Страхът на Европа от Путин става осезаем

"Гардиън": Френско-германските усилия за мир са по-скоро проява на отчаяние
9 фев 2015 10:13,
413
Страхът на Европа от Путин става осезаем
Снимка: Reuters

В Брюксел и други европейски столици страхът от руския президент Владимир Путин става осезаем, пише британският в. "Гардиън".

През последните седмици настроението във връзка с Украйна преминава от кършене на ръце от безсилие към предчувствие за надвиснало нещастие. Това безпокойство намери израз в изненадващо бързото заминаване на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд за Москва миналата седмица.

Според висши служители, запознати с дипломатическите и политическите действия по украинската криза, френско-германските усилия за мир са по-скоро проява на отчаяние, отколкото вдъхващ надежда знак за пробив, изтъква изданието.

Бившият шведски външен министър Карл Билд каза, че в момента наистина е възможно да се стигне до война между Русия и Запада.

По думите на високопоставен дипломат в Брюксел въоръжаването на Украйна би означавало война с Русия - война, която Путин би спечелил, отбелязва вестникът.

Обявявайки изненадващата си мисия в Киев и Москва, Оланд звучеше сериозно и мрачно. Той заяви, че украинската криза е тръгнала от различия, прераснали в конфликт, превърнал се във война, която сега има опасност да стане "тотална война", посочва "Гардиън".

Германия, Франция, Русия и Украйна се споразумяха да положат усилие за дипломатическо решаване на кризата, като решиха техните лидери да се срещнат в сряда в Минск, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Лидерите на четирите страни се разбраха в Минск да има и среща на представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която е посредник за уреждане на кризата, и представители на подкрепяните от Русия сепаратисти, които се бият в Източна Украйна. Този ход беше приветстван от председателя на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер като "поне някакъв лъч на надежда".

Други участници в най-големия форум по въпросите на отбраната в Европа обаче бяха предпазливи в оценките си доколко е постигнат реален напредък, изтъква изданието.

Като част от усилията за намиране на дипломатическо решение на изострящата се украинска криза Меркел ще се срещне днес във Вашингтон с американския президент Барак Обама в момент, когато се отправят все по-настойчиви призиви САЩ да доставят оръжия на Киев, за да се парира неотслабващата военна подкрепа на Русия за сепаратистите, отбелязва вестникът.

Германия е твърдо против доставянето на оръжия, като настоява, че това може да влоши ситуацията и да насърчи Украйна да започне война, която не може да спечели срещу много по-силния си съсед.

Привържениците на войнствения подход в САЩ казват, че целта не е да се води война, която не може да бъде спечелена, а да се принуди Путин да направи по-големи жертви в жива сила и финансови средства, посочва "Файненшъл таймс".

Кризата в Украйна подчертава, че са извлечени противоположни поуки от Студената война, пише американският в. "Ню Йорк таймс". Различията по въпроса за въоръжаването на Украйна са едно от най-острите разногласия досега за това как съюзниците да отговорят на предизвикателството, отправяно от Москва.

Европа е много различна от времето на противопоставянето между Запада и Съветския съюз, но украинската криза възобнови познати разногласия по въпроса дали заплахата с използване на сила е по-ефективна от преговорите, които продължават от месеци и засега без успех, коментира "Ню Йорк таймс".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


413
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
0
 
1
 
! Отговори
ама Крим е наш преди 9 години
До жаго, Че и хора ли?!
236
3
 
20
 
! Отговори
Бг преди 9 години
Русия е ВЕЛИКА Страна погледнете картата,ще ги смачка тия кърлежи
235
1
 
6
 
! Отговори
yan преди 9 години
До жагоБъркаш много. Нашите българи пият повече - особено изпълнителският състав. Офицерите си пазят хляба, а и са с друг манталитет. Няма го вече стария моряклък с многото пиене и мнотото к..ви по пристанищата.
234
11
 
7
 
! Отговори
да живее НАТО преди 9 години
Бесарабските българи българи трябва да бъдат освободени от руските терористи с помощта на НАТО!
233
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***,***,соц.БГ капиталист!!!Цар Борис III го е казал - Винаги с Германия,Никога против Русия!!!Набий си го в ТЪПАТА глава!
232
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аууууу...колко ме е страх от руските подводници ....ха,ха,хааааааааааа...ГОРКИТЕ АМЕРИКАНЦИ ---КАКВО ЛИ ПРАВЯТ БЕЗ АТОМНИ ПОДВОДНИЦИ И БАЗИ...??!!!КРАЙ ---РУСНАЦИТЕ ВЕЧЕ ВЛАДЕЯТ СВЕТА!Остава само , другарите комунисти да им купиме памперси за да не се усерат от радост!
231
14
 
8
 
! Отговори
жаго преди 9 години
До варненецРУСНАЦИТЕ СА ХОРА-ПИАНДУРНИЦИ
230
0
 
8
 
! Отговори
yan преди 9 години
до 313Знаеш ли какви са ми ценза, длъжността и заплащането? Не. Защото, ако знаеше щеше да се гръмнеш.А ти наистина си за ръждата в трюмовете и маслата в сантините.
229
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гоям тигър! Жив и здрав да е В.В
228
2
 
2
 
! Отговори
Ракиджиев преди 9 години
***.
227
4
 
12
 
! Отговори
ходос преди 9 години
Само Америка радостно *** дланта си! Бийте Русия с Европа и Америка в кръвта и смъртта на хората все още печелят пари! Но аз живея в Мурманск и да видите, че всичко е минало към морските подводници. Къде са те сега? Не е в близост до брега на Калифорния и Маями? Ако войната започва - Death въпрос за всеки дом. И имате нужда от него? Ние не правим. Мир на вашия дом, славяните.Пиши на руски брат здес понимаем очен хорошо
226
12
 
21
 
! Отговори
RAMBO преди 9 години
братушки да живее русия и ссср ние българския народ сме с вас и ви подкрепяме.путин да изпрати на донецк и луганск най новите оръжия и да превземе и киев да не същтествува на картата на света украина а само новорусия.да на ссср да на гдр да на югославия да на евразииския съюз.
225
2
 
27
 
! Отговори
Мирен преди 9 години
Трябва да се направи всичко възможно за възстановяване на мира.Стига вече с тези войни на стара Европа.Европейските народи не искат да воюват,украинците трябва да престанат. .Бесарабските българи дават пример като отказват да бъдат мобилизирани.В Донбас имаше референдум и законни избори, и волята на хората там трябва да се уважи,защото именно това е демокрацията.
224
4
 
12
 
! Отговори
едуард ходос преди 9 години
Та 40 %процента от запада са хомо либерастис бе пичове>кой от тях ще се бие с руския мужик на половин кило водка.Та руснака ще го изяде и ..............Освен това е и доста въоръжен с т 34 Катюши ,та те сами стрелят само като видят западна мутра.А оня дето преследваше белия тигър седи и чака да се появи немеца<сам ще запали двигателя,,Русия е благословена страна умници.
223
2
 
10
 
! Отговори
ВЕ-ЦЕ преди 9 години
....И в Брюксел замирисва яко на тоалетна...Това е завършека на заглавието!
222
11
 
12
 
! Отговори
Дане преди 9 години
"Каква война ще водят руските алкохолици, ами тях ги бива само да се напиват и да се друсат с наркотициВойници са само западняците!!!!!"- Доста тъпо съждение на лаик, непознаващ истинското състояние на нещата.
221
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква война ще водят руските алкохолици, ами тях ги бива само да се напиват и да се друсат с наркотициВойници са само западняците!!!!!
220
8
 
5
 
! Отговори
демократ преди 9 години
СЕГА:БЪЛГАРИЯ ИМА 24 000 ВОЙСКА С БЮДЖЕТ 2014 г. военният бюджет е 1,021 475 млрд. ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ ПОНЕ 2 МИЛИАРДА ДОЛАРА ТРЯБВАТ НА РУСКИТЕ ТЕРОРИСТИ ЗА ДА МОБИЛИЗИРАТ 100 000 ВОЙСКА .ОТ КЪДЕ ТЕЗИ МИЛИАРДИ КАТО НЯМА НИКАКВО ПРОИЗВОДСТВО(нали разбирате че без участието на масква това е невъзможно). Забележка: Тук не са включени разходите за амуниции за една година изстреляни от руските терористи.
219
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Даже и чаша с вода няма на масата.Да пие една студена Меркел.
218
9
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква война ще водят европейските гейове и лесбийки, ами тях ги бива само да се напиват и да се друсат с наркотициВойници са само руснаците!!!!!