Хем без инвестиции, хем без реактор в "Козлодуй"

"Росийская газета" за проблемите около проекта за 7 блок
7 апр 2015 10:52, Елка Василева
126
Хем без инвестиции, хем без реактор в "Козлодуй"
Снимка: архив, Булфото

Поредният голям енергиен проект в България - този път американски, се озова на ръба на закриването. Премиерът Бойко Борисов заяви, че в България няма пари за изграждане на нов, седми енергоблок от АЕЦ "Козлодуй", пише "Росийская газета".

Договорът на предишното българско правителство с американската компания "Уестингхаус" за изграждане на седми блок от "Козлодуй", сключен "без търгове, обсъждания и други процедури, приети за проекти от този мащаб", бе представян като алтернатива на подновяването на строежа на АЕЦ "Белене" по договор с Русия, напомня московският официоз.

"Уестингхаус" заяви, че продължава преговорите с България, но председателят на енергийната комисия в българския парламент Делян Добрев "съобщи, че... не се водят никакви преговори. Той нарече проекта авантюра и подчерта, че София трябва да преразгледа своите договорености с американците", посочва вестникът.

Според експерти и двете страни се стремят да запазят своя имидж - за българския премиер е "неуместно" да отказва на американците, а "Уестингхаус" иска да има реализиран проект в Европа. Твърде вероятно е обаче София да остане хем без инвестиции, хем без реактор, предупреждава "Росийская газета".

Сериозните финансови проблеми във връзка с единствената действаща българска АЕЦ "Козлодуй" и проекта на "Уестингхаус" вероятно не са изненадали правителството на България. Кабинетът обаче е поставил "политическите причини зад този проект по-високо от икономическата изгода от партньорството с Русия за изграждане на друга АЕЦ - "Белене", смята руският експерт Леонид Гусев, чиито думи помества сайтът "Бигпауър дейли".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така, с нашите тикви станахме за смях на руснаците. Скоро и на сомалийците!
5
3
 
15
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
Еми защо американците ще строят в Козлодуй. Да не би енергията от този реактор, да не е ядрена, а неземна! Въпреки че 20 млрд за един реактор си е неземна алчност.
4
37
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България няма нужда от атомна енергия, набийте си го в червените чутури!
3
2
 
13
 
! Отговори
az преди 9 години
Obiknovenno s balacite taka stava
2
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Белене спрян проекта бил неефективен според Борисов. Сега отказва и 7-ми брок на Козлодуй. Странно Турция строи ядрена централа, тя вижда смисъл. Нямали сме пари за Южен поток, Борисов дори нарече проекта неефективен, нямало доказателства каква печалба щял да ни носи. Но пък е много актуален проект за Турция,Гърция,Сърбия,Унгария и през тях ще се строи Турския поток. Е как няма пари за 7-ми блок пък има 1 милиард за саниране на панелки? Нали сега ГЕРБ тегли 16 милиарда за асфалт и панелки!
1
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България е в разруха благодарение на продажната и не компетентна политика на демократичната седерастия.