Страхът на Европа от Путин става осезаем

"Гардиън": Френско-германските усилия за мир са по-скоро проява на отчаяние
9 фев 2015 10:13,
413
Страхът на Европа от Путин става осезаем
Снимка: Reuters

В Брюксел и други европейски столици страхът от руския президент Владимир Путин става осезаем, пише британският в. "Гардиън".

През последните седмици настроението във връзка с Украйна преминава от кършене на ръце от безсилие към предчувствие за надвиснало нещастие. Това безпокойство намери израз в изненадващо бързото заминаване на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд за Москва миналата седмица.

Според висши служители, запознати с дипломатическите и политическите действия по украинската криза, френско-германските усилия за мир са по-скоро проява на отчаяние, отколкото вдъхващ надежда знак за пробив, изтъква изданието.

Бившият шведски външен министър Карл Билд каза, че в момента наистина е възможно да се стигне до война между Русия и Запада.

По думите на високопоставен дипломат в Брюксел въоръжаването на Украйна би означавало война с Русия - война, която Путин би спечелил, отбелязва вестникът.

Обявявайки изненадващата си мисия в Киев и Москва, Оланд звучеше сериозно и мрачно. Той заяви, че украинската криза е тръгнала от различия, прераснали в конфликт, превърнал се във война, която сега има опасност да стане "тотална война", посочва "Гардиън".

Германия, Франция, Русия и Украйна се споразумяха да положат усилие за дипломатическо решаване на кризата, като решиха техните лидери да се срещнат в сряда в Минск, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Лидерите на четирите страни се разбраха в Минск да има и среща на представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която е посредник за уреждане на кризата, и представители на подкрепяните от Русия сепаратисти, които се бият в Източна Украйна. Този ход беше приветстван от председателя на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер като "поне някакъв лъч на надежда".

Други участници в най-големия форум по въпросите на отбраната в Европа обаче бяха предпазливи в оценките си доколко е постигнат реален напредък, изтъква изданието.

Като част от усилията за намиране на дипломатическо решение на изострящата се украинска криза Меркел ще се срещне днес във Вашингтон с американския президент Барак Обама в момент, когато се отправят все по-настойчиви призиви САЩ да доставят оръжия на Киев, за да се парира неотслабващата военна подкрепа на Русия за сепаратистите, отбелязва вестникът.

Германия е твърдо против доставянето на оръжия, като настоява, че това може да влоши ситуацията и да насърчи Украйна да започне война, която не може да спечели срещу много по-силния си съсед.

Привържениците на войнствения подход в САЩ казват, че целта не е да се води война, която не може да бъде спечелена, а да се принуди Путин да направи по-големи жертви в жива сила и финансови средства, посочва "Файненшъл таймс".

Кризата в Украйна подчертава, че са извлечени противоположни поуки от Студената война, пише американският в. "Ню Йорк таймс". Различията по въпроса за въоръжаването на Украйна са едно от най-острите разногласия досега за това как съюзниците да отговорят на предизвикателството, отправяно от Москва.

Европа е много различна от времето на противопоставянето между Запада и Съветския съюз, но украинската криза възобнови познати разногласия по въпроса дали заплахата с използване на сила е по-ефективна от преговорите, които продължават от месеци и засега без успех, коментира "Ню Йорк таймс".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


413
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
4
 
5
 
! Отговори
На Путин татко му преди 9 години
До Анонимен 287За да еволюираш,първо трябва да оцелееш!Нали знаеш кои оцеляват?
196
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някои платени *** във форумите усилено работят за това България да бъде въвлечена във войната. Дали ще бъдете толкова смели, когато сте на бойното поле! Лесно е от стола зад компютъра да натискате клавишите! Предателски, ***!
195
3
 
38
 
! Отговори
Фактите преди 9 години
Слаб, скован от страх и вътрешни неразбирателства ЕС.Още по-слаб, критикуван за всички неуспешни войни в Близкия Изток САЩ.Напълно погрешна и дезинтегрирана политика по отношение на арабския свят създаваща варварски тероризъм.От другата страна - силен Руски император с мегаломански амбиции и с над 70% подкрепа независимо от санкции, спрени доставки, блокирани сметки и т.н.Молете се тази локална война да не стане глобална, защото Четвъртата световна ще е с камъни и лъкове.
194
11
 
3
 
! Отговори
ДА! преди 9 години
До Анонимен 288Ей, спри да гласуваш за себе си, тъпо е!
193
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора, трябва да се противопоставим като българи на тази безумна война! Искат да направят България фронтова линия на една касапница! Българите нямат и не искат да имат отношение в този конфликт!
192
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До На Путин татко муВсички благодарим на еволюцията, че не си на негово място
191
20
 
7
 
! Отговори
ДА! преди 9 години
Ми то само кьоравите не забелязват, че Атака е платена руска медия, и че за про-РУ тролене плащат 50 копейки на пост. Не е лесно да изкараш 5 лева на ден, с 500 поста може и да стане :-)))
190
3
 
36
 
! Отговори
За Бога - спрете се! преди 9 години
Народе, осъзнавай се докато е време. С всички сили и средства тази война трябва да се спре, защото ако се разрасне, България е само на 450км. Представете си апокалипсиса, който ще настъпи ако и двете страни се започнат пълномащабни действия с унищожителни съвременни оръжия с каквито и САЩ и Русия разполагат в изобилие. Това е ситуация в която всички ще са губещи, а морето от смърт няма да реши проблема. Безотговорните световни лидери са способни да затрият света заради алчността и егото си.
189
8
 
20
 
! Отговори
На Путин татко му преди 9 години
Ако бях на мястото на Путин,щях да превзема Мексико...за да държа Обонго на прав мерник.А "преговорите за мир" щях да водя на ядрена подводница в Мексиканския залив,успоредно с тези за Украйна,разбира се...
188
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
279Ти да не си Божият глас, който ни показва отегчението от възвишеността ти?Ако наистина не ти харесва, просто отминаваш, но ти се заявяваш, че присъстваш, явно поради липса на реална оценка към самия себе си и анонимно търсиш това.Когато човек не разбира сам себе си, какво да очакваме за другите.
187
1
 
3
 
! Отговори
Кокинов преди 9 години
Иииии забраехти *** мене веее.
186
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Странджа, ще се съглася, че Путин бомбардира Сърбия, че събори кулите, които не трябваха, че предизвика кризата, че направи "революции " в африканските страни, че не защити Сирия, защото иска нефта им.Не скверни името на литературния герой, който за мен не е и положителен-избягал от тук и печели от революционерите-емигранти.Типично по странджански.Странджата е работил и то в собствено заведение.Никой не му е плащал.
185
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не видях нищо добро от демократичните ценности, насадени у нас. Само 12 годишни и, алкохолизъм, проституция сред високите етажи на властта, наркомания сред ученици и депутати.Плюя аз на вашата демокрация!
184
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доста дълго наблюдавам този така наречен форум.Мисля,че влизат не повече от 50-на безработници главно атакисти и дъвкат до безкрай едно и също.Жалка картинка.
183
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
278Заминавай да се бориш на страната на справедливостта - ама ти си наакан и в офиса си!Изброй, ако обичаш, човеко с интелект но теле, кои са руските фронтове.Лесно е-няма!Дай да изброиш това , което са ти казала за американските демократични постижения!
182
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия ще победи!
181
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Тиранин" с над 80 % одобрение от собствения си народ.Знам, че си неграмотен, прощавам ти простотията.
180
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Странджа, плевнелиев ли е държавник?
179
26
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До Анонимен"Държавници като Путин няма!"...Прав си... - в 21-ви век такива тирани са на изчезване...
178
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато всички подскачат като маймуни в тропическа гора за Украйна, Путин се разходи вчера до Египет. Русия и Египет да изключват долара от билатералните си отношения. Същата договореност Русия има и с Китай и Северна Корея. А Иран вече изключи 100% долара от държавните международни сделки. А Украйна какво е за Путин Украйна - с Киев Путин винаги може да приключи за час-два, но защо да го прави - събитията сами се нареждат в негова полза. Геният си е гений.