Хиляди сирийци в Турция готвят прехвърляне у нас или Гърция

"Ню Йорк таймс" за стената по границата между България и Турция
Обновена: 6 апр 2015 10:38 | 6 апр 2015 10:38, Елка Василева
35
Хиляди сирийци в Турция готвят прехвърляне у нас или Гърция
Снимка: архив, Reuters

"Ню Йорк Таймс" помества обширна статия, посветена на изграждането на стената по границата между България и Турция.

Според изданието това е ярка проява на безпокойството в Европа от икономическите, социалните и политическите последици от наплива на имигранти. При бързото затопляне на времето е вероятно все повече бежанци да се отправят към Европа и затова държавите в южната й част увеличават броя на граничарите, поставят сензори и други технически бариери, разширяват бежанските лагери и изграждат стени.

Американският вестник отбелязва, че през миналата година над 200 хиляди бежанци са проникнали в Европа по суша и море, без да се отчитат онези, които са се промъкнали незабелязано. И броят им през първите два месеца на тази година, когато Европа се радваше на втора поред мека зима, нарасна рязко в сравнения със същия период през миналата година, констатира "Ню Йорк таймс".

Според един от наблюдателите, цитирани в статията, възходът на десни партии в Европа е реакция на притока на имигранти. Друг казва, че в западната част на Турция хиляди сирийци са се събрали с цел да се прехвърлят в България или Гърция, а завръщащите се от бойните полета джихадисти възлизат на десетки.

Но пречки като оградата в България просто карат трафикантите на хора да променят пътя към Европа, когато един от тях бива затворен, заключава авторът.

"Ню Йорк таймс" припомня, че през 90-те години е била премахната останалата от времето на Студената война ограда по южната българската граница - двойно заграждение с 500-метрово минно поле по средата, за да предотврати бягствата на Запад на граждани от комунистическите страни. Оградата бе демонтирана на части, като много внимателно се отстраняваха мините, цитира вестникът тогавашният заместник-министър на вътрешните работи Николай Радулов, сега университетски преподавател. По думите му тогава се е мислело, че не е демократично да имаш тогава ограда по границата си.

Българските власти казват, че ще доизградят стената до края на лятото, но някои експерти по сигурността се съмняват, че това ще стане. Бързането на София отчасти е мотивирано от стремежа й да се присъедини към Шенгенското споразумение - тоест да покаже, че добре брани южните граници на това пространство, пише нюйоркското издание. А междувременно бежанците ще продължат да намират пътища през границата на по-усамотени и опасни места.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Няма смисъл от никакви огради. Те се строят за да насочват бежанците към пропускателните пунктове, където ги приемат приятелски. Трябва да се убиват евреи! Като почнат да *** ще забележим че няма и бежанци, *** си стоят в гетата, стандарта стремително расте. За последното се съмнявате? Съдете сами - 91% от това което правим в унищожена промишленост и селско стопанство отива по право в еврейски ръце!!!
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кой е причина да си строиме стени, кой изгони цели народи от домовете им ?! Сега ще ми пишат по Ню Йорк таймс......*** !
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А няма ли стена между Мексико и САЩ? Между Исраел и палестинците? Я да си гледат проблемите - наркотрафика, трафика на хора и да не ни дават акъл! Техният не им стига, ама щедро раздават съвети!
22
0
 
15
 
! Отговори
Атанас преди 9 години
"...По думите му тогава се е мислело, че не е демократично да имаш тогава ограда по границата си." Тогава се мислеше, че като заличим социализма във всичките му прояви - силна държава, развита индустрия, селско стопанство, образование, безплатно здравеопазване, отбрана и т.н. ще потекат реки от мед и мляко. това "мислене" ни докара до сегашното дередже! Питам, след като се знае поименно кой реши да се премахне кльона, защо сега същите не ПЛАТЯТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ЗАГРАЖДЕНИЯТА? ЗАЩО? А? ЗАЩО?
21
0
 
9
 
! Отговори
e преди 9 години
Пак пропаганда,обслужваща олигархичната карциномна маса "Билденберг" направила тази военна и хуматитарна криза,която всъщност е една голяма човешка трагедия за арабския свят и последвалата тежест за икономиките притекли се на помощ на пострадалите.Това правят заразните еврейски мишки наречени ционисти.Гадост и зараза е тази идеология за "висша раса" наречена ЦИОНИЗЪМ.Трябва да бъде унищожена без остатък !
20
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Покритото мляко котките не го лочат. Ввъоръжена охрана на границите с право за стреЛба на месо. Няма друг начин да им отнемеш мерака за лесен живот. Мюсюлмани бягат от мюсюлмани и търсят лесен живот при неверниците, които презират и към които имат безумни претенции, все едно някой им е длъжен!!! С нищо и на никого не сме длъжни!
19
0
 
6
 
! Отговори
до 14 преди 9 години
Да бих отишъл, само НЯКОЙ да ми ги набави, с останалото ще се справя. :)
18
3
 
22
 
! Отговори
ДА НЕ СЕДИМ преди 9 години
Да Живее България !!Три деня младите дружиникак прохода бранят. Горските долинитрепетно повтарят на боя ревът.Пристъпи ужасни! Дванайсетий пътгъсти орди лазят по урвата диваи тела я стелят, и кръв я залива.Бури подир бури! Рояк след рояк!Сюлейман безумний сочи върха паки вика: Търчете! Тамо са раите!И ордите тръгват с викове сърдити,и Аллах! гръмовно въздуха разпра.Върхът отговаря с други вик: ура!И с нов дъжд куршуми, камъни и дървье;дружините наши, оплискани с кърви,пушкат и отблъскват, без сигнал, без ред,всякой гледа само да бъде напреди гърди геройс
17
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TURZIA POTGOTVIA PREHVARLIANETO NA EMIGRANTI V BALGARIA.
16
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A koy shte vardi evropa i sveta ot zulumite na balgarite,kadeto ima iztegleni pari ot chujdi karti se okazva che sa ot balgari
15
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хвърляш една черга върху телта и презкачаш за 2 минути, егати преградата че умрем от смех:-))))))
14
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А на тия им е лесно да дават акъл от другия край на света. Ама защо не дойдат тука да видят за какво чудо става дума?
13
0
 
36
 
! Отговори
младен преди 9 години
"...Николай Радулов, сега университетски преподавател. По думите му тогава се е мислело, че не е демократично да имаш тогава ограда по границата си."Ми не е та. Според ЕУ трябва да опънем трапеза на границата, да ги чакаме. Но пак според ЕУ трябва сметката ние да я платиме иначе не е демократично.
12
0
 
43
 
! Отговори
11 преди 9 години
"Ню Йорк Таймс" да попитат Обама защо не ги прибере в САЩ горките хорица, на които им съсипа държавата, а не да клечат на нашата граница и да броят колко ще минат! Защо ли защитниците на правата на човека не се изнесат пред белия дом и всичките им посолства и всеки ден да питат?
11
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не си правете илюзии, той 10 го е казал много добре. Нито един от хората които минават границата ни не е дошъл тук с цел да остава. Колкото и да не са информирани хората навсякъде знаят какъв батак е тук и гледат да се насочат към по-така развитите западни демокрации, които пък ни ги връщат обратно понеже сме първата страна която ги е пуснала. А и проблемът не е толкова с бягащите от войните а с тези които гледат да я разпространят и на други територии ... покрай сухото гори и мокрото.
10
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"южната българската граница - двойно заграждение с 500-метрово минно поле по средата"Звучи добре, мисля, че загражденията пак трябва да се възстановят в предишният им вид.
9
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се оградят само определени участъци - главно гори и блата и там да се изградят индиански резервати за туземното население. Пардон, булгаристански резервати.
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, кога сме интернационалисти - преди или сега?
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Ню Йорк таймс" припомня, че през 90-те години е била премахната останалата от времето на Студената война ограда по южната българската граница - двойно заграждение с 500-метрово минно поле по средата, за да предотврати бягствата на Запад на граждани от комунистическите страни."През 1996 г. съм бил 2 пъти на гръцката граница в района над Сивино и край Кушла. Гледахме терена за места за нови ГКПП-та. Влизахме зад кльона до пирамидите заедно с граничарите - там мини и минни полета не видях.
6
2
 
54
 
! Отговори
койчо преди 9 години
На голият ни тумбак му липстват само няколко хиляди емигранти-хрантутници. По всякакъв начин трябва да разберат, че не са желани. И то така, че и техните роднини в гадните им страни да разберат, че НЕ СА ЖЕЛАНИ!!!