Чешкият президент отива в Москва, но не на военния парад

Променил решението си сам, а не заради критиките
10 апр 2015 15:36,
67
Чешкият президент отива в Москва, но не на военния парад
Милош Земан Снимка: Архив Reuters

Президентът на Чехия Милош Земан е променил намерението си относно присъствието на военния парад в Москва на 9 май по повод края на победата над нацистка Германия, предадоха световните агенции.

Президентският говорител Иржи Овчацек заяви, че Земан планира да пътува до Москва, за да отдаде почит на съветските военни, които са загинали по време на Втората световна война, но няма да присъства на традиционния военен парад.

Още по темата

Неотдавна Земан обяви, че американският посланик Андрю Шапиро не е добре дошъл в президентския дворец, след като той разкритикува решението му да присъства на военния парад в Москва, въпреки напрежението между Русия и Запада заради Украйна, отбелязва Асошиейтед прес. Първоначалният план на Земан беше разкритикуван и от членове на чешката опозиция.

Сега президентският говорител подчерта, че решението на Земан е суверенно и независимо и няма нищо общо с отправените критики.

По време на визитата си в Москва, която ще бъде работна и ще продължи от 8 до 10 май Земан ще участва в други тържества по повод 70-ата годишнина от победата във Великата отечествена война, посочва ТАСС, като се позовава на чешки президентски източници. Държавният глава ще положи венец на гроба на незнайния воин.

Говорителят на Земан поясни пък, че по време на визитата в Москва той ще има среща с премиера на Словакия Робърт Фицо, предаде Ройтерс.

Така двамата лидери ще имат възможност да демонстрират в руската столица прекрасните отношения между чехите и словаците 70 години след освобождаването им от нацистка окупация, допълва ТАСС.

Словашкото правителство пояснява, че програмата на Фицо за 9 май ще бъде разпространена по-късно днес, предаде Ройтерс.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 52:Кви *** бе ***, до 20 години на тази територия няма да се приказва на бьлгарски от такива продажници като теб. На тебе ти е лесно, вземаш парите и бягаш, но какво ще правят истинските патриоти.
40
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Язък, Путин няма на кого да покаже "най-новите" си пушкала !
39
8
 
3
 
! Отговори
Смешни и жалки преди 9 години
Жалко за щастливите ***! Както винаги заложихте на куц кон! Сега се изсмукват от пръстите едни разсъждения...
38
5
 
5
 
! Отговори
Мими преди 9 години
Човек като изтрезнее вижда нещата по друг начин!
37
3
 
15
 
! Отговори
me преди 9 години
Ммм, доста унизително за чешкия президент. Явно суверинитета му не стига чак до това да иде на парада, ако иска да отиде. Много тъжно за Европа. Все пак ЕС трябваше да е съюз между равни ,а не империя, в която директивите се спускат от една държава, и всички останали само изпълняват. Тъпо.
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И симпатягата Робърт Фицо премиер на Словакия. Почнаха да се усещат.
35
5
 
6
 
! Отговори
проруска преди 9 години
Не на парада, ама 2 дни от 8 до 10.05. Браво Земан!
34
1
 
29
 
! Отговори
ак35 преди 9 години
ЕС уж съюз на неза виси ми демократи - 4ни държави, а някакъв си посланик казва кво да се прави АМЕРИКАНЦИТЕ СА ПРОЗТИ ПИША ГО СЪС З политиците *** със болест хегемония -няма смисъл от коментарите тук .МНООГО ПРОСТОТИЯ ИМА НА ТОЗИ СВЯТ МНООГО преди са били роби сега *** и простаци
33
6
 
33
 
! Отговори
Нед преди 9 години
Стига плюхте по Русия кефали ако не бе тя нямаше да има нужда да си го забелвате ама повече няма да има аванта Жириновски го каза в Думата *** като дойдат пак да ви е.ат да видим хамерика ще помогнели
32
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Променил решението си сам, а не заради критиките"Комунист е невъзможно да си промени мнението, когато трябва да обслужи московските си господари. Земан в случая направи задна маневра, защото правителството и парламента в Чехия взеха решение да не плащат разноските му по посещението в Меката на комунизма Москва. Може да отиде там, но на собствени разноски и не като официален представител на Чехия.
31
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как може западен политик да присьства на парада на победатасрещу фашизма, след като запада винаги е подкрепял фашистите.Именно тези, които се правят на големи демократи сега лансирахаХитлер на власт и направиха огромни богатства от Втората СветовнаВойна.Като пример ще ви дам дядото на Буш - Прескот Буш, който финансиралично Хитлер.
30
2
 
5
 
! Отговори
tsinica преди 9 години
Chudesno se poluchava! Sega i za nai-golemiq naivnik e qsno,che v ES igrae samo i einstveno toqgata i kato vuv vsqka diktatorska struktura biva prechupvana volqta na otdelnite narodi i obshtnosti. I nishto novo - Evropa prez 30-te godini podkrepi nacizmav Germaniq.Zashto da ne mu dade oshte edno ramo - vse pak fashizma (nazizma) e drugata paterica na kapitala zaedno s liberalizma:vsqka ot tqh se polzva sporedsluchaq
29
17
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На 9 май трябва да се почитат всички жертви на втората световна война.Независимо дали са руснаци,германци,евреи и т.н..Защото те са жертви на Човешката глупост.А не да се правят военни паради.
28
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе другарЕ КОЙ ГИ ПИТА ЧЕЧЕНЦИТЕ ДАЛИ ИСКАХА ДА СА ЧАСТ ОТ РУСИЯ ,ЗАЩО ЗА ЧЕЧЕНЦИ НАПРИМЕР ДА НЕ МОЖЕ А ЗА РУСНАЦИ ДА МОЖЕ,така правеше и другарят ви Милошевич 16 републики напраИха и накрая сърбите си го получиха,затова сега има сръбски,хърватски,черногорски и бошнячки език а разликата е колкото пловдивски и пазарджишки говор,всичко е заради омразата към сърбите
27
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аха е,тя и г-жа Меркел ще отиде,ама и тя не на девети май хахха нищо, сръбските супериорни войници заедно с античките им бракя и севернокорееца ще са там...ей не е случайно нищо на тоя свят и това че "победителките"от нашия регион са фалирали държави а лошите фашисти като хървати и българи са в ЕС,всичко си идва на място постепенно
26
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Президентът на Австрия също обяви, че няма да присъства на парада в Москва.
25
12
 
12
 
! Отговори
До петър - №28 преди 9 години
Още не те е имало на този свят, а аз съм съвременник. Познавам хора, които са били там по една или друга причина. Инвазията на СССР и разните "варшавяни" е голяма гадост!Свинство! Това не трябваше да се случи! Истината ми е по-мила, отколкото твоите драсканици! За жертвите: СССР дава 96, Полша - 10, Унгария - 4, България -2. И доста ранени. Чешки граждани - загинали 108, ранени около 500. "избиха ХИЛЯДИ свободолюбиви граждани на Чехословакия,а десетки хиляди вкараха в затвори и лагери".Лъжеш!!
24
22
 
10
 
! Отговори
Историк преди 9 години
Като реципрочна мярка Земан може да покани Путин на 21.08.на 47-мата годишнинаот "посещението"на войските от Варшавския договор по повод Пражката пролет.
23
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 16:За какво "заграбване" на Крим пишеш?Знаеш ли какво е мнението на жителите на Крим и впределите на коя дьржава искат да живеят?Иначе по статията - става ми ясно защо запада подкрепятедин престьпник да бьде начело на дьржавата, бившитемутри се манипулират лесно.
22
12
 
37
 
! Отговори
Георги преди 9 години
Жалко, чее Земан се огъна! Ще прави същото, което ще направи Меркел. Уж така, а пък то малко по-иначе. Добре, че поне ще склони глава пред подвига на съветските народи, които разбиха хитлеристите! И защо няма да гледат парада? Не е страшно: ще види новите танкове "Армата", разни ракети - "Тополь", "Ярс", "Искандер", С-400, С-350, "Бастион" и т.н. Ще прелетят Су-35, Су-34, Т-50, Як-130, Ту-160, Ми-28, Ка-52. Ще маршируват бели момчета със стоманен поглед и вирнати брадички и нито едно афрорусначе