Откриха гроба на Мигел де Сервантес

Тленните останки са в много лошо състояние
17 мар 2015 17:04, Елка Василева
5
Откриха гроба на Мигел де Сервантес
Снимка: архив, Reuters

Испански учени обявиха, че са открили гроба на писателя Мигел де Сервантес почти 400 години след смъртта му, съобщи Би Би Си.

Те мислят, че са открили костите на писателя, съпругата му и други, които са погребани с него, както е записано, в мадридския Манастир на босоногите тринитарианци.

Отделянето и идентифицирането на силно увредените кости от други фрагменти ще бъде трудно, казаха специалистите.

Авторът на "Дон Кихот" е погребан през 1616 г. Църквата по-късно е преустройвана. Останките му са преместени в новата сграда в края на 17-и век и са изгубени.

Екип от 30 специалисти търси мястото на гроба в крипта под сградата с инфрачервени камери, 3D скенери и радар. През януари те намериха капак на ковчег с инициалите МС в първата от 33 -те ниши зад стената на криптата. В нишата имаше кости на няколко души. Това съответства на данните за група от хора, с които е бил погребан Сервантес, преди гробовете им да са били отворени и преместени в криптата.

"Останките са в лошо състояние и не позволяват Мигел Сервантес да бъде идентифициран индивидуално - каза Алмудена Гарсия Рубио. - Ние обаче сме сигурни от исторически източници, че това което намерихме, е гробът на Мигел де Сервантес и на другите, погребани с него".

По-нататъшният анализ може да позволи на екипа да отдели костите на Сервантес от тези на другите хора, ако бъдат направени ДНК изследвания.

Сервантес ще бъде погребан отново "с пълни почести" в същия манастир, след като бъде построена нова гробница, каквато е била неговата воля.

"Сервантес е поискал да бъде погребан там и трябва там да остане" каза Луис Авиал, радарен експерт от екипа.

Религиозният орден в манастира е помогнал за плащането на откупа на Сервантес, когато той е бил заловен от пирати и държан в плен пет години в Алжир.

Криптата ще бъде отворена за посещения догодина за пръв път от векове за 400-годишнината от смъртта на Сервантес.

Сервантес е роден край Мадрид през 1547 г. Той е признат за баща на съвременния роман. "Знаменитият идалго Дон Кихот де Ла Манча" излиза в две части през 1605 г. и 1615 г. Книгата е една от най-превежданите и четени по света.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: Мигел де Сарвантес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага, с които небесата даряват хората. С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето.
1
3
 
8
 
! Отговори
Класов враг преди 9 години
До СанчоТака е, но както се вижда не дават мир дори на праха му...