Ще я бъде ли Гърция в еврозоната? Ясно до дни!

"Уолстрийт джърнъл": Трети спасителен пакет е почти сигурен
26 мар 2015 13:22, Елка Василева
33
Ще я бъде ли Гърция в еврозоната? Ясно до дни!
Снимка: архив, Reuters

В следващите дни ще стане ясно дали е реална перспективата Гърция да остане в еврозоната, твърди американският в. "Уолстрийт джърнъл" в публикация, цитирана от гръцкия сайт нюз.ин.

След два "загубени" месеца гръцкият премиер Алексис Ципрас в крайна сметка изглежда разбра, че неговото искане за "празни чекове" е било напразно, пише Саймън Никсън и подчертава, че целта на гръцката програма не е била да гарантира на гръцките граждани един определен жизнен стандарт, а да възстанови достъпа на страната до пазарите.

Още по темата

На тази основа може да се прецени, че програмата е била успешна, тъй като миналата година гръцкото правителство е било в състояние да емитира облигации и гръцките банки са можели да увеличават своя капитал.

"Уолстрийт джърнъл" твърди, че за да може Гърция да остане в еврозоната, сега Ципрас трябва да изготви програма за реформи, която да убеди другите държави членки, че ще осигури достъп на страната до пазарите и по този начин ще постигне деблокиране на спасителни капитали.

Ципрас обаче има малко време, за да успее да постигне това, неговото правителство остава без пари към 9 април, когато то ще трябва да върне 420 млн. евро на МВФ.

След това нещата могат да излязат извън контрол, отбелязва вестникът.

Саймън Никсън преценява, че гръцкото правителство ще се затрудни при плащането на заплати, пенсии и при погасяване на други задължения, което би било катастрофално за икономиката и за доверието.

Ако гърците започнат отново да опразват банковите си сметки, ЕЦБ най-вероятно ще откаже да дава пари. Авторът не изключва гръцкото правителство да отиде и на една по-нататъшна стъпка и да започне да печати валута или ценни книжа и да въведе дори паралелна валута. Оттам насетне връщането към драхмата трудно може да бъде избегнато, пише още вестникът.

Дори ако се окаже, че Атина няма нужда от достъп до пазарите, то за гръцките банки ще трябва да се намерят капитали и това ще е предизвикателство за Ципрас, смята вестникът, изказвайки тезата, че от тази гледна точка трети спасителен пакет за Гърция бил почти сигурен.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
10
 
47
 
! Отговори
Невен преди 9 години
До 2. Не точно. Може човек да излезе или да го изхвърлят ... Ще видим. Важно е да ударят дъното и да имат растеж, а не само с тях да почват и свършват икономическите новини.
5
22
 
64
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Нали всички *** много се радваха, че гърците са си избрали ***. Е, сега гледайте внимателно, другари, как ще се развият събитията за гръцкия народ, под управлението на ***. :)))
4
12
 
65
 
! Отговори
факт преди 9 години
Истинският журналист е *** и верен на линията на фирмата, която плаща!
3
17
 
59
 
! Отговори
дрън преди 9 години
Дрън- дрън- дрън - имитация на статия. Типично за *** Василева. Очевидно, че при тия заплати не могат да назначат истинки журналисти.
2
25
 
60
 
! Отговори
kalala преди 9 години
Глупости на търкалета е цялата статия , на всички ни е ясно.Браво на гърците имат кой да им защитава интересите, не като нашите управници продадоха народа за жълти стотинки :(
1
9
 
55
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Или ша я бъде,или няма да я бъде,средно положение няма!