Бебето, което раздели цяла нация

Ромче проплака първо в Унгария за 2015-а и предизвика големи полемики
Обновена: 9 фев 2015 14:41 | 9 фев 2015 14:41,
82
Бебето, което раздели цяла нация
Снимка: Facebook

Малко след като настъпи полунощ на Нова година едно момченце се роди в Унгария и стана първото за годината бебе в страната. Само че неговото семейство е от ромски произход и бързо се превърна в център на расистки нападки.

Преди малкият Рикардо да се появи на бял свят, най-известният ром в южния град Мако беше унгарският цигулар Михали Фатьол. В негова чест има и бронзова статуя в града, хванал в ръце своята цигулка и лък. Виртуозът е свирил на балове в Будапеща и Европа между 1920 г. и 1970 г., когато никоя сватба или светско събитие не са минавали без цигански оркестър.

Въпреки това малкият Рикардо изглежда, че ще надмине славата на музиканта. Той е роден в 00.01 ч. на 1 януари. Неговата снимка и тази на родителите му - Петер и Силвия беше на първа страница в медиите.

След това Елод Новак, заместник-председателят на крайнодясната партия "Йобик", публикувал статията за раждането на първото бебе за годината във Фейсбук и подчертал, че Рикардо е третото дете на 23-годишна ромка. Също така качил и снимка на своите три деца и съпругата му.

"Броят на унгарците не само намалява ужасяващо, а съвсем скоро ще станем малцинство в нашия дом. Кога ще дойде денят, в който ще решат да преименуват държавата ни? И кога най-накрая ще се справим с най-големия проблем в страната?", написал той в социалната мрежа.

Това изказване породи лавина от коментари, които осъждат и подкрепят мнението на Новак.

"Размножават се като плъхове, като паразити", е типичен коментар за тези, които са на едно мнение със зам.-председателя на "Йобик". Противниците на това мнение и правителството пък отправят думи на солидарност към семейството.

Семейството на Рикардо живее в стара сграда, но тя е току-що пребоядисана. Родителите на бебето са получили помощ от около 380 долара, защото тяхното дете е било първото родено за годината. Това се оказва огромна помощ за семейството.

Петер разказва повече за живота си пред репортер на Би Би Си. Те са единствената ромска фамилия, която живее в предградията на Мако. Петер и Силвия се разбират с всички и казват, че никога досега не са били обект на унижение или расизъм. Петер работи като обществен работник и сега кара шофьорски курсове за управление на трактор и комбайн. Двете им дъщери са все още в детската градина.

"Искам само спокоен семен живот, без медийно внимание. Вечер искам да ме чака у дома семейството ми и топла вечеря", обяснява Петер.

Майката на Рикардо пък добавя, че хората не бива да бъдат заклеймявани още от момента, в който се родят.

"Когато синът ми стане на 18, той ще реши дали да се индентифицира като ром, или не. Не е негова грешка, че се е родил няколко секунди след полунощ. Може би и преди е имало расизъм в Унгария, но не сме го усещали. Харесва ни да живеем в този град, всички са любезни с нас. Сега моето бебе ми дава силата да преживея това, което се случва", разказва Силвия.

"Всичко идва от цвета на кожата ни. Ние имаме същите сърца, кръв и душа като другите. Рикардо ще ходи на детска градина и училище точно като другите деца", допълва бащата Петер.

В крайна сметка Елод Новак отказа да се извини за коментарите си и дори предложи бащата на Рикардо да му се извини. Крайнодесните медии все още са пълни с обвинения за увеличаващия се брой на ромското население. Според тях най-големият проблем на Унгария са ромчетата и изглежда те не ги възприемат като унгарци с равни права.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЙОББИК !!!
39
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хубавец е бебока спор няма. Да е живо и здраво! А расизмът е породен от страх: , че "ще изчезнем, ще ни претопят" и т.нт..но виновниците сме си самите ние.. Гърците се страхуват от албанците и имигрантите, македонците от албанците, българи и унгарци от ромите, турците от кюрдите, французите от арабите, англичаните от индийците и пакистанците плюс арабите, саксонските американци от латиносите и *** и т.нт и т.нт..
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се прави на много велик. Аз пък владея два езика и работя с тях ежедневно и нямам нужда да давам пари за уроци по езици, но пък не мога да плувам предпочитам да дам пари на някой пенсиониран треньор, за да даде начална подготовка на детето ми. Така че пак опираме до пари, защото колкото и време да имаш, не може да си компетентен по всички. И съжалявам, че тук се приема за егоизъм фактът, че искам да дам възможно най-много на детето си, а не да правя 5 деца, които да едвам да изхранвам.
37
2
 
13
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Тази статия губи всякакво доверие след като 23 годишна *** имала само 3 деца?!?!
36
3
 
22
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До ИвоНищо лошо няма в децата бе човек. Кой каквито са му приоритетите, тези които искат деца ще правят тези които не искат няма. Това което всички тук казваме е: Никой не е длъжен да гледа чужди деца. Правиш деца осигуряваш им живот, не можеш да осигуриш живот не правиш деца. Тези които са избрали да се борят за по-добро съществуване с какво са длъжни на тези дето са избрали само да **ат, та от техните пари ще взимат?
35
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
поправка (40): ... какъв и къде да СЕ родиТези, които искат висок стандарт на живот, за да имат повече деца да се сърдят на социално-икономически-политическата обстановка, а не на останалите, които не ги бърка да ходят боси и да имат 3+ деца
34
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички сте прави.Да обобщим-който иска във време на "цивилизация",технологии,на контрацепция-нека си гледа едното дете, да го ''образова'' и да се надява, че някой ден то ще пише грамотно и ще има елемнтарна култура, да му купува от първи клас смартфони и пр. и да ходи на уроци по плуване. Други пък, ако искат нека да гледат 2,3 и повече деца и да разделят всеки залък хляб по равно. Едно е ясно-дори да работиш и да ти е ''висок стандарта''-сигурност няма!!Никой не избира какъв и къде да роди
33
6
 
8
 
! Отговори
Иво преди 9 години
До до ИВо, оправдания има 1000 защо българите нямат деца, но какво струва цялото образование, къщи, коли и т.н. ако нямаме деца и се затрием като нация?
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"хахха представете си държава само от роми"какво да си представяме човече,ооооо майкаАА Индия,оооо майка Индия не си ли я чувал тая песен
31
2
 
21
 
! Отговори
до ИВо преди 9 години
Не може да сравняваш толкова различни епохи. Едно време са се прехранвали с това което си произведат, да живели са доста скромно. Сега аз не произвеждам и ако ми секне заплатата става страшно. Едно време са ходили на училище до толкова, че да се научат да пишат (пра баба ми), сега без качествено образование си об-ре-чен! Както казах, сравняваш несравними неща. Не говорим за егоизъм, а за добър старт в живота.
30
3
 
17
 
! Отговори
иван преди 9 години
До ИвоЕ мойте баба и дядо са имали 2 деца.Успели са да ги изучат и така нататък.Имали са по -много защото и много са умирали заради лошите условия на живот и липсата на каквото и да е здравеопазване.Имали са по-много за да може поне някое да оцелее, и са се радвали когато е мъжко детето за да може да бачка в къра с овцете, сеното и т.н ,нямало е контрацептиви и разбиранията са били за времето си такива.
29
2
 
4
 
! Отговори
До г-н Анчо Шукри преди 9 години
Драги г-н Шукри,българина,както казвате,така както си взема заплатката,за да отгледа за майка България прекрасни български дечица просто си получава обратно от държавата спрените от заплата данъци т.е. който работи -печили,който не работи-не печели!!!
28
17
 
10
 
! Отговори
Краси преди 9 години
До Иво, абсиолютно си прав! Расистите за момент не се замислят, че техните баби и дядовци при много голяма бедност са имали по 7-8 деца.
27
19
 
16
 
! Отговори
Иво преди 9 години
До 1111, прадядо ти и прабаба ти европейци ли са? Преди 100 години при много по малко финансови възможности във всяко българско семейство е било нормало да има по 7-8 деца!Днес българите не раждат деца просто защото са станали по големи егоисти от дядовците и бабите си!
26
2
 
36
 
! Отговори
1111 преди 9 години
Аз, искам да роботя и да издържам семейството си, и НЕ желая на някой да му взимат от дохода и да храни моето дете,но и аз не искам с парите си изработени с труд да храня чужди деца!
25
5
 
39
 
! Отговори
1111 преди 9 години
До до 1111 Ей, заради това не се размножават образованите хора. Искат да имат дом а не колиба,да хранят децата си с качествена храна а не да ровят в казана за изхвърлена баничка,да са обути и облечени децата им а не да са по"джанти"и в дрипи. Искат да образоват децата си а не да немогат да си напишат името. Да получават качествено лечение а не да ги лекуват с аналгин при местния шаман. Искат да живеят малко от малко като цивилизовани хора. А на другите просто не им пука как ще живият децата им!
24
3
 
25
 
! Отговори
до 1111 преди 9 години
Имено аз не искам да подсигуря на детето просто съществуване искам да му дам възможности за развитие - добро образование, извън училищни активности и т.н. Това без пари просто не става. Пример - урок по плуване 40мин за 2,5 годишно дете - 15лв.
23
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато се раждаме сме с чисти души, обществото ни слага рамки какви сме от този миг натам, а човешката памет и навици ни заклеймяват. *** в България са такива, защото те не познават друг начин на живот и не могат да си го представят. Това което те заобикаля те прави това което си, много малко хора успяват въпреки лоши условия, израстване в мизерия, лошо образование да си изградят друго съзнание и да се измъкнат.
22
3
 
46
 
! Отговори
1111 преди 9 години
До Извинявай Рикардо!Да ти отговоря на въпроса....Европееца ИСКА да има деца и то много .....но има едно голямо НО!Европееца иска да има добри доходи, добър стандарт на живот за децата ме и за него , а на другите НЕевропейци не им дреме...Ако Българина взима помощи от по 1000 лева на месец за 2 деца айде тогава да видим дали няма да има бум на новородени Българчета.....
21
25
 
9
 
! Отговори
Извинявай Рикардо! преди 9 години
Неудобно се чувствам,като чета подобни неща,но да се запитаме какво е сбъркано в ЕС та европееца не иска да има деца?Отговора е явно очевиден и за проблема не е виновен Рикардо,нали?...