"Вашингтон таймс": Русия готви пролетна офанзива в Украйна

Западът е в отбранителна позиция пред атаките на Кремъл
11 апр 2015 18:16, Елка Василева
782
"Вашингтон таймс": Русия готви пролетна офанзива в Украйна
Снимка: архив, Reuters

Русия готви пролетна офанзива в Украйна, пише в. "Вашингтон таймс". НАТО и САЩ открито признават, че Русия нарушава новото споразумение за прекратяване на огъня в Украйна, сключено неотдавна в Минск.

Въпреки споразумението Москва продължава да изпраща танкове, бронирана военна техника, ракетни технологии и артилерия на сепаратистите в Украйна. Москва освен това предприе действия, за да окупира стратегическия железопътен възел Дебалцево.

Увеличаването на военното присъствие на Москва в Донбас и нови сблъсъци там силно навеждат на мисълта, че Русия не търси начин да напусне Украйна, а напротив - да завладее повече украинска територия, отбелязва американското издание и задава въпроса накъде ли ще се насочи Русия.

Мнозина се страхуват, че следващата цел на Москва може да бъде югоизточният украински град Мариупол. Така пътят на Украйна до кримското крайбрежие ще се прекъсне.

Но има по-основателна причина да се смята, че основната цел на Русия за пролетната офанзива ще е по-скоро вторият град на Украйна - Харков, който е голям военнопромишлен център. Превземането на Харков ще покаже, че Русия се подиграва със слабостта на Запада и ще илюстрира колко малко тя зачита споразумението, което подписа в Минск през февруари в присъствието на трети страни като Франция и Германия.

Засилване на военното присъствие има край руските градове Белгород и Воронеж, които са близо до Харков отвъд границата.

Харков изглежда не чак толкова добре защитен в сравнение с Мариупол, отбелязва изданието.

Неотдавна Москва организира по цяла западна граница военни учения. Русия от дълго време използва военните учения като трамплин към офанзивни операции. Подобно нещо се случи през 2008 г. в Грузия. Сега тези учения могат да послужат за основа за нова офанзива.

При тези обстоятелства не е ясно защо САЩ и техните съюзници продължават да хранят надежди за добрата воля на Русия. Досега трябваше да е пределно ясно, че руският президент не е заинтересован да даде шанс на дипломацията, пише изданието.

Путин непрекъснато показва до каква степен презира дипломацията и как не зачита максимата, че споразуменията трябва да се спазват. Предвид това западното бездействие може само да насърчи бъдеща ескалация от страна на Москва, посочва вестникът.

Владимир Путин обаче не може просто да увеличава войските си до безкрай. В действителност Русия вече има трудности да поддържа същата численост на армията си, неотдавна отбеляза НАТО. Проблемът се е изострил до такава степен, че Москва сега изпразва затворите си, за да набира в армията чеченски и други бандити с обещанието, че ако служат в Украйна, ще извоюват свободата. Твърди се също, че се набират и военни от Буратия, Централна Азия и Сибир, за да не се налага на руснаците да се сражават с украинците.

Заради западните санкции Русия има трудности да се снабдява с необходимите материали, за да произвежда нови, които да използва в украинския конфликт. Заради това западните военни способности, ако бъдат подкрепени от решителна политическа воля, превишават значително руските.

Досега обаче САЩ и Европа не са направили много за Украйна. Те не изпълниха дълга си да предоставят на Украйна оръжия и да й осигурят военното обучение, от които тя се нуждае и които заслужава.

Причините са две - апатия и страх. От една страна, прекалено малко представители във Вашингтон и в европейските столици не се интересуват чак толкова за Украйна, за да й доставят дори пълния спектър от нелетална помощ, за която тя отчаяно настоява.

От друга страна, прекалено много държавници се страхуват от политическата воля и решимост на Путин - две качества, които той притежава в изобилие.

Затова, въпреки че надделява над Русия и по сила и по способности, Западът е в отбранителна позиция пред атаките на Кремъл. Ето защо може да очакваме Русия да се придвижи към следваща си цел в Украйна и това да стане в не толкова далечно бъдеще, заключава изданието.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


782
Още по темата: УкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
19
 
! Отговори
Бармалей преди 9 години
До украинецНе са ти верни цифрите, бе пич!Досега храбрата укропска армия е унищожила 54 589 586 руски войници, ранени са 486 571 251 руснака, унищожени са 48 587 танка Т-72, 87 541 танка Т-80, 12 354 танка "Армата", 47 258 подводници, 541 "Мистрала" и 45 бойни велосипеда!Един укропитек без малко да направи снимка на унищожен "Армата", но си оставил телефона в палатката да се зарежда...
57
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мда, руснаците се фукат, че били победили германците, а сега правнуците на победителитедупе дават да емигрират при победените. След 30 години ще бъде същото - децата на тези, които сега воюват срещу украинците и отцепват източните части на Украйна ще се молят да им бъде разрешено да емигрират в Западна Украйна. Понеже в Русия не се живее, в Русия се оцелява (В России не живут, в России выживают).
56
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С тази статия избиха рибата.
55
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Свобода за Алеутския народ. За независима Аляска.Вън янките от земята на алеутите.
54
5
 
26
 
! Отговори
баче кико преди 9 години
АБЕ ХОРА КОЙ НА ВЕЛИКДЕН СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ НЯКАКВО СИ СМОТАНО НАТО ?
53
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Статията наистина е за вътрешна американска консумация но по лошото е че във Вашингтон си мислят че промиването на мозъци в страни като нашата е на такъв етап че и в България такива долни лъжи и инсинуации ще се приемат за чиста истина...
52
1
 
23
 
! Отговори
Глагоабазубадуза преди 9 години
Тази статия е подигравка не само с Германия и Франция, а е подигравка с целия ЕС, и също и с целия свят. Тази статия всъщност е за вътрешна употреба в САЩ и не може да въздейства еднакво в САЩ от една страна и Европа и останалия свят от друга страна. За населението на САЩ е за заблуда, а за останалия свят цели да изчисти брутално наглия си имидж. Снабдяването с оръжие за Украйна не е спряло още от преди Минск.
51
17
 
7
 
! Отговори
украинец преди 9 години
"Русия може от раз да приключи всичко в Украйна само за няколко дни и нито НАТО нито някой друг може да ги спре."Както приключи с превземането на донецкото летище----на един убит украински герой--54 пробити ***.Ще им свършат бурятите и якутите-те са Донбаските опълченци докарани от Сибир !
50
2
 
12
 
! Отговори
Бармалей преди 9 години
До украинецбандеровче, ти ли си?Или Митя Гербераса?
49
2
 
35
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Поредната американска пропаганда за собствена консумация!Тия съвсем за канарчета ни взеха!Има ли някой нормален човек който да вярва на САЩ?!!!
48
1
 
10
 
! Отговори
Бармалей преди 9 години
Ами ако до лятото нищо не се случи?Тогава тази *** крава ще напише ли опровержение?
47
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напишете в тубата Ты не поймешь..Прекрасна песен в чест на загиналите за свободата на Новорусия! Та там се казва "Никога няма да разбереш,докато сам не пролееш кръвта си за тази земя!" Ето това не разбират янките-да си пролея кръвта!? брррр....А още повече на моя територия-от какъв зор.....Но от наследници на затворници и престъпници какво чувство за родина да искаш....Само изкуствен патриотизъм и до там!
46
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
пиночет докато пукна се криеше в англия адв го изкарваха все боленкаубоите подкупиха синдиката на такситата да свършат мръсната работа народът не есвалил алиенде чилийската опозиция беше много силна по света и докато не го свалихане се отказаха ами арабската пролет кой въпрос реши докара ид на власт
45
24
 
3
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До 58 "кой свали законно избраното правителство на чили"В Чили не беше законно правителство защото Салвадор Алиенде беше комунист, а комунизмът и комунистите са извън закона в цивилизования свят.Алиенде тръгна да разсипва държавата и настана пълна анархия и глад.Но доблестния герой на Чили-генерал Пиночет,показа на цял свят как една горда нация се бори с тероризма и комунизма-трябва само един голям стадион и желязна армия.Сега Чили е най проспериращата държава в Южна Америка.
44
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вашингтон отново се чеши там дет не го сърби ! На другия край на света се намира. Кое го дразни ? Лукави стръхльовци. Не им идва да се изправят лично срещу Русия. Но да подбутват трети страни трети страни чрез пари нямат равни на себе си.
43
1
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Никаква надежда за Запада.Русия възтановява Варшавския пакт , , поради неспазването н а споразумението с Рейгън.
42
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
36 година испания гражданската война доброволци от целия свят се бият под знаменатана републиката вкл и много българи ген франко с помощта на така наречените демократичнисили разбива републиканците и ги избива малцина се спасяват същото ще стане и сегаако каубоите не си налагат миризливите парцали така си решават вътр проблеми преди изборите
41
0
 
33
 
! Отговори
Елк_ни предсказания преди 9 години
Всички руски издания днес гръмнаха с новината, че шефът на Френското разузнаване Гомар заявил, че Русия никога не е планирала да напада Украйна, противно на твърденията на САЩ.Например: rg.ru/2015/04/11/razvedka-ukraina-site.htmlЗа жалост, обаче, Гомар не се е допитал до Елк_ и Washingtom Post, които изнесоха неопровержими гадаения, пардон доказателства за подлите намерения на Путин и хвърлиха по този начин с един замах цялото френско разузнаване в кошчето за ***, а жалкия Гомар да се черви
40
2
 
19
 
! Отговори
zeus преди 9 години
До ukrainecЦитирай точно: Нито един договор с Русия не струва дори хартията на която е написан. Не се надявайте, че веднаж възползвали се от слабостта на Русия вие ще получавате дивиденти вечно, руснаците винаги идват за своето. И като дойдат не се надявайте подписаните от вас йезуитски съглашения да ви оправдаят. Затова с руснаците си струва да се играе или честно или въобще да не се играе.
39
2
 
14
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Само да уточним, че ако едно разузнаване има такава информация, то тя е строго секретна, изнасянето и би компрометирало агентите, така че някакъв вестник да има подобна информация е меко казано смешно. За пример подробности за работата на разузнавачите от ВСВ имаме чак сега, 70 години след войната.