрата като мухи без глави :)
96
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Страх ги е срещу Русия.
95
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 144И какво общо има Кипър с НАТО ?
94
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Махайте се оттук! България в Евразийския съюз!
93
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 140Ковчезите с украинското знаме са много повече. А това, че киевските фашисти избиват деца и жени, ще им се потърси сметка и то скоро. Ама няма да е в съдилища в Еврогея, а в ДОНБАС.
92
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че кой го е страх. Май на някого му треперят мартинките? Смешковци
91
2
 
9
 
! Отговори
казак преди 9 години
Смешници!!! като видяха че Крим е окончателно руски заядоха се за Грузия.
90
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до дълесКак да не сме легитимни? Пари плащаме ли всяка година? Плащаме. ЕС и ЕК непрекъснато глобяват ли БГ? Глобяват. Е какво излиза? Легитимни сме толкова колкото да плащаме, за да могат швабите и франсетата да живеят добре.
89
3
 
14
 
! Отговори
А да преди 9 години
Вън България от НАТО . Да на България в единни европейски сили без САЩ
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
LITPOLUKRBRIG (ЛИТПОЛУКРБРИГ), его штаб расположен в городе Люблин на востоке Польши. Цели создания Украиной, Польшей и Литвой совместной бригады вызывают в Москве озабоченность - для чего создается подобная бригада? Бригада открыта для присоединения других государств. ???По словам польского президента Бронислава Коморовского, создание нового подразделения "является элементом договоренностей стран НАТО по модернизации украинской армии".
87
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До дедо ПИЧКого си хранил бе, шмульо? Стига с тази легенда, как България е хранела СССР. Хранела била. Само Москва няма как да сме я хранели. Същото го плямпат и великите укри. Само за такива като теб да те светна, украинска продукция (хранителна) извън територията на УССР е нямало.
86
1
 
14
 
! Отговори
23 преди 9 години
До ДълесИ къде е сега СДС-то ти? В ***. Там и НАТО ще отиде барабар с поклонниците му.Виж сръбските доброволци и се засрами!!!https://youtube/watch?v=ioHB9Os56Cc
85
1
 
8
 
! Отговори
Кап. Атанас Узунов преди 9 години
При война с Русия Сърбия ще ни млати в тила.... както обикновенно.....
84
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДълесЩо не се върнеш преди Кубрат. То на *** все някой му е крив. Това, че българиня е докаран до скотско състояние, без грам мозък, пак ли руснаците са ти виновни?
83
2
 
13
 
! Отговори
25 години стигат преди 9 години
*** ***. Погледнете се какво място ви е избрала братската цвиливизация в новия век на статуса (рейтинга) Ще чистите НАТОвски *** като в Афганистан и ушите ви ще пукат.Честита фронтова държава. Войници ще си внесете ( те наште не мислят правилно) и по един дудук за 5 лева ще им врътнете.Честито! Който може да се спасява