България търси изгодна позиция след спирането на "Южен поток"

Интерфакс: Страната може да е в центъра на регионална газотранспортна система
17 фев 2015 18:16, Елка Василева
92
България търси изгодна позиция след спирането на "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Предполагаше се, че България ще бъде врата за газа, транспортиран по "Южен поток" и "Набуко" към западноевропейския пазар. Сега обаче изглежда, че и двата газопроводни проекта са мъртви и вместо това надеждата се насочва към четири интерконектора и инициатива на Европейския съюз, благодарение на която страната може да се окаже в центъра на регионална газотранспортна система, пише Интерфакс.

Някои предполагат, че "Южен поток" може да се върне в някаква форма, вероятно чрез предлаганата от правителството концепция за газов център в България. Според анализатори обаче, дори ако се увенчае с успех, тази схема ще доставя газ само до българската транзитна система. И без това общественото мнение се насочва срещу подкрепяната от Газпром идея.

Още по темата

"Много хора в България не са сигурни дали в тази концепция има смисъл. Мнозина, които са наясно с положението на България, винаги са предупреждавали за неблагоприятните кредитни условия, предлагани на правителството", посочва Цвете Коневска, регионален анализатор от международната консултантска компания Control Risks.

Проектът получи силна подкрепа от социалистическото правителство на България, но откакто миналата година на власт се върна партията ГЕРБ на Бойко Борисов, София изглежда решително се насочва на запад. Все още не е ясно какво точно означава този курс за руските енергийни интереси в Източна Европа, отбелязва Интерфакс.

Заветната цел на Русия винаги е бил Баумгартен – газовият център в Централна Европа. Той е и точката, в която се срещат интересите на Австрия и Русия, отбелязва Петър Попчев, консултант в сферата на енергетиката и бивш специален пратеник на България по енергийната сигурност.

Проектите за интерконекторни връзки с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия са на различни етапи на развитие, а подкрепяната от ЕС инициатива за вертикален коридор би трябвало да доведе до създаване на коридор "Север-Юг" по източната граница на ЕС.

"България има уникална газопреносна система с кръгова форма, чиито капацитет е използван едва на 20 процента, най-много. Ако и когато тази система бъде свързана със системите на Турция, Гърция, Румъния и Сърбия (...) България ще получи неизменна роля в газоразпределението при всеки транспорт на синьо гориво в региона", според Попчев.

Предложенията за газов център в България обаче все още не са разработени изцяло.

Нови инфраструктурни проекти ще бъдат силно повлияни и от цените. България почти изцяло зависи от доставките на руски газ през Украйна. За разлика от намаляващите обеми в другите страни от Централна и Източна Европа, през 2014 г. България е внесла от Газпром точно толкова газ, колкото и през 2013 година – 2,3 млрд. куб метра.

Договор за получаване на 1 млрд. куб метра газ годишно от Трансадриатическия газопровод (ТАР) би изменил силно ситуацията, но тези доставки не се очаква да започнат до края на десетилетието. Междувременно цените, които българите плащаха за вноса на газ през 2012 година, бяха сред най-високите в Европа, въпреки че през последните години бяха направени отстъпки покрай сделките за "Южен поток", допълва Интерфакс.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
26
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Русофилска логика:Може да е скъпа... - но да е руска...
18
2
 
15
 
! Отговори
дедо Васо преди 9 години
Не е страшно ако не иде газ от Русия,страшно е ако дойде от Германия
17
21
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Е няма как да стане... - да ни разровят земята и да плащаме най-скъпата газ в света... - нека ровят в Турция...
16
2
 
11
 
! Отговори
boiko bob ial преди 9 години
До Анонимен12 gaz 6te idva ot auspuka na boiko
15
20
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Много им харесва на рубладжийчетата поза партер... - ние сме свободна и демократична държава.... - може да си я ползвате, но не е желателно да ни я натрапвате... - преди не ви мърдаше Белене, но сега не се страхувайте - свободни сме...
14
14
 
5
 
! Отговори
МЪЛЧЕТЕ БОКЛУЦИ преди 9 години
Междувременно цените, които българите плащаха за вноса на газ през 2012 година, бяха сред най-високите в Европа.............ЕТО ТОВА МИ ОБЯСНЕТЕ...БРАТЯ..БРАТУШКИ....
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой видял ли е подписан договор ? Всичко беше в бъдеще,не се знаеше колко газ ще минава,на каква цена ще е транзита и каква ще е цената за крайният потребител ?ВСИЧКО Е ЕДНО ГОВОРЕНЕ И ОБЕЩАВАНЕУчете се от фактите до сега.Плащаме ли евтино ток,газ и бензин ?
12
3
 
23
 
! Отговори
krum преди 9 години
ARE BOKO SIA DA POKAJE KAK SE DOI BIK
11
0
 
11
 
! Отговори
681 преди 9 години
До Анонимен 8 Като чета идиотщините на разни такива и се изприщвам! Чети повече и не пиши глупости,които се повтарят от профанизираните ни "политици"!
10
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Опа! Ще гоним дивото. А газ очакваме от тръбата, завряна в г.за на Боко
9
2
 
28
 
! Отговори
681 преди 9 години
Крайно време е зелените човечета от Донбас и Луганск да идват и у нас ,защото тия *** ни умориха с простотиите си!Само не знам дали този път дядо Иван няма да каже:"Оправяйте се сами! "
8
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От къде в същност ще идва газ ?Споменава се Турция, Гърция , Югославия , Румъния ???И като се е насочила политиката на запад , какво България ще произвежда - Нищо !- Взема заеми и живее от .заеми !Румъния търгува и с Китай ( която е на Изток ).
7
1
 
29
 
! Отговори
9К51_Град преди 9 години
"България търсела изгодна позиция" .. късно е либе за китка, свърши тя, нашата политическа класа известна със своя слугинаж на Брюксел успя да пропилее, това което по принцип е невъзможно да се пропилее - географското положение! 2 петилетки въртим руснаците с тука има, тука нема в газов вариант ... нищо чудно, че ни отсвириха ... сега се разказват вицове за някакъв си хъб, само дето няма газ за него ...ставаме 9-та глуха в енергийния сектор ...
6
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
позицията с с дупето напред --продажници политици
5
0
 
32
 
! Отговори
БГ преди 9 години
ПАК ЩЕ КУПУВАМЕ РУСКА ГАЗ,НО НЯМА ДА ПОЛУЧАВАМЕ КОМИСИОННИ,ЩЕ СИ ПЛАЩАМЕ РУСКАТА ГАЗ ЧРЕЗ КОЛЕКТОРНИТЕ ВРЪЗКИ С ТУРЦИЯ,ГЪРЦИЯ,СЪРБИЯ И РУМЪНИЯ.ВИНАГИ Е ПО НЕЗАВИСИМО ДА ТЕ "ДЕРАТ"ПОВЕЧЕ ХОРА,СТАВАШ НЕЩО КАТО ЛЕКА ЖЕНА,НА ВСИЧКИ СЕ МОЛИШ,ОТ ВСИЧКИ ЗАВИСИШ,ВАЖНОТО,ЧЕ ЕДИН ПЪТ КАТО СЕ НАВЕДЕШ,ТИ СТАВА НАВИК.ТОВА СА НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ "НАВЕДЕНИ".
4
36
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко руско в България е вредно.Връзките на политиците с руската мафия са постоянни.Този проект беше добър на думи,но газта до крайния потребител щеше да бъде в пъти по висока и то с вековен договор.Не слушайте какво говорят,а погледнете фактите с останалите суровини.
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
има добра стара българска поговорка ''изпусна питомното сега да гониш дивото'' ама с Бойко *** начело е така ....американците го държът в ръцете си с много компромати и той е послушен . Жалко че гласувах за него по предишният път ,,срам ме е
2
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕДИНСТВЕНАТА (ИЗГОДНА) ПОЗИЦИЯ КОЯТО СЛЕД 89 Г НАШИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ СА ЗАЕЛИ Е СТОЙКА ПАРТЕР ПРЕД ГОСПОДАРИТЕ ИМ ОТ САЩ,КОИТО ДАЖЕ НЕ СИ ПРАВЯТ ТРУДА ДА ИЗПОЛЗВАТ И ВАЗЕЛИН. НАША *** И ТЯ Е В ПАРТЕР СТОЙКА ПРЕД ДЪРТИЯ ЕВРЕЙН СОРОС ,КОЙТО И ДАВА ЗАПЛАТКАТА.
1
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въртиме си д-то насам натам, ама вече никой не ни иска !