Опозицията в Русия с нов опит за обединение

Създават движение за съпротива срещу властта
9 фев 2015 09:43,
85
Опозицията в Русия с нов опит за обединение
Снимка: Reuters, архив

"Хора без знамена и партийна идеология" създават в Русия движение за съпротива, сплотявайки сили срещу властта, пише "Независимая газета".

Вестникът разказва за появата на масово гражданско движение, в което редица руски опозиционери канят всички несъгласни с политиката на властите. Участниците заявяват, че са уморени от чакане опозицията да се сдобие с лидер и смятат да се обединят самостоятелно - без знамена и партийна идеология. Срещат се всяка вечер на Манежния площад в Москва, посочва изданието, цитирано от Би Би Си.

Идеята за такъв протестен формат датира от миналата година. Но след случая с опозиционера Марк Галперин, арестуван за нарушение на правилата за едноличен протест, се наложи да побързаме, уточнява пред всекидневника Евгений Левкович - един от организаторите на новото движение.

"Отначало чакахме честни избори, после - че протестите ще вразумят властта. После чакахме опозиционни лидери, Координационен съвет и т. н. После се надявахме Путин да реагира на Блатния площад (протестите в Москва през май 2012 г., б. пр.). Ами, ето че реагира. Дочакахме конфронтация с Украйна, наказателни дела срещу опозиционери за еднолични протести и фактическа забрана върху инакомислието. Значи трябва сами да поемем отговорността", обяснява Левкович.

Крайната цел на активистите е да бъдат отменени репресивните закони в Русия, да се гарантира спазването на конституцията, да бъдат освободени политзатворниците и решен украинският въпрос, пише вестникът.

Липсата на идеология е единственият шанс движението да обедини хора с най-различни възгледи, изтъква Левкович, според когото на срещите идват хора "с европейски ценности". По думите му, има негласно споразумение с полицията да не закача никого, ако активистите не организират шумни акции. Полицията впрочем най-вероятно ще загърби мирния пакт, щом на Манежния площад се съберат няколкостотин души, прогнозира опозиционерът.

Това не е първият опит на граждански активисти в Русия да се обединят. През май 2012 г. из центъра на Москва се местеше тук и там лагер на движението "Окупирай", впоследствие разтурен от властите. А преди година активисти редовно протестираха край президентската администрация, напомня "Независимая газета".

Отношението към днешните лидери на протеста в Русия е нееднозначно, коментира пред изданието експертът Константин Калачов. Необходими са освен това и популярни теми, които да сплотят протестиращите. "Опитът показва, че в условията на криза е твърде значим икономическият дневен ред, а днешните движения не предлагат никакви антикризисни мерки", добавя анализаторът.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само че Путин знаеше за тези платени гаднярчета и прие съответни закони против НПО. Като изискваше прозрачно финансиране, източници на други доходи. А в случай на отказ, шут в г*за и изгонване от страната. Как го няма Путин тук, защото у нас има много *** за изхвърляне!
13
7
 
25
 
! Отговори
д преди 9 години
Царь Батюшка има 85% одобрение, ква опозиция кви 5 лева, тва да не вие майдан
12
1
 
24
 
! Отговори
!? преди 9 години
Ама този протестиращ на снимката носи Георгиевската лентичка в подкрепа на Новоросия!?
11
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
във варна имам познат руснак. от него знам,че на тях за нищо не им е притрябвал крим. просто иска да живеят като нормални европейци
10
3
 
27
 
! Отговори
Ъъъ преди 9 години
Хора, разберете: да ненавиждаш натрапваната ни хамериканска "демокрация" съвсем, ама съвсем не означава, че харесваш Путин. Просто в момента Путин е този, който се опъва на хамериканците, както преди десет години им се опълчиха французите, а след 10 ще се е опълчил друг.
9
5
 
31
 
! Отговори
Той е преди 9 години
"Левкович", "*** ценности", да ви звучи познато? Само остава да се добави и някой местен "майдан", че и "десен сектор", и картинката е пълна - *** евреи готвят нов преврат, тоя път та руска земя! Само дето, няма да мине, но пасаран!
8
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ са жалка държава, подобна на мафия
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно от исканията е да бъдат освободени политзатворниците. Аз желая да зная техният брой и имената им.
6
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е последният шанс на Запада да събори Русия.Ясно е че с военна атака няма да стане, може да стане само с вътрешен преврат и взимане на властта от марионетките на САЩ.
5
4
 
39
 
! Отговори
zeus преди 9 години
В Русия има между 30 и 50 хиляди платени от запада провокатори, ей това им е опозицията :)
4
1
 
1
 
! Отговори
911 преди 9 години
Искам 429 коментара за 12 минути.Все пак ви плащат.
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"в Коми и Сибир се планира пролетна санитарна сеч."------След еди месец започва.
2
36
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ех този свободен Руски народ.Хайде момчета тичайте там да работите и да живеете в държава "зачитаща правата на хората".Ех Русио Русио, кога и при теб ще дойде времето, когато няма да се заточват мислещите хора и тези, които искат да се развиват! КОГА.Отговор: Никога! Само дано повечето русофили от България, дето се кланят на Путин и правят всички за него, а не за Бъглария, отидат там и да живеят там! Дай боже!
1
0
 
32
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Хубаво създават,ама в Коми и Сибир се планира пролетна санитарна сеч.Така,че да му мисли опозицията. :)