"Вашингтон таймс": Русия готви пролетна офанзива в Украйна

Западът е в отбранителна позиция пред атаките на Кремъл
11 апр 2015 18:16, Елка Василева
782
"Вашингтон таймс": Русия готви пролетна офанзива в Украйна
Снимка: архив, Reuters

Русия готви пролетна офанзива в Украйна, пише в. "Вашингтон таймс". НАТО и САЩ открито признават, че Русия нарушава новото споразумение за прекратяване на огъня в Украйна, сключено неотдавна в Минск.

Въпреки споразумението Москва продължава да изпраща танкове, бронирана военна техника, ракетни технологии и артилерия на сепаратистите в Украйна. Москва освен това предприе действия, за да окупира стратегическия железопътен възел Дебалцево.

Увеличаването на военното присъствие на Москва в Донбас и нови сблъсъци там силно навеждат на мисълта, че Русия не търси начин да напусне Украйна, а напротив - да завладее повече украинска територия, отбелязва американското издание и задава въпроса накъде ли ще се насочи Русия.

Мнозина се страхуват, че следващата цел на Москва може да бъде югоизточният украински град Мариупол. Така пътят на Украйна до кримското крайбрежие ще се прекъсне.

Но има по-основателна причина да се смята, че основната цел на Русия за пролетната офанзива ще е по-скоро вторият град на Украйна - Харков, който е голям военнопромишлен център. Превземането на Харков ще покаже, че Русия се подиграва със слабостта на Запада и ще илюстрира колко малко тя зачита споразумението, което подписа в Минск през февруари в присъствието на трети страни като Франция и Германия.

Засилване на военното присъствие има край руските градове Белгород и Воронеж, които са близо до Харков отвъд границата.

Харков изглежда не чак толкова добре защитен в сравнение с Мариупол, отбелязва изданието.

Неотдавна Москва организира по цяла западна граница военни учения. Русия от дълго време използва военните учения като трамплин към офанзивни операции. Подобно нещо се случи през 2008 г. в Грузия. Сега тези учения могат да послужат за основа за нова офанзива.

При тези обстоятелства не е ясно защо САЩ и техните съюзници продължават да хранят надежди за добрата воля на Русия. Досега трябваше да е пределно ясно, че руският президент не е заинтересован да даде шанс на дипломацията, пише изданието.

Путин непрекъснато показва до каква степен презира дипломацията и как не зачита максимата, че споразуменията трябва да се спазват. Предвид това западното бездействие може само да насърчи бъдеща ескалация от страна на Москва, посочва вестникът.

Владимир Путин обаче не може просто да увеличава войските си до безкрай. В действителност Русия вече има трудности да поддържа същата численост на армията си, неотдавна отбеляза НАТО. Проблемът се е изострил до такава степен, че Москва сега изпразва затворите си, за да набира в армията чеченски и други бандити с обещанието, че ако служат в Украйна, ще извоюват свободата. Твърди се също, че се набират и военни от Буратия, Централна Азия и Сибир, за да не се налага на руснаците да се сражават с украинците.

Заради западните санкции Русия има трудности да се снабдява с необходимите материали, за да произвежда нови, които да използва в украинския конфликт. Заради това западните военни способности, ако бъдат подкрепени от решителна политическа воля, превишават значително руските.

Досега обаче САЩ и Европа не са направили много за Украйна. Те не изпълниха дълга си да предоставят на Украйна оръжия и да й осигурят военното обучение, от които тя се нуждае и които заслужава.

Причините са две - апатия и страх. От една страна, прекалено малко представители във Вашингтон и в европейските столици не се интересуват чак толкова за Украйна, за да й доставят дори пълния спектър от нелетална помощ, за която тя отчаяно настоява.

От друга страна, прекалено много държавници се страхуват от политическата воля и решимост на Путин - две качества, които той притежава в изобилие.

Затова, въпреки че надделява над Русия и по сила и по способности, Западът е в отбранителна позиция пред атаките на Кремъл. Ето защо може да очакваме Русия да се придвижи към следваща си цел в Украйна и това да стане в не толкова далечно бъдеще, заключава изданието.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


782
Още по темата: украйнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
23
 
7
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
"Договор подписан с Русия,не струва и хартията на която е написан"-е казал Ото фон БисмаркТова си е така и днес.Не винете обаче само Русия-тук в случая най виновни са Великобритания и САЩ,защото те заедно с Русия гарантираха безопасноста на Украина и я излъгаха да си предаде ядрените оръжия,а сега не и дават оръжие да се отбранява.Колкото до Русия-какъвто шанс има една мечка да разбере от християнски договори,толкова и Русия ще разбере християнските ценности.
37
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин да стяга загранотрядите, щото вероятността да му се разбяга войската в Украйна клони към 100%. Местните жители не искат да воюват в Донбас и напуснаха още миналата година района, когато беше обявена обща мобилизация от самозванците от ЛНР и ДНР. В момента между 5% и 15% от воюващите за ДНР и ЛНР са от Донбас, останалите са пришълци от Русия доброволци и редовна руска войска принудена със сила да подпише контракти за воюване в Украйна. Пълна демотивация цари в руската войска в Донбас.
36
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След изказванията на националната асамблея на Франция, Европа да преосмисли позицията си спрямо САЩ.
35
0
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
нали в ирак имаше химическо оръжие намериха ли нещо некой свали законно избраното правителство на чили през 73 г и уби президентана един стадион разстрелваха хора като за последно на един музикант му отрязахаръцете да не свири на китара тъпите каубои са в основата на всички злини по света
34
0
 
28
 
! Отговори
Тео преди 9 години
Леелеее ... дори и Гьобелс може да се засрами от "Уошингтън таймс". Тези хора имам чувството, че направо тайно се надяват това да се случи. Естествено, че Русия увеличава числеността на военни единици по границата с Украйна. Естествено, че подпомага опълчението, но само едно не ми е ясно - от какъв зор им е на американците да продават оръжие на фалирала страна като Украйна, с цел да се бият срещу Русия? Те просто рестартираха не отношенията а ... студената война. И тази статия го показва.
33
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Френското разузнаване открито обвини САЩ в манипулиране на НАТО.
32
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди няма и 7 часа (още преди да се публикува тази статия) излезе изказването на френското разузнаване:"Западната преса: Русия подготвя пролетно нападение срещу Украйна?Проблемът на НАТО се състои в това, - подчерта генерал Гомар, - че американското разузнаване има решаващо значение за алианса... От НАТО заявиха, че руснаците подготвят нахлуване в Украйна, но, по данни на френското Управление на военното разузнаване, нищо не потвърждава тази хипотеза.
31
25
 
9
 
! Отговори
Афанасий преди 9 години
Руската Федерация е НАЙ-ГНУСНАТА империя под слънцето. Който има съмнения да отиде да поживее там поне 1 година. И най-добре в градове като Челябинск или Екатеррининбург. Самите руснаци казват: "Весь народ живет в говне!". А още по гнусно нещо е рубладжийската *** в България, която не е стъпвала в Русия, но за пари би продала и майка си.
30
0
 
37
 
! Отговори
Спеца преди 9 години
До сега се нагледахме на офанзиви на украинската армия , които за два -три дни се превръщаха в позорно бягство!Ако има някога руска офанзива към киев , тя ще приключи с пълна победа за седмица ! Но ....такава офанзива няма и не е имало !Янките лъжат като всеки път , защото са царе на дезинформацията !Да си спомним Виетнам , Ирак , Либия , Сърбия , Афганистан , Чили ,Гренада , Никарагуа, Сирия и т.н. американски нападения без санкция от ООН - нагли , жестоки и лъжливи американци!
29
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според изявлението на Кристоф Гомар, американското разузнаване, използвайки авторитета на НАТО, предостави лъжливи сведения за нахлуването на руската армия в Украйна.
28
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По данни на френското разузнаване, Русия никога не е подготвяла военно нахлуване в Украйна, заяви ръководителят на френското разузнаване генерал Кристоф Гомар пред Националната асамблея на странатаУстановихме, че руските военни не са поставили нито командни пунктове, нито полеви болници, които биха позволили да се извърши военно нахлуване. Освен това подразделенията от втори ешелон нито един път не са се преместили, заяви генералът.
27
0
 
33
 
! Отговори
до мислете преди 9 години
Генералният секретар на ОССЕ също отрече да има руски войски и въоръжение в Украйна.
26
1
 
31
 
! Отговори
някой друг? преди 9 години
Искате някой друг президент, вместо Путин ли? Ами ако е някой хардлайнър, който започне война с Украйна? Спре газа за Европа? Изхвърли всички чужденци и западни фирми от Русия и им конфискува имуществото? Хвърли цялата руска опозиция в затворите? Започне да поддържа всякакви терористи и религиозни фанатици, стига те да са антизападно настроени? Обяви, както Обама, всички международни споразумения и договори за невалидни? Въведе правото на пръв превантивен ядрен удар срещу враговете на Русия? Обяви, както Обама, руската нация за изключителна нация, която е задължена да управлява целия свят?
25
1
 
10
 
! Отговори
шоп преди 9 години
Хохо, запекът е 'излекуван', но за да се прикрие вонята се пишат статии...
24
2
 
46
 
! Отговори
шефа на света преди 9 години
Във вече бивша Украйна има гражданска война. Руска агресия няма. На времето Кенеди показа снимките на съветските ракети пред Куба и Хрущов миряса. Защо, шефа на света, Обамата не покаже снимки на руските войски в Украйна? Защото такива няма.
23
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обичам да слушам безпомощно американско квичене по всяко време на деня. Музика за ушите ми.
22
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това янките от безсилие мисля че може и някои друг небостъргач сами да си думнат тази година и после да кажат че руснаци са го направили...Гледайте им сеира до какви низости ще стигнат...
21
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Вашингтон таймс" да си плюе в пазвата, че офанзивата ще е в Украйна а не отвъд голямата вода ... аман от еФтина пропаганда.
20
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доскоро квичахте че имало кремълска пропаганда, а в момента цитирате вашингтонската...
19
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Независима" статия от Вашингтон Таймс.