Русия очаква да се спазва споразумението в Минск

Постигнатото е само "отправна точка", оцени Кремъл
69
Русия очаква да се спазва споразумението в Минск
Путин и Порошенко (в гръб). Снимка: Ройтерс

Русия очаква страните, подписали споразумението в Минск за прекратяване на конфликта в Украйна, да спазват неговите условия, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Този път споразумението бе подкрепено на най-високо равнище и ние се надяваме, че всички страни ще изпълнят своите ангажименти", каза той пред журналисти в Москва. Говорителят добави, че през нощта срещу неделя президентите на Русия Владимир Путин, на Украйна Петро Порошенко, на Франция Франсоа Оланд и канцлерът на Германия Ангела Меркел ще разговарят по телефона.

Вчера т.нар. нормандска четворка - Оланд, Меркел, Порошенко и Путин, се споразумя за примирие в Украйна, което трябва да влезе в сила на 15 февруари, неделя, в нула часа.

Песков подчерта, че споразуменията на Контактната група са били подкрепени от четиримата държавни лидери, но е необходимо всички да се "освободят от емоциите" в оценката на постигнатото, защото то е само "отправна точка".

Говорителят на Кремъл декларира, че Русия ще спазва стриктно минските споразумения при изпращането на хуманитарна помощ за източните райони на Украйна.

Дмитрий Песков предупреди, че според Москва украински военни части са обкръжени в района на Дебалцево, а това е заплаха за бъдещото примирие. Той предположи, че след началото на примирието тези части ще се опитат да се измъкнат от обкръжението, при което всъщност ще нарушат прекратяването на огъня.

Още по темата

Песков разказа, че в беларуската столица Путин е общувал в "съвършено различни формати" със събеседниците си, като е имал и разговори очи в очи с Порошенко. "Преговорите бяха много сложни, многоформатни, комплексни и много напрегнати", заключи говорителят на Кремъл.

Той отбеляза, че Москва не се съмнява в пълномощията на бившия украински президент Леонид Кучма, който в Контактната група представляваше Петро Порошенко.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
34
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Във Рада се готви импичмент на Прошенко , но едва ли ще мине ,но с това му подсказват как да се държи и той ще се изнерви и няма да е адекватен . За съжаление войната в Укарйна ще продължи и това ще доведе до много жертви и от двете страни .Войната вместо да намалява в Украйна след Минск , то тя се увеличава и става все по-жестока .