Гърците теглят пари като невидели

Депозитите в гръцките банки се стопиха до 10-годишно дъно
Обновена: 27 мар 2015 10:30 | 27 мар 2015 10:30, Бойчо Попов
41
Гърците теглят пари като невидели
Снимка: Reuters
Гръцките банкови депозити спаднаха до най-ниското си ниво за последните 10 години през февруари, след като политическата безизходица между правителството в Атина и кредиторите на страната повдигат все по-силно перспективата за възможното излизане на Гърция от еврозоната, предава Bloomberg.
 
Депозитите на домакинствата и фирмите са намалели с 5% през февруари до 140,5 милиарда евро, най-ниското ниво от март 2005 г. насам, показват данни на Централната банка на Гърция, оповестени в четвъртък. Гърците са изтеглили около 23,8 млрд. евро от банковата система за последните три месеца, което представлява 15 на сто от общата депозитна база.

Гръцките банки в момента са силно зависими от спешната ликвидна помощ на Европейската централна банка (ELA), за да се задържат на повърхността, докато вложителите бягат. Кредиторите на страната дадоха краен срок до понеделник на премиера Алексис Ципрас, избран през януари благодарение на обещанията си да сложи край на политиката на строгите икономии, в който той да представи достатъчно подробности за нов икономически план, за да ги убеди да освободят още средства от спасителните фондове, припомня агенцията.

„Онова, което е по-вероятно да видим в течение на следващите няколко седмици, е малко по-слабо намаляване на ликвидността", казва Джанет Хенри, главен икономист за Европа на HSBC Holdings Plc в Лондон, в телевизионно интервю за Bloomberg. „Ние трябва да станем свидетели на повече помощ от ELA, това е от съществено значение, за да се запази банковата система в състояние на платежоспособност. Те биха могли да дадат на Гърция малко свобода на действие, за да обявят своите предложения за реформи, да им дадат няколко лесни победи, които да могат да реализират през следващата седмица или две".
 
В сряда Европейската централна банка (ЕЦБ) за пореден път повиши размера на спешната ликвидност, която е предоставена на разположение на гръцките кредитори, съобщи източник от базираната във Франкфурт институция. Централната банка е увеличила размера на Програмата за спешна ликвидна подкрепа (Emergency Liquidity Assistance – ELA) до "малко над 71 млрд. евро".

Гръцкият индекс на банковите акции се свлече в четвъртък с 8,6%, докато бенчмаркът Athens Stock Exchange се сви с 3,4 на сто.

Гуверньорът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас
, който е и член на Управителния съвет на ЕЦБ, призна в реч в Лондон в сряда, че кризата се отразява на банковата система, като е „имало известен отлив на депозити поради несигурността".

„Истината е, че от 20 февруари насам имаше някакви, да речем, недоразумения, които причиниха проблеми, особено такива, свързани с ликвидността на банковата система в Гърция, а и тази изобщо в гръцката икономика. През последните дни изглежда, че това може да бъде поправено“, заяви и в интервю за Investor.bg Христос Кацанис, финансист с 15-годишен опит в българския банков сектор и бивш изпълнителен директор на Обединена българска банка.

Същевременно и Кацанис призна за проблеми. „По-голямата част от хората имат сериозни икономически проблеми, или защото са останали без работа, или защото техните заплати и пенсии са спаднали драстично. Не е лесно да се процедира с допълнително намаление на заплати и пенсии. Основната причина е, че хората на практика вече нямат никакви пари“, каза той.

И докато висши гръцки представители, включително Стурнарас и министърът на финансите Янис Варуфакис твърдят, че депозитите в банковата система се стабилизират след споразумението от 20 февруари, което удължи кредитната програма на страната до края на юни, изходящите парични потоци отново се възстановиха през миналата седмица, когато около 1,5 милиарда евро са напуснали системата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
6
 
! Отговори
Банкер преди 9 години
Като имат теглят не са като нас....
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Требе повеце работакис.Само узакис и сиртакис, работа не ставакис!Дългакис големакис, ние васи нееее пластакис.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 29Разбирасе, че с бради, а и с мустаци, те гъркините са си такива, ама кой ти гледа, като няма българки, дядо ми е изкарал там 3 години !!
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Теглете и вие бе сънародници,ама нямаааа париии,благодетелите ни за 25г. ни ги окрадоха!
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Звучно заглавие по булгаристански.Мога да се обзаложа че автора на статията е ПРОВИНЦИАЛИСТ.
16
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде са червените ***, които ликуваха при избора на тоя Ципрас? Щял той да покаже на Европа как се прави, щял да им покажел средел пръст, пък проекти с Русия щял да прави?Така трябвало да бъде, че незнам си какво. Кво стана бе *** ? Нито руската рубла се ползва за търгуване на борсите, както предричахте, нито Гърците спират да плащат дълговете си.Само нискоинтелигентни да не кажа направо *** индивиди могат да ръсят такива неща. Гърция я чакат поне още 10 години подобни страсти.
15
7
 
9
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Хайде пък и ти ? Сефте ! Ние като цъфнахме след турско .... пък като вързахме под рускоооо ... !?--------След турско тъкмо бяхме започнали да цъфтим и дойде рускоооо...!!!
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имат - теглят. Няма лошо. И ние ако имахме, и ние сигурно щяхме да теглим, ама на...
13
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дядо ми е служил през втората световна в северна Гърция, разправяше, че за калъп *** и малко кльопачка са си спретвали егати купоните с момите.
12
3
 
22
 
! Отговори
Byzantine преди 9 години
До АнонименАбе под руска но бяхме цъфнали , но имаше българи в родината , след 20 години максимум България няма да съществува , процесът е необратим , освен ако всички емигранти не се върнат (включая и мен) , което няма да стане !
11
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМИ ИМАТ СИ ПАРИ ХОРАТА И ТЕГЛЯТА НИЕ ПРОСТИТЕ БЕДНИ БАНТУСТАНЦИ ГЛЕДАМЕ И ЗАВИЖДАМЕ.ГЛЕДАМЕ КАТО ОВЦЕ И КАК ОКРАДВАТ БАНКИ И ВСИЧКО КЪДЕТО ИМА ПОВЕЧЕ ПАРИ.
10
7
 
17
 
! Отговори
Byzantine преди 9 години
Виждам че се вълнувате , но ще побързам да ви успокоя , че България още дълги години ще е най - мизерната страна в Европа .
9
2
 
9
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
Тъпчат в буркани и заравят. После, като пуснат драхмата ще има 1Евро = 1000000000 Драхми
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Самоубиват се с кеф.Рай за обирджиите.
7
8
 
25
 
! Отговори
ГРЪК преди 9 години
ХОРАТА ИМАТ И СИ ТЕГЛЯТ А ВИЕ? ПЛАТИХТЕ ЛИ СИ ТОКА???/
6
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е истина само как си го наместват сами четвъртития. Още ли вярват, че тоя тарикат Варуфакис ще ги оправи?! Ще ги оправи, ама в другия смисъл.
5
2
 
7
 
! Отговори
козлодуй преди 9 години
Основната причина е, че хората на практика вече нямат никакви пари
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
банковия сектор в гърция загива , банките работят с парите от депозитите като ги дават на по голяма лихва с която печалба покриват разходите , но сега хората ги теглят и става шах и мат
3
6
 
21
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Теглят, защото ги е страх, кой ги караше да вярват на тъпите комунисти, че и да гласуват за тях?Ядоха и пиха на корем сума години, сега трябва да платят сметките, няма друг начин...
2
4
 
3
 
! Отговори
makedon преди 9 години
Gaaaarcite se kradci.Ja ukradoja cela Evropa .Balkanot go ispostraa.A vie mu se voshituvate. CUDNO MNOGU.