Убива ли евтиният петрол планетата?

Експерти предупреждават за обратен ефект от ниската цена на черното злато
21 фев 2015 20:03,
157
Убива ли евтиният петрол планетата?
Снимка: Архив Reuters

Понижаването с близо 50% на цената на петрола в средата на миналата година беше приветствано като “светъл лъч” от редица държави-вносители, много от които веднага изнесоха прогнози за ръст в БВП. Що се отнася до околната среда – и благоденствието на човечеството в по-дългосрочен план – прогнозите са далеч по-мрачни и неясни, посочва СиЕнЕн.

Според различни световни организации изгарянето на петрол е причина за 1/5 от общото количество парникови газове, изпускани в атмосферата. От друга страна на локално ниво добивът на черното злато води до сериозно замърсяване на водата и въздуха.

Финансовият гигант Citigroup прогнозира, че цената на барел петрол може да падне до 20 долара и връщането до границата от 100 долара е твърде слабо вероятно. Това може да се счита за катастрофална новина за планетата. Най-малкото евтиният петрол ще бъде предпочитаното гориво за повечето хора и така усилията за еко транспорт ще получат сериозен удар. А емисиите вредни газове ще се покачат драстично.

Експерти често посочват, че високите цени на петрола в последното десетилетие са били катализатор за енергийна революция, давайки сериозен стимул за инвестиции в ел. коли, зелена енергия и нови технологии за редуциране на вредните емисии газове.

Но в същото време бяха разработени алтернативни източници на енергия и цената на петрола естествено тръгна надолу.

Моментният ефект от евтиния петрол ще зависи до голяма степен от това дали хората и индустрията ще използват много повече от горивото при настоящата ниска цена и ще изберат да купуват по-евтините бензинови коли за сметка на хибридните и изцяло електрическите.

СиЕнЕн отбелязва, че с изключение на Съединените щати, цените на горивата по бензиностанциите не бележат толкова драстичен спад, колкото се предполага при 50-процентно падане на цената на суровия петрол. В Япония понижението е с 16 на сто, във Великобритания с 18%.

Немалко големи развиващи се страни, които предлагат петролни субсидии за населението, неизбежно ще се възползват от ситуацията и ще намалят размера на въпросните субсидии или ще въведат данъци и мита, които реално няма да се усетят от крайния потребител, защото цената няма да се качи, дори напротив.

Подобна практика вече е налице в Индонезия, Индия и Китай.

По принцип петролът не е основно гориво при производството на електричество за разлика от въглищата и газта. Но оказва влияние върху цените им.

Това има огромно значение, защото прогнозите за цените на газта и въглищата са ключов фактор при взимането на решения за инвестиране във възобновяеми енергийни източници. Подобни решения на правителства и бизнес сега ще определят посоката на развитие за десетилетия напред.

Например, очаква се цената на газта в Европа и Азия да падне с 30% следващата година. На тази база доколко политиците под натиска на обществото за по-ниски цени на тока ще продължат линията за дългосрочни инвестиции, да речем в соларни инсталации.

Що се отнася до въглищата, ниските цени на петрола позволяват драстично съкращаване на разходите за добив и може да се очаква сериозно поевтиняване. А въглищата са “основният обвиняем”, когато говорим за вредните емисии газове. 

Лоша новина за климата, лоша новина и за здравето на хората. Вредните газове от горене на въглища са причина за смъртта на над половин милион души само в Китай вследствие на инсулти, рак на белите дробове и респираторни заболявания.

Когато се тегли чертата, може да се види ясно, че чисто икономически изкопаемите горива всъщност въобще не са толкова евтина алтернатива и прекалената зависимост от тях води до жестоки кризи. Настоящата ситуация, например, поставя на колене страни-износители като Русия и Венецуела.

Според СиЕнЕн правителствата трябва да се намесят и при ценообразуването да се взимат предвид дългосрочните последствия, а не краткосрочния ефект от ниската цена на бензин и ток за удовлетворяване на избирателите. Така ще се регулират резките амплитуди в цената на петрола и в същото време ще се гарантира продължаване на политиката за чиста енергия и енергийна ефективност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Падна цената и се присетиха за екология , а преди като взимаха парички не ги притеснява. Сега пускат парички за платени пропаганди.
62
2
 
15
 
! Отговори
Demos преди 9 години
Цените на петрола спаднаха, за да бъде наказана Русия и се вдигнаха, за да не фалират производителите на шистов петрол! На никои не му пука за екологията и околната среда. Ако се вдигне петрола, няма да фалират компаниите за добив на шистов петрол!!!
61
6
 
6
 
! Отговори
Demos преди 9 години
В цяла Европа аритметиката на производителя нещо лъже. В Италия цената беше паднала само с 40 евроцента, в България с 80 стотинки, а цената на петрола с над 50 %. Нещо има гнило май. Точно затова ще се разпадне и евросъюза, и американското господство над света!!!
60
1
 
13
 
! Отговори
аз преди 9 години
Ай стига вече простотия и лъжи бе! Под 20 % от добивания петрол отива за горива. Другото отива в индустрията за производство на куп други неща.
59
2
 
7
 
! Отговори
До БГ преди 9 години
Искаш да кажеш либералите вероятно? Ниски цени на петрол значи ниска инфлация (даже и дефлация!), значи загуби за финансовия елит! Загубите за шистовата индустрия са отделно. Затова по западните медии има доста публикации на тема "вредата от ниските цени на енергоресурсите". Българските просто подхващат.Ако сте забелязали, инфлацията се смята за "здравословна" а дефлацията за много "страшна". Какво и е страшното? Цените падат, неконкурентните фирми фалират (ама нали затова е капитализъм), хората по-лесно си изчистват заемите и стъпват на крака. Само банките не печелят толкова колкото са св
58
5
 
10
 
! Отговори
УШАНКА преди 9 години
Евтиният петрол убива диктатора,чието име не трябва да се споменава,за да не получите еднодневен бан.
57
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евтиния петрол убива мързела и производството на тръби на руските племена !Как ще живуркат сега ?
56
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА АМА ДОКАТО ПЕТРОЛА ПАДНА С 50 % ГОРИВАТА ПАДНАХА САМО С НЯКОЛКО СТОТИНКИ. А В ПОСЛЕДНИТЕ НЯКОЛКО ДНИ ДАЖЕ ЗАПОЧНАХА ДА СЕ ВДИГАТ ЦЕНИТЕ В БГ МУТРЕНСКИТЕ БЕЗИНЖИИНИЦИ. КОГАТО КАЗВАМ ЧЕ МУТРИТЕ СИ ИМАТ ДЪРЖАВА МНОГО НАРОД НЕ ВЯРВАТ. ТЕ СИ МИСЛЯТ ЧЕ ДЪРЖАВАТА Е ТЯХНА. НЕ ДЪРЖАВАТА Е НА МУТРИТЕ. А ВИЕ СТЕ ИМ РОБИТЕ.ТОВА АКО ВСЕ ОЩЕ НЕ СТЕ ГО РАЗБРАЛИ ЖАЛНА ВИ МАЙКА. НАРОДЕЕЕЕЕ?????
55
1
 
15
 
! Отговори
Одисей 1 преди 9 години
Айде давайте новина за Русия и путин бе...айде че трябва парички да се искарват.денят почна нещо ялово...
54
4
 
3
 
! Отговори
До Jack преди 9 години
Кланят се на глобализма, искат световно правителство, рожба са на финансовия капитал, измислени и създадени от него с цел да смажат индустриалния със силата на пролетариата. Затова навремето учехме за борбата м/у индустриалци и работници, но дума не се казваше за финансовия капитал.Днес, когато финансовият капитал доминира, методите на глобалистите са други (див либерализъм) но целта е същата - да седнат върху всички със сила, иначе светът ще ги изхвърли като мръсен ***, какъвто са!
53
1
 
21
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Значи ако поскъпне петрола тройно или четворно ще спасим планетата??
52
3
 
17
 
! Отговори
carbon trade преди 9 години
Шайката глобалисти, които се опитват да дърпат конците на човечеството, безскрупулно използват всички хубави и лоши пориви на човешката душа за да я поробят. В случая грижата и обичта към природата и земята:Сега като им се руши $та пирамида, са си направили световна карбонова борса; понеже един от проектите за новата световна валута е на база карбон. Крайният резултат: да плащаш за въздуха който дишаш! Понеже си виновен че, те има! Мечтата на смръдльовците.Иначе, ако те не пречеха (както Дж.П.М. навремето) отдавна да сме на алтернативни източници.
51
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като е без пари застрашава екологията ,а иначе като ходя пеш и ми вземат всичките пари не я застрашава . Присетили се.
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички религии се крепят на страх и искат послушание и подчинение. Говорим за власт. Сребърни нишки, ад, рай... От умрял писмо някой да чака?
49
9
 
4
 
! Отговори
Jack преди 9 години
Аз съм привърженик на баба Гуси и Палома, падам си по извращения в манастири и по малки момченца !!!
48
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Видяхме колко са могъщи хората срещу природата , един по силен дъжд и всичко почва да *** и да се крие по панелните си хралупи. Едно торнадо да мине през някой по голям град и ще напълните гащите смешковци, иначе сте много силни !!! Човека е *** и незнайно по какви причини е станал такъв , но няма да е за дълго. А за оня дето мисли ,че съм поклоник на дявола ,защото уважавам нещо по висше от неговият измислен псевдо бог може да се гръмне !
47
5
 
7
 
! Отговори
Jack преди 9 години
и нейните духове тоест демоните или духовете на мрака. Да се върне назад човечеството към идолите, вярванията в духовете на природата и да им принася жертви. От къде е тая доктрина? Тази доктрина идва от врага на човешкия род - дявола. Тя прикрива истината че човек е създаден по образ и подобие Божие и е далеч над всякакви животни и че те са предадени в ръката му за да ги владее. Прикрива се че в крайна сметка тази земя ще премине и повече не ще я има а и какво ползва някой човек ...
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да убива, не. Няма да стана такава ситуация, че петрол да стане реално евтин.
45
3
 
12
 
! Отговори
Jack преди 9 години
Ще го кажа направо и както си е - всички тия дрънканици за газове, природа, животни и т.н. са една подмолна доктрина на една *** от пропаднали хора - дяволопоклоници. Идеята на тази доктрина е да се вмени несъществуваща вина в човека, който да се чуства виновен че живее, да му се вмени че той е по-долу от животните, от растенията, от земята, че той е дори по-долу от пумярите по улиците и няма право с пръст да ги пипне. Да му се вмени че той трябва да почита природата и после ...
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A zashto smetkite za tok sa vse oshte tvarde visoki? Kakav e tozi visok spad na petrola? Nikakvo oblekchenie ne se useshta!