Страхът на Европа от Путин става осезаем

"Гардиън": Френско-германските усилия за мир са по-скоро проява на отчаяние
9 фев 2015 10:13,
413
Страхът на Европа от Путин става осезаем
Снимка: Reuters

В Брюксел и други европейски столици страхът от руския президент Владимир Путин става осезаем, пише британският в. "Гардиън".

През последните седмици настроението във връзка с Украйна преминава от кършене на ръце от безсилие към предчувствие за надвиснало нещастие. Това безпокойство намери израз в изненадващо бързото заминаване на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд за Москва миналата седмица.

Според висши служители, запознати с дипломатическите и политическите действия по украинската криза, френско-германските усилия за мир са по-скоро проява на отчаяние, отколкото вдъхващ надежда знак за пробив, изтъква изданието.

Бившият шведски външен министър Карл Билд каза, че в момента наистина е възможно да се стигне до война между Русия и Запада.

По думите на високопоставен дипломат в Брюксел въоръжаването на Украйна би означавало война с Русия - война, която Путин би спечелил, отбелязва вестникът.

Обявявайки изненадващата си мисия в Киев и Москва, Оланд звучеше сериозно и мрачно. Той заяви, че украинската криза е тръгнала от различия, прераснали в конфликт, превърнал се във война, която сега има опасност да стане "тотална война", посочва "Гардиън".

Германия, Франция, Русия и Украйна се споразумяха да положат усилие за дипломатическо решаване на кризата, като решиха техните лидери да се срещнат в сряда в Минск, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Лидерите на четирите страни се разбраха в Минск да има и среща на представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която е посредник за уреждане на кризата, и представители на подкрепяните от Русия сепаратисти, които се бият в Източна Украйна. Този ход беше приветстван от председателя на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер като "поне някакъв лъч на надежда".

Други участници в най-големия форум по въпросите на отбраната в Европа обаче бяха предпазливи в оценките си доколко е постигнат реален напредък, изтъква изданието.

Като част от усилията за намиране на дипломатическо решение на изострящата се украинска криза Меркел ще се срещне днес във Вашингтон с американския президент Барак Обама в момент, когато се отправят все по-настойчиви призиви САЩ да доставят оръжия на Киев, за да се парира неотслабващата военна подкрепа на Русия за сепаратистите, отбелязва вестникът.

Германия е твърдо против доставянето на оръжия, като настоява, че това може да влоши ситуацията и да насърчи Украйна да започне война, която не може да спечели срещу много по-силния си съсед.

Привържениците на войнствения подход в САЩ казват, че целта не е да се води война, която не може да бъде спечелена, а да се принуди Путин да направи по-големи жертви в жива сила и финансови средства, посочва "Файненшъл таймс".

Кризата в Украйна подчертава, че са извлечени противоположни поуки от Студената война, пише американският в. "Ню Йорк таймс". Различията по въпроса за въоръжаването на Украйна са едно от най-острите разногласия досега за това как съюзниците да отговорят на предизвикателството, отправяно от Москва.

Европа е много различна от времето на противопоставянето между Запада и Съветския съюз, но украинската криза възобнови познати разногласия по въпроса дали заплахата с използване на сила е по-ефективна от преговорите, които продължават от месеци и засега без успех, коментира "Ню Йорк таймс".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


413
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съветниците на американският президент са германски евреи, съветниците на Руският президент са руски евреи - какво очаквате да се случи като резултат:А) 3-та световна войнаБ) Кекс с пудра захарВ) Бат бойко ще наложи световен мир
156
1
 
25
 
! Отговори
Не преди 9 години
Не на войната, избухне ли война, тя ще е последната. Ще се използва оръжие за масово унищожени. Затова не бива да се започва. Преговори, преговори, преговори.
155
26
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Живея във Варна.За руснаците,които са наводнили града ни мога да кажа,че са едни изключително арогантни и високомерни хора,които гледат на нас като втора ръка хора.Отделен е въпросът,че ако имат фирми,не плащат никакви данъци.Англичаните и ирландците може да не са цвете,но са за предпочитане пред тази ***
154
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Америка да престане да разпалва войни по света, ЕВРОПА да се събуди и да спре да е кукла на конц в ръцете на САщ..Русия и ЕУ да се обединят !!!! НЕ на АМЕРИКАНСКОТО ГОСПОДСТВО ... ИСКАМЕ МИР а НЕ ВОЙНА
153
1
 
35
 
! Отговори
Тодор преди 9 години
"Привържениците на войнствения подход в САЩ казват, че целта не е да се води война, която не може да бъде спечелена, а да се принуди Путин да направи по-големи жертви в жива сила и финансови средства, посочва "Файненшъл таймс"."С една дума не ни пука за човешките жертви, щом са в наш интерес. Тия са егати мръсниците, даже не го и крият.
152
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За всичко са виновни им Американците
151
0
 
29
 
! Отговори
zdr преди 9 години
Ха,че то имало доброволци за фронта между пишещите!Е,що не тръгвате?Чакате американското оръжие да кацне тук, явно!Аз не искам война на територията на България,така че,кой в ляво,кой в дясно-заминавайте и в Украйна си задоволявайте мерзките страсти!
150
2
 
26
 
! Отговори
Niki преди 9 години
Ако стане война Украйна отива на кино. За територията и имат притенции не само Русия. Има около 2 милиона унгарци и не знам си колко още румънци,молдовци и др.
149
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 229Неграмотник.
148
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак Американците 6теса виновни за стачките в Русия.За всичко са виновни им Американците.И Американците ги опииват със водка.Ако неса Американците Русия 6тее много добре,6те завладее за 1 месец половината свят,както мисле6е Хитлер.Няма да работят повече комонистите не обича да работи и без туи,само да използва чужд труд.Руснаците ги обичаме но оправниците им неее.Никога несме били против Руснаците а само против власта им.
147
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 180Хубаво е и ти да си отговориш на въпросите:Колко млрд. дадоха САЩ чрез НПО в Украина за "подпомагане" развитието на демокрацията? Кой е съсобственик или собственик на украинската газопреносна мрежа? Защо имаше агресия към руско-говорящи украински граждани, да не кажем геноцид? Защо НАТО не спазиха договорите за неразширяване на изток? Защо нашите тикви не задават въпроси какво се случва с нашите български бесарабски братя? Всичко е прах в очите и добре премерена пропаганда.
146
1
 
20
 
! Отговори
681 преди 9 години
До мда И кой е този с права да съди по света хората кой е крив и кой е прав? Еврогейците ли?
145
30
 
2
 
! Отговори
Рейгън преди 9 години
Източните варвари трябва да бъдат унищожени на всяка цена независимо от жертвите.Ако бъдат оставени ще се върне времето на "равенството",което автоматично означава власт на мързеливците подкрепяна от тъпанарите.
144
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма по-долна нация, която да поставя интересите на чужда държава над собствените си.Няма по-продажни същества от българските русофили-комунисти, които да афишират животинската си преданост към поробител,, за който не са били нищо повече от послушно псе.Тези хора със сигурност не са БЪЛГАРИ! Виж , славяни-може.
143
33
 
6
 
! Отговори
мда преди 9 години
Путин е на път да изкара следващия мандат в Хага
142
7
 
4
 
! Отговори
до 215 преди 9 години
Спрете с употребата на наркотици, те ще унижат и без това влошеното ви състояние.
141
10
 
7
 
! Отговори
путлер капут преди 9 години
Хитлер идва на власт 1933. Натвори сума ти и бели. Той и шайката около него дори и не са си представяли че ще има Нюрнберг.
140
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Америка да престане да разпалва войни по света, ЕВРОПА да се събуди и да спре да е кукла на конц в ръцете на САЮ..Русоя и ЕУ да се обединят !!!!
139
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Долари долари ми дайте.
138
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
UKRAINA TRIABVA DA BADE RAZDELENA NA TRI CASTI I DA PRESTANE DA SASHTESTVUVA KATO DARGAVA.NE MOGE EVROPA DA BADE UNISHTOGENA ZARADI FASHISTITE V UKRAINA.