Отложиха обесване в Пакистан заради възрастта на осъдения

Когато бил арестуван бил на 14 години
19 мар 2015 08:34, Александър Попов
10
Отложиха обесване в Пакистан заради възрастта на осъдения
Снимка: Reuters

Пакистанските власти отложиха екзекуцията на младеж, осъден на смърт на 14-годишна възраст, предаде ДПА.

Шафкат Хусейн трябваше да бъде обесен тази сутрин в южния град Карачи, след като бил осъден през 2004 г. на смърт за отвличането и убийството на дете. Малко преди полунощ обаче президентът Мамнун Хусейн издал нареждане за отлагане на екзекуцията.

Местни и международни правозащитници, сред които организацията "Амнести интернешънъл", призоваха пакистанските власти да отменят смъртната присъда, тъй като съгласно националното законодателство такава не може да бъде издадена срещу непълнолетен.

Министърът на вътрешните работи Чаудри Нисар Али Хан заяви във вторник, че според регистрите на затвора, където е държан, Хусейн е бил на 23 години през 2004 г. Али Хан обеща да бъде проведен ДНК тест, за да бъде установена със сигурност възрастта на младежа, след като неговото семейство извади акт за раждане, според който той е на 14 години.

Ако бъде доказано, че Хусейн е бил непълнолетен към момента на издаването на смъртната присъда, тя ще бъде заменена с доживотен затвор.

Пакистанското правителство отмени мораториума върху екзекуциите, след като 136 ученици бяха убити при нападение на талибаните срещу училище за деца на военни през декември - най-смъртоносната атака в историята на страната.

Оттогава в Пакистан бяха изпълнени 48 смъртни присъди, 21 само през последните два дни, въпреки призивите на правозащитни групи и Европейския съюз за преразглеждане на това решение.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: обесванеПакистан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
8
 
! Отговори
ОТЕЦ РАЛФ преди 9 години
ДА . ХОРАТА ИМАТ ЗАКОНИ , НИЕ ИМАМЕ ПРОЕВРОПЕЙСКИ И ПРОАМЕРИКАНСКИ ПИОНКИ .ТО НЕ БЯХА ГРАБЕЖИ , УБИЙСТВА И КАКВИ ЛИ НЕ ЩЕШ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ . ТО НЕ БЕШЕ ГЕНОЦИД СРЕЩУ НАРОДА . АМА ЧАКАЙТЕ - МАЙ ЗА ГЕНОЦИД ИМАШЕ СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ ? Е НЯМА ДА ВЪВЕДАТ ОТНОВО СМЪРТНОТО ,ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА ПОЧНЕМ ОТ ПАРТИИ , ПАРТИЙКИ И КУП *** КОИТО СЕ ПИШАТ - РАДЕТЕЛИ ЗА ДОБРУВАНЕТО НА НАРОДА НО НА ЕДНО КАЗВАТ , ПО ХУБАВО МЯСТО . ПРИ ВСЕВИШНИЯ - КЪДЕТО НА ТЯХ ИМ Е МЯСТОТО . ТЕ ПРОДАДОХА БЪЛГАРИЯ- КЪДЕ СИ КАПИТАН ПЕТКО
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХА ХА ХАМи според тебе откъде са дошли "ястребите" по Европа?
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Dori tam ima zakoni za razlika ot Balgaria
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук е рай за престъпниците! За такова престъпление в България 3-4 години най-много да лежи по съкратената процедура, а ако има парички и условно ще мине.
1
0
 
33
 
! Отговори
WTF преди 9 години
Тези не си поплюват за два дни очистили затворите