Украинската армия е "корумпирана, безпарична и лошо обучена"

"Гардиън": Сложна задача очаква британските инструктори
Обновена: 20 мар 2015 14:11 | 20 мар 2015 09:55, Елка Василева
76
Украинската армия е "корумпирана, безпарична и лошо обучена"
Снимка: архив, Reuters

Британските инструктори в украинската армия ще трябва да се справят с трудни задачи, пише британският в. "Гардиън", цитиран от ТАСС. Украинската армия е "корумпирана, безпарична и лошо обучена", пише изданието, посочвайки случаи, когато за униформите и въоръжението на войниците плащат семействата им.

"Даже командирите не си знаят работата", пише в. "Гардиън" и припомня интервю с елитен британски военен украински произход, който се уволнил, за да обучава силите на Киев.

"Всичко, което видях, беше противоположност на това, на което са ме учили в британската армия", заявява мъжът, който съобщава само кодовото си име "Сафрон".

Според него шест от всеки десет загуби в украинската армия са свързани с лошо боравене с оръжие и "приятелски огън". Командващите са толкова некомпетентни, че излагат на риск живота на войниците, заявил бившият британски военен.

Публикацията на в. "Гардиън" е реакция на съобщението, че първите британски инструктори са пристигнали в Украйна, отбелязва агенцията. По-рано Лондон обеща да изпрати около 75 военни специалисти на краткосрочна мисия. Те ще се занимават с медицина, логистика, тактически анализи и подготовка на пехотата. Мисията им е разчетена за два месеца, очаква се пристигането на допълнителни британски специалисти.

Очаква се през пролетта военни на САЩ да обучават украински войски. Великобритания поддържа военен съветник в Киев от едно десетилетие, предимно за да консултира страната за възможни реформи.

Но новото изпращане на военни инструктори бележи стъпка напред, заявява Олексей Мелник, аналитик в Центъра Разумков в Киев, цитиран от в. "Гардиън". Той се надява, че британските инструктори ще обучават предимно офицерите с по-нисък ранг, като подчертава, че уменията на британските младши офицери са признати по цял свят. Това е начинът британските инструктори да бъдат най-полезни, смята експертът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
51
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Украинската армия 15 години беше разлагана отвътре от путинофили, какво има да се учудваме. Деня, в който руснаците нахлуха в Крим, беше денят, в който трябваше да се уволни последният набор в Украйна. Всичко е било изчислено, само дето си бяха направили сметките без кръчмаря Ънкъл Сем. Въпрос на време е да се изчистят продажните полковници и генерали, а лейтенантите вече имат какво да си връщат на Путин.
2
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За чий ... отивате да ги овучавате? Стойте си дома.
1
1
 
61
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Най-съществения проблем на украинската армия е,че с изключение на наемниците,войниците не знаят защо и за кого воюват!От тук и липсата на ентусиазъм-40 000 отказали да се бият за родината си!Въобще Украйна като"родина" е доста мъгляво понятие....