»зраел засилва военната си офанзива срещу ’амас в ивицата √аза

Ќетан€ху: ўе възстановим сигурността в северната част на страната
5 юни 2024 16:20, јниси€ »ванова
45
»зраел засилва военната си офанзива срещу ’амас в ивицата √аза
—нимка: Ѕ√Ќ≈—, архив

»зраел об€ви нова военна кампани€ срещу палестинската въоръжена групировка "’амас" в централната част на ивицата √аза, където палестински медици съобщиха, че десетки хора са били убити при въздушни удари, предаде –ойтерс. Ќападени€та усложн€ват очакваните разговори между посредници, които се опитват да сключат споразумение за прекрат€ване на огън€, отбел€зва агенци€та.

»зраелските сили съобщиха, че самолетите са нанас€ли удари по военни обекти на "’амас" в централната част на √аза, докато сухопътните войски са действали "целенасочено с указани€ от разузнаването" в района на јл Ѕурейдж - едно от отдавна установените бежански селища в √аза.

"—илите на 98-а дивизи€ започнаха прецизна кампани€ в райони на »зточен Ѕурейдж и »зточен ƒейр ал Ѕалах, едновременно над и под зем€та", се казва в из€вление на израелските военни.

∆ителите на засегнатите райони твърд€т, че израелските сили са изпратили танкове в јл Ѕурейдж, а самолети и танкове са обстрелвали близките селища јл ћагази и јл Ќусейрат, както и град ƒейр ал Ѕалах, където танковете не са нахлули.

»зраел обеща да унищожи "’амас", когато започна въздушна и сухопътна офанзива срещу √аза през октомври миналата година, след като бойци на палестинската въоръжена групировка извършиха трансгранично нападение срещу градове и кибуци в ёжен »зраел на 7 октомври, убивайки 1200 души и взимайки над 250 за заложници. ќколо 120 от отвлечените все още са държани за заложници на територи€та на ивицата √аза, отбел€зва –ойтерс.

»зраелски€т министър-председател Ѕен€мин Ќетан€ху направи обиколка на северната държавна граница с Ћиван и за€ви, че »зраел е готов за решителни действи€ на север.

»зраелски градове по границата, много от които са евакуирани, често стават мишена на нападени€ с дронове и ракети на ливанската групировка “’избула”. –акетите предизвикаха мащабни горски пожари тази седмица, опустошавайки обширни територии в —еверен »зраел.

“ ойто и да си мисли, че може да ни посегне и че ние ще стоим и просто ще наблюдаваме безучастно, прави гол€ма грешка. Ќие сме подготвени за много решителни действи€ на север. ѕо един или друг начин ще възстановим сигурността на север”, каза Ќетан€ху, цитиран от Ѕ“ј.

ѕодкреп€ната от »ран групировка “’избула” и »зраел си размен€т удари от осем месеца насам, наред с войната в √аза, което поражда опасени€, че по-широкомащабен конфликт може да обхване района.

¬раждебните действи€ между »зраел и “’избула” кулминираха през 2006 г., когато те поведоха война и десетки хил€ди души от двете страни на конфликта б€ха принудени да напуснат домовете си.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


45
ќще по темата: хамас√азаизраел
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
33
0
 
1
 
! ќтговори
»сл€мисти=терористи преди 4 седмици
»рански€т исл€мски джихадистки режим е виновен за организаци€, въоръжаване на почти всички исл€мски терор. групи като Ћиванска ’избула, —ирийски јл айда, ѕалестински ’амас, ƒжихад »ƒ»Ћ, …еменски ’ути и др.и отдавна планира геноцид и обстрелва »зраел с хил€ди ракети без дори да е об€ви война по законни€ ред, а като престъпната организаци€ ѕалестинска автономи€ е свързан с много исл€мски терорист. групи въоръжаван от –уси€  итай и подкупвани от ≈— —јў и др протерористи но горко на в антисемити,
32
0
 
1
 
! ќтговори
мисир news преди 1 месец
»зраел не е отслабвал за да засилва воената интервенци€ мисири!јман от глупости!
31
2
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
≈вреите би тр€бвало да са разбрали за какво бог им е дал зем€. –азселени от –им са имали доста време да размишл€ват. ћоже би за да разбират и уважават нуждите и на другите народи.
30
1
 
5
 
! ќтговори
sd преди 1 месец
јз съм за »зраел. Ќека убиват средновековните и--з-роди, които не искат да живе€т в 21 век! да затри€т семето им!
29
1
 
6
 
! ќтговори
аноним преди 1 месец
 азано от равин-ѕо-добре е да има силен »зраел,ненавиждан от цели€т св€т,отколкото любим на всички-ќсвиенцим.∆ела€ на арабите мир и просперитет-но навън от »зраел.“е имат 22 страни,аз имам само една-и на никого н€ма да € отстъп€!!!!
28
2
 
5
 
! ќтговори
при€тели! преди 1 месец
ƒнес за пръв път в бегето вид€х в автобуса ортодоксален евреин.  акто дават по телевизиите ортодоксалните в »зраел. ѕо същи€ начин облечен, със същата шапка и брада. ќстанах възхитен като го вид€х. Ќавремето спасихме евреите в Ѕългари€, а сега тр€бва да станем първи при€тели с евреите от »зраел. ≈вреите н€мат по-близък и при€телски народ в света от нас българите.
27
0
 
4
 
! ќтговори
1-3 преди 1 месец
до номер 15-откъде ти си сигурен за точната бройка на децата.ƒай списък,дай имена,поразходи се из гробищата им,и виж как след заснемане, ,,убитите'' ,,артисти''стават и свободно се разхождат.¬секи ден в последно време от ќрганизаци€та на ќбединените Ќации си признават,че са грешни бройките които представ€т-не са толкова много,а и убитите са повече от терористите!
26
7
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
≈вреите тр€бва да бъдат из би ти, за да има мир на зем€та.
25
2
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
»сторическата омраза към евреите е факт, но €вно за т€х самите това е без значение.
24
0
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ќали минали€ ден приветствахме мирни€ план на Ѕидон€ ве. “ой плана май е бил "н€ма ѕалестинци н€ма проблем".
23
8
 
10
 
! ќтговори
чета и се чуд€ преди 1 месец
≈дна шепа юди сте в Ѕългари€, но колко сте организирани! ћоментално налазили коментарите и славослов€т —инагогата на —атаната.  ато се замисли човек, това ви е единствената сила - сплотеността в лицето на всички останали.
22
4
 
7
 
! ќтговори
√ал€ от EmbassyTO преди 1 месец
Ќа из с раелските " униформи " им е позволено. Ќа никой друг :(
21
6
 
4
 
! ќтговори
do 19 преди 1 месец
ƒо јнонимен: јми изсулшай н€кои от речите на фюрера (все още ги има в тубата) и ще разбереш. "“ам се казва, че евреите н€мат родина и действат на принципа на вируса. Ќамират си гостоприемник и започват да го изсмукват, докато не пукне.."
20
5
 
6
 
! ќтговори
јзъ анъјзъ7112136860 преди 1 месец
“о не,че н€кои не разбират истината,но не им изнас€ да € има.ј истината е изключително простичка.ƒј ∆»¬≈я“÷»ќЌ»«ћЏ“ » ÷»ќЌ»—“»“≈ ! ƒќЋ” „..»..‘..”..»..“..≈.. , ќ»“ќ ћ–ј«я“ »«–ј≈Ћ.«ащото ÷»ќЌ»«Џћ е чисто и просто синоним достоен на ƒЏ–∆ј¬Ќ»„≈—“¬ќ. » аз се определ€м като «ј Ћ≈“ ÷»ќЌ»—“,защото искам Ќародът на »зраел да живее в мир и благополучие. ƒа,не съм в юдаизма и са ми абсолютно все та€ рвлигиите,но това още повече ми отвар€ очите за правотата на ƒържавниците »зраилт€ни. ƒерзай,»зраел ! Ѕъди!
19
3
 
6
 
! ќтговори
Ќќ¬ «ј¬≈“ преди 1 месец
"÷»¬»ЋЌ»“≈ ¬ √ј«ј" —ј “ќЋ ќ¬ј ÷»¬»ЋЌ», ќЋ ќ“ќ ’јћј—.ќћ–ј«ј“ј  Џћ ƒ–”√»“≈,≈ “ќЋ ќ¬ј ¬—≈Ћ≈Ќј ¬ ѕ–»ћ»“»¬Ќ»я ћќ«Џ  Ќј ј–јЅ»“≈,„≈ ¬—»„ »/от малко до гол€мо/,—ј ’јћј—.«ј“ќ¬ј Ќ» ќ… ќ“ "÷»¬»ЋЌ»“≈",Ќ≈ «ј Ћ≈…ћ» ’јћј—.«ј“ќ¬ј ў≈ —» ѕќЋ”„ј“ —ѕ–ј¬≈ƒЋ»¬»я ”–ќ .Ѕќ∆» √Ќя¬ ¬ ƒ≈…—“¬»≈. ъм заблудените наши христи€ни-500 г. сме сърбали попарата на исл€ма.«атова никога повече исл€в по христи€нските земи.Ќали знаете защо христи€нството не може да просъществува в мюсюлмански€ св€т?!
18
7
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо "исторически евреите са ги мразили винаги, откак има христи€нство" : ј ти неразумний защо мразиш евреите? «ащото н€кой така ти каза ли?
17
7
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ќие 500г сме мачкани от ***. “ака че сори ама не им съчувствам. —тава дума за религи€ в региона. Ќикой не се вълнува от газаджойте.. всеки ги използва да вред€т на »зраел. Ќо този път настъпиха лъва по опашката.
16
4
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо какви = ей такива  опейки кат тебе обладани хем от  ремъл хем от јллах ахахаха
15
8
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
»зраел давай ’амас са терористи
14
6
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ўом стрел€т значи и терористите стрел€т и се кри€т между цивилно население . ’ората в √аза не знам защо не се дистанцират от хамас. ¬иждат какво се случва вече 8 месеца и продължават да ги подкреп€т.