Росатом ще строи нови реактори на унгарската АЕЦ "Пакш"

Започнаха преговорите между Путин и Орбан
17 фев 2015 21:05,
57
Росатом ще строи нови реактори на унгарската АЕЦ "Пакш"
Снимка: Reuters

Започнаха преговорите между руския президент Владимир Путин и унгарския премиер Виктор Орбан в Будапеща, информира ТАСС.

Срещата между двамата лидери се провежда в сградата на унгарския парламент при закрити врата.

Още по темата
Путин и Орбан разговарят на четири очи, а по-късно към тях ще се присъединят членове на руската и унгарската делегация. Очаква се след преговорите да бъдат подписани съвместни документи.

Руският концерн Росатом ще започне строителството на два нови блока на унгарската АЕЦ "Пакш" през пролетта на 2015 година, посочи ръководителят му Сергей Кириенко. Той не изключи възможността компанията да построи два допълнителни реактора на централата.

Унгарската икономика се развива много бързо и не изключвам възможността, предвид успешното изпълнение на този проект, унгарското правителство да вземе решение за построяване на допълнителни енергоблокове, отбеляза Кириенко.

Той припомни, че неотдавна е бил удължен срокът за експлоатация на действащите реактори на атомната централа. Русия и Унгария се договориха за строителство на новите енергоблокове на АЕЦ "Пакш" през януари 2014 година, като съответното споразумение бе подписано след преговори между Путин и Орбан.

За изпълнение на проекта за пети и шести блок руската страна ще отпусне на Будапеща държавен кредит на стойност до 10 млрд. евро.

АЕЦ "Пакш" е единствената действаща ядрена централа в Унгария и е построена по съветски проект, като четирите й реактора са тип ВВЕР-440. Тя произвежда над 40 процента от електроенергията, добивана в страната.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
27
 
! Отговори
Шлосер преди 9 години
Бедните унгарци, ще си спретнат още два реактора купени от "омразната" Русия. Хитрите гърци показаха среден пръст на ЕК. Само ние богаташите си бленуваме за някакви газови хъбове и реактори подаръци от Уестингхаус, както и за директни газови доставки през Атлантика. Гъзета сме си и това си е то. Най-важния член на НАТО и ЕС в Европа, като цяло. Кой ще ни събор нас факторЪТ на света ?
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прав си Стоене, така си е, заплатите в Унгария са същите като в България само дето са в евро.
10
0
 
6
 
! Отговори
az преди 9 години
Ama v Ungaria Orban znae ako sbarka si otiva a u nas kolkoto poveche barkach tolkiva ti se diga reitinga.ei sega i utre zaem che glasuvat a nie samo gledame
9
9
 
6
 
! Отговори
стоян петров преди 9 години
Ся, как да ви го обясня? Унгария, от страна в която заплатата е 5 пъти по-голяма от тази в България, се превърна в старана заплатите в която са съизмерими с българските. Дали Орбан го направи, не знам но е факт
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Утре ЕС-то ще замрази проекта, щото не отговаря на третия енергиен пакет.
7
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Белене в Унгария,супер сега се почва с едни схеми с договори и анекси,поданекси Честито
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бе, тоя Путин много се изхвърля нещо! Я, по-кротко да го кара - какви са тия милиарди?Друго си е - САЩ ще изпратят на Украйна 15 млн помощ, конгресът на САЩ гласува да изпратят на Украйна 3 вагона одеяла, САЩ изпратиха 200 хил долара на косовските албанци, САЩ обмислят да изпратят на България 1 млн долара за модернизация на кошчетата за *** в МО.
5
0
 
26
 
! Отговори
Ха-Ха-Ха преди 9 години
Политика се прави с ПРЕГОВОРИ, след които следват ДОГОВОРИ и разбира се, МЪЖЕ които да направят това !!!
4
1
 
37
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Унгарците си имат Орбан ,а ние едно "независимо" котило от ***.
3
1
 
35
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Кто 8 милиарда от 10 милиарда са 30 години с ниска лихва! Абе там няма ли рев на соросидчетата, унагрците не се страхуват да бъдат троянския кон в ЕС ,А и те не бяха ли в ЕС-Унгария де .Ей ,тези наши политици от тех и *** за зеле не става ,а те тръгнали държавата да управляват.Сега всички политици от Ваньо до Сержата барбар с Бойкто и Ахмеда в Белене по 30 годин за бридж или белот да бият докато не им дойде акъл в главата -съмнявам се ,че ще им дойде , а и да не се забрави Роско за писер .)
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименПутин нали беше отишъл в Унгария "просто ей така" ?---------------просто само символ! Ха ха ха
1
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Унгарците устроиха "царско" посрещане на Царчето-Слънце...:)))Ама нашите "свободни" и "независими" медии не смеят гък да кажат по темата!Зер камшикът на Биг-босът боли много.