Сили на Чад и Нигер отблъснаха атаки на "Боко Харам"

13 бойци на групировката са убити в нигерийския град Гамбору
12 фев 2015 08:11, Анисия Иванова
2
Сили на Чад и Нигер отблъснаха атаки на "Боко Харам"
Снимка БТА

Две жени извършиха самоубийствени атентати в граничния град Дифа в Нигер, а армията на Час съобщи, че е убила 13 бойци на "Боко Харам" в нигерийския град Гамбору, предаде днес Ройтерс.

Местните армии се мобилизират, за да предотвратят опита на "Боко Харам" да отцепи "емират" около езерото Чад, което граничи с Нигерия, Чад, Камерун и Нигер.

Продължаващото вече пет години бунт на "Боко Харам" в Нигерия отне живота на хиляди хора в Северна Нигерия, но местните армии съобщават, че са убили стотици екстремисти в битките по границите, след като разположиха свои сили за сдържане на заплахата. Нигер, Чад, Камерун, Нигерия и Бенин обещаха да изпратят 8700 войници в регионалните сили за смазване на "Боко Харам".

Единствените жертви при нападението в Дифа са извършителките. При кратката битка в град Гамбору са били ранени 14 войници на Чад. Освен жертвите ислямистите са загубили и 4 от общо 14 машини.

По-рано президентът на Нигер Махамаду Исуфу призова народа си за обща мобилизация срещу джихадистката групировка "Боко Харам", която извърши серия атентати срещу страната му. Той заяви, че Нигер няма да бъде поставен на колене от джихадистите и призова жителите да помагат на службите с каквото могат, особено с информация. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Боко харам
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поправка бойковия харем!
1
4
 
7
 
! Отговори
Да бе, да... преди 9 години
Те отблъскват Боко Харам, но дали ние ще можем да отблъснем Бойко Харам.....