Миротворци или война - какво предстои на Украйна

"Сини каски" с мандат от ЕС са неприемливи за Русия, пише руската преса
20 фев 2015 09:26,
278
Миротворци или война - какво предстои на Украйна
Снимка: Reuters, архив

Европейски лидери ще обсъдят тази неделя в Киев решението на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана (СНСО) да отправи молба към ООН и ЕС за миротворческа операция в страната, пише "Независимая газета".

Официален повод за визитата на "неформалния клуб в подкрепа на Украйна" ще бъдат траурни прояви във връзка с годишнината от масовия разстрел на Майдана, уточнява вестникът.

"Украинската власт направи абсолютно всичко възможно, за да предотврати голяма война. Молбата за изпращане на миротворци е най-последната стъпка. Ако европейците не се решат сега да дойдат в Украйна като миротворци, скоро войната ще дойде при тях", коментира обстановката киевският политолог Валентин Бадрак.

Самопровъзгласените републики подчертават, че на тяхна територия може да бъде изпратен само руски миротворчески контингент; за Киев обаче това е неприемливо, добавя изданието, цитирано от Би Би Си.

Внезапното желание на Киев да види "сини каски" в Донбас безспорно заслужава да бъде приветствано, поне защото означава автоматичен отказ от по-нататъшни бойни действия и варварски обстрели на мирни жители. Фактически обаче означава и друго - нарушение на договореностите от Минск, изтъква "Росийская газета".

В стратегически план от новото минско споразумение печелят най-вече Русия и сепаратистите в Донецк и Луганск. И тъй като в него изобщо не се говори за миротворци, сегашната инициатива на Киев изглежда като опит за предоговаряне, смята украинският експерт Михайло Погребински, цитиран от "Московский комсомолец".

"Идеята за миротворци би могла да е полезна, ако се разглеждаше в контекста на изпълнението на Минското споразумение, а не вместо него. Те няма да решат конфликта, затова пък ще контролират спирането на огъня, защото ОССЕ не се справя. Но процедурата за повикване на миротворци може да се проточи няколко месеца, нали трябва да се издейства съгласие и от двете страни", отбелязва наблюдателят. ЕС "обеща да помисли върху предложението на Киев", посочва "Утро".

"Комерсант" помества мнения на експерти, подкрепящи изпращането на миротворци в Украйна. Подобна мисия под егидата на ООН е "единственото средство да се приключи с войната в Донбас", казва руският аналитик Сергей Станкевич. Според него "пакетното споразумение Минск-2" за уреждане в Украйна от 12 февруари не включва миротворци на ООН само защото украинският президент Петро Порошенко тогава е бил категорично против. ЕС пък "няма готовност да проведе мироналагаща мисия без съгласието на Киев", допълва експертът.

Миротворци с мандат от ЕС ще са неприемливи за Русия, която не смята Евросъюза за безпристрастен играч, твърди руският наблюдател Андрей Кортунов. Освен това, за Русия може би ще е изгодно миротворческият контингент да бъде разположен в буферната зона, но не и на руско-украинската граница - Москва не желае тази "граница да стане непреодолима спънка за взаимодействието й" със сепаратистите в Източна Украйна, отбелязва коментаторът.

"Хитрият план на Киев" - така е озаглавил статията си на същата тема в "Известия" политологът Павел Святенков. Според него не е много вероятно да бъде създадена мисията, предложена от Киев, защото Русия има право на вето в Съвета за сигурност на ООН и няма изгледи миротворците да получат престижния статут на "сини каски". А без съгласието на ООН и на Русия европейците едва ли ще се решат да поемат патрулирането на руско-украинската граница.

Фактически украинските власти заявяват: "пратете войниците си по границата на Украйна с Русия, Киев няма да спори". За мнозина в Европа това е съблазнително, най-вече от историческа гледна точка. Ако френски или полски войници патрулират границата с Русия, това ще събуди спомени за великите държави на тези народи от миналото. Ако пък в миротворческата мисия участва Германия, това съвсем пък ще изглежда като исторически реванш, обяснява анализаторът.

"С други думи, киевската "миротворческа" инициатива цели изостряне на гражданския конфликт в Украйна. Киевските власти искат война. Но старшите другари са им я забранили. Киевските власти имат нужда от оръжия. Но Западът засега не се кани да им даде. Затова официален Киев се опитва "да забие клин" между европейците и Русия", заключава Святенков.

Московският експерт Сергей Михеев, говорил пред "Свободная преса", предлага две обяснения за инициативата на Киев. Първо, след поражението на украинските войски край Дебалцево Порошенко май се страхува, че ако минските споразумения се провалят, сепаратистите ще продължат настъплението си на север. Неуверен в собствените си сили, Киев би желал пътят им да бъде преграден от някакви войски на ЕС. Тогава според Киев сепаратистите, "а значи и Русия, не биха дръзнали да се движат напред", смята Михеев.

"Другият мотив: САЩ биха искали чрез изпращането на миротворци да въвлекат Евросъюза в директен военен конфликт. Тогава събитията в региона ще ескалират и ето ви я голямата война, към която американците тласкаха първо Русия, а сега Европа. Ще отбележа, че миротворците в Донбас са нещо теоретично възможно. Но не от ЕС, нито от САЩ. Впрочем вероятно и не от Русия. Хипотетичните миротворци трябва да са хора от абсолютно неутрални държави, несвързани с никоя от страните в конфликта", изтъква руският аналитик.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
0
 
! Отговори
4апаев преди 9 години
Може да се спори по въпроса дали украинските лидери са престъпници или не; но със сигурност се знае, че всички те са московски възпитаници, затова и моралът им е московски . . .
181
0
 
0
 
! Отговори
NoName преди 9 години
До Български войникБългарски *** си със сигурност, а дали въобще си ходил в казармата - сино се съмнявам.
180
1
 
1
 
! Отговори
Български войник преди 9 години
Русия ще постигне целите си в Донецк . Руските опълченци изпълниха задачата си
179
0
 
1
 
! Отговори
momak преди 9 години
chudia se zashto ne priemat ruusia idrugite strani v nato i da si reshat problema
178
1
 
5
 
! Отговори
до 240 преди 9 години
Никога не е късно за това, но Путин не военнолюбец. На негово място отдавна да съм прегазил киевската фашистка ***.
177
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като все се говори за спазване на споразумения от Минск, защо се пропуска да се търси спазване на споразмението от Киев отпреди година, уж гарантирано с подписите на външните министри на Франция, Германия и Полша? Защо това споразумение се пренебрегва???
176
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Хипотетичните миротворци трябва да са хора от абсолютнонеутрални държави, несвързани с никоя от страните в конфликта"Ето това изречение казва всичко! Какво пречи миротворците да са от Бразилия, Аржентина, Реп.Корея, Турция, ЮАР, Мексико, Индия, дори от Испания и Португалия (макар и да са страни от ЕС)? Нищо не пречи, само дето няма да е изгодно за интересите на чичо Сам.....
175
0
 
1
 
! Отговори
До украинец преди 9 години
Да добавя - няма такова "шведско племе" РУС. Това идва от една сложна измишльотина която четох преди време: Някакво абсурдно "доказателство" идбащо от една дълга дума, не помня каква, ама нямаща нищо общо с думата "рус", в нея имаше само буквата "р". Та тя била определение на крайпътни разбойници в Швеция и от там била се получила друга дума, която била пренесена от някого си в северна Русия и променена на друга дума от която накрая се получила думата "рус"ГЛУПОСТ!! Рус значи рус!
174
0
 
1
 
! Отговори
До украинец преди 9 години
"От името 'РУС',което е име на шведско племе"--Хайде спри да пишеш глупости, на български форум си все пак: "РУС" е име дадено от българите на русите северни свои събратя. Там е имало България преди всичко и всичко останало пак е било организирано от българи. Включително и "киевската" Рус. Неслучайно Иван Грозни е бил цар на БЪЛГАРИ и руси!! Забележи "БЪЛГАРИ" на първо място!Ако нещо е вярно то е че, хазарите са превзели всичко още тогава, оттам хаосът днес.
173
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До @ 234много ги разбираш ти тези работи !Нерде Киев ,нерде Газа...?!
172
1
 
9
 
! Отговори
@ преди 9 години
Крим е крайната цел...А защо нямаше т.нар.миротворци,когато режима на Ротшилдовото творение"Израел"извърши истинския холокост над концлагер Газа и изби хиляди обградени невинни хора от които няколкостотин деца?Как всичко се замете под чергата,но историята винаги помни истината и лъжите,колкото и да се фалшифицира.
171
13
 
3
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Анонимен----------Не ми е ясно как може украинския език да е диалект на руския след като Украина е държава с 400 години по стара от Русия ?Когато е била създадена Киевска Рус-тоест Украина,руснаците са били някакви първибитни славянски племена под татарско робство а Москва е била блато с комари ? Още ли има ***,които мислят че Киевска Рус е била Русия ?
170
6
 
1
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Анонимен----------------Името Украина официално е от 11 век.Преди това се е казвала Киевска Рус.От името 'РУС',което е име на шведско племе.По късно татарските орди смесени с изостанали славянски племена открадват името рус и се кръщават с него.Сега даже наричат себе си "руснаци".И както казва един украински професор по история: "Русия има толкова общо с Киевска Рус,колкото морското свинче има с морето Трудность с пониманием русских
169
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей ***, "Михайло Погребински" дори самия той сам себе си нарича Михаил, а не михайло. Някакви селски имена се лансират само да не звучат на руски, а да се подчертава някаква си изключителен украински произход. Само да ви кажа, че този украински език е селски диалект на руския. Идват на власт *** още от Ленинско време, когато е и създадена тази измислена псевдо държава, и решават това да е национален език, а това, че половината държава не го знае няма никакво значение.
168
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма да си поколебаят да натиснат копчето
167
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До есента на 2014 г. не беше ясно по какъв път ще тръгне Западът. Дали ще бъде бавно душене на руската икономика и създаване на ситуация, в която Путин ще бъде отстранен от неговия собствен елит или от западната пета колона.Сега е ясно, че САЩ избраха най-острия вариант. Срещу Русия и Путин започнаха хибридна война преврат в Киев, гибелта на MH17 над Донбас, сривът на цените на нефта, атаката срещу рублата. Тази война много лесно може да стане на живот и смърт. Стигне ли се дотам, в Кремъл
166
0
 
11
 
! Отговори
Aha преди 9 години
След молбата на Порошенко за миротворци,ООН са казали,че нямат свободни ммиротворци Значи остава вариант 2 война до пълно изтощение А Киев не може да я спечели Армията на Украйна вече е толкова обезкървена,че не може да се възтанови ,дори и до нивото в началото на войната там,април 2014 А Порошенко ако изкара до 25 май тази година ,да се смята за късметлия
165
0
 
14
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
до 219Не си прав! Опълченците са намерили изоставеното оръжие напълно годно и са го прибрали със благодарност. По-вероятно украинците не са знаели как да си служат с него.Колкото до живота на "братския славянски украински народ" - днес гледах едно видео как се бият за хранителни продукти в магазин. Ако на това му се вика живот сигурно ще живеят още дълго така.
164
0
 
15
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До *** 224То украинците със своитер терористични действия срещу рускоезичното население я предизвикаха. Само им се чудя на Донбасци как търпяха тоя терор 3 месеца преди да вземат оръжие.
163
0
 
3
 
! Отговори
БАГАИН преди 9 години
Масата(мнозинството) винаги е била от генетичен ***. Ето защо демокрацията се налага с "" огън и меч "" .... на всяка цена, защото тя е гаранция за противоестествената доминацията на генетичният *** и от това се възползва врага. Лесен за моделиране генетичен ***, ще определят съдбата на нацията с вота си ... хахаха .. каква комедия и илюзия.