Египет ще строи втори Дубай

Градът ще е новата административна столица на страната
14 мар 2015 15:53, Елка Василева
22
Египет ще строи втори Дубай
Снимка: Reuters

Египет възнамерява да започне да строи втори Дубай - град, който не само да може да съперничи с най-луксозния бизнес център в Обединените арабски емирства и в света, но и да облекчи пренаселената столица Кайро, съобщи ТАСС.

Днес се състоя церемония по подписване на договор с ОАЕ за изграждане на новата "административна столица" на Египет в рамките на международната икономическа конференция в град Шарм ел Шейх. На нея присъстваха египетският президент Абдел Фатах ас Сиси и вицепрезидентът на ОАЕ Мохамад бен Рашид ал Мактум.

Проектът е на стойност 45 милиарда щатски долара.

Градът ще се намира на 45 километра източно от центъра на Кайро. Сега там теренът е пустинен, но до 5-7 години ще могат да се заселят първите му жители.

Градът ще е на площ от 700 квадратни километра и ще се свързва с Кайро с модерна железница, която ще стига до международното столично летище. Впоследствие новият град ще си има и собствено летище, парк с размерите на четири "Дисниленд"-а и хотел небостъргач.

Реализацията на амбициозния проект ще позволи от столицата да се преселят пет милиона души. Повечето му жители ще са държавни служители, тъй като в този "втори Дубай" ще бъдат изградени държавни учреждения, парламент, президентски дворец и дипломатически квартал.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: градЕгипет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Бай Пеню преди 9 години
Ша строят те... деветнайсти Дубай
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Diktatora bqga ot naroda
13
0
 
4
 
! Отговори
istinata преди 9 години
I na men neshto ne mi se viarva da ne stane kato sportnata zala v pleven :))
12
1
 
2
 
! Отговори
Оазис преди 9 години
Страната ,в която 30% от населението е неграмотно може да изнася властта от столицата и поради причини,свързани със сигурността.Скорошната "арабска пролет"явно е достатъчна причина.
11
1
 
3
 
! Отговори
Антивирус преди 9 години
До иванТи щото си виждал за какво иде реч там, та се изказваш.....лаладжия. Твойто Столипиново е само едно кварталче от това, което може да ти предложи Кайро :))))
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СуекаА за Ваньо от Драгалевци предвидено ли е място??Ами за оня с "особрената" форма на главата и банкянският ритнитопковец?А за Радан Опънев и бандата му?
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Египет ще строи на неко му К..ра.Ако само с пясък се строеше (те само това имат) може и да построят нещо но като добавим че са *** като ***.......... НЯМА ШАНС!
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 11Евала пич, жив да си, не знаех че "нашата партия шумкарка (БПСАКА)" е издател на първокласна валута!! Само издател на първокласна валута може да определи къде ще има възход и къде спад! В случая това е ФЕД, който напълно контролира ОАЕ чрез САЩ! А контролирайки ОАЕ, определя къде ще вложат, ПОЛУЧЕНИТЕ пари срещу петрол! или карайки ви да купувате петрола им на определени от тях цени, вие строите този град чрез собствения си труд където и да се намирате по света...
7
0
 
6
 
! Отговори
Колоса на Ра преди 9 години
Само като гледам основния елемент от плана /най-високата сграда, на преден план на снимката/... и всичко ми става напълно ясно!
6
2
 
27
 
! Отговори
Суека преди 9 години
Давам 1 лев инвестиция както и още много други българи за да построите 1 "модерен" затвор в Пустинята и да ви пратиме всичките си БКП-ари и ДС-ари и НПО-та ! Да са ви честити и най-накраят българският народ да ОТДЪХНЕ и заживее нормално !!!
5
5
 
3
 
! Отговори
matador преди 9 години
Великолепен подарък за Ислямска държава....
4
7
 
12
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Преди повече от 3500 години истинските Египтяни построиха пирамидите в Гиза , без да са очаквали , че през 20 век маймунизацията ще ги достигне . Когато през 2000 г . бях там крайните постройки вече ги приближаваха . Сега еврейския президент на Египет демократично дошъл на власт с преврат ще харчи пари взети с лихва от другата марионетка на Тел Авив и да се отдалечи на безопасно от народа разстояние ......................
3
0
 
23
 
! Отговори
иван преди 9 години
ние си имаме СТОЛИПИНОВО със нас не могат да се мерят тези араби
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Кайро има 2 млн. бездомни, които освен по улиците спят и в руините на стария град.
1
1
 
15
 
! Отговори
ИДИЛ преди 9 години
Мале що е нещо за взривяване