Кой хвърля сянка върху Деня на победата?

Лидерите на ЕС няма да са в Москва, Русия реагира с раздразнение
Обновена: 16 апр 2015 20:35 | 16 апр 2015 19:39, Елка Василева
892
Кой хвърля сянка върху Деня на победата?
Снимка: архив, Reuters

Около 16 000 военнослужещи, 200 бронирани машини и 150 самолета и хеликоптера ще участват в парада за Деня на победата в Москва на 9 май, който руският президент Владимир Путин определи като "най-големия празник" за Русия.

Тази година се навършват 70 години от победата на съюзниците във Втората световна война и това ще бъде последният голям юбилей, до който са доживели все още значителен брой ветерани.

Набиващи се на очи с отсъствието си обаче ще бъдат западните политици, които остават настрани от празненствата на Червения площад в знак на протест срещу руските действия в Украйна, пише Шон Уокър в „Гардиън“.

Вместо това ще присъстват няколко от най-печално известните авторитарни лидери в света, включително Ким Чен Ун, за когото това ще бъде първото посещение в чужбина като лидер на Северна Корея.

Преди едно десетилетие, на празненствата по случай 60-ата годишнина от победата, Путин прие в Москва президентите на САЩ и Франция Джордж Буш и Жак Ширак, както и германския канцлер Герхард Шрьодер.

Този път обаче високопоставените гости са лидерите на Индия и Китай, което подчертава засилващите се съюзи на Русия с незападни страни след налагането на западните санкции.

САЩ ще бъдат представлявани от своя посланик в Москва Джон Тефт. Британското външно министерство заяви, че все още не е решено кой ще представлява Великобритания на парада.

Германският канцлер Ангела Меркел намери компромис; тя ще пропусне парада, но ще пътува до Москва на 10 май, за да положи венец на военен мемориал.

Повечето лидери на ЕС обаче няма да дойдат и Русия реагира с раздразнение. Нейни официални представители смятат, че САЩ са оказали натиск над ЕС да стои настрана.

"На Запад никой дори не скрива, че цялата история с отказа да не дойдат в Русия не се основава на това какво мисли по въпроса населението на Европа, а се дължи на огромен натиск от Вашингтон", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова пред в. "Гардиън".

"Изглежда всички са забравили, че държавните глави са на този пост, за да отразяват интересите на собствените си народи и страни. Никой не пита европейските ветерани от Втората световна война дали е правилно да се бойкотират тези, които загубиха стотици хиляди хора, спасявайки Европа от фашизма".

Отсъствието на европейците ще означава, че Путин ще отбележи победата на Русия над нацизма в компанията на някои от най-безмилостните световни диктатори. Квартет от централноазиатски деспоти потвърди участието си, включително узбекистанският президент Ислам Каримов и туркменистанският президент Гурбангули Бердимухамедов. И двамата са критикувани за ужасяващи нарушения на човешките права.

Но гостът, който ще привлече най-голямо внимание, ако наистина се появи, е Ким. 32-годишният висш ръководител на КНДР получи властта през декември 2011 г. след смъртта на баща си Ким Чен Ир, който се страхуваше да лети със самолет и в редките случаи, когато посещаваше Русия, пътуваше с влак.

Наскоро обаче се появиха снимки на Ким-младши в частен реактивен самолет, които подсказват, че той може да отлети за Москва. Ким Йон Нам, председател (на президиума) на севернокорейския парламент, одобряващ безкритично предложените му закони, технически е държавен глава, което означава, че е възможно той да отпътува за Москва вместо него. Но руски представители са казвали в частни разговори, че смятат, че върховният севернокорейски лидер ще присъства. Подробности за евентуалния му маршрут засега не са известни.

Дори ако Ким се появи, няма да се състои рядка среща между лидерите на двете Кореи. Южнокорейският президент Пак Гън Хе изключи възможността да присъства. Говорител заяви, че тя ще изпрати специален пратеник, който да я представлява.

Руските усилия да се обвърже победата във войната със събитията в Украйна накараха мнозина на Запад да се чувстват още по-некомфортно по въпроса за присъствието на пищните мероприятия в Москва на 9 май.

Миналата година Путин посети тържествата за Деня на Победата в Москва и в град Севастопол на Кримския полуостров, отлитайки до новоанексираната територия, за да приветства ветерани, войници и моряци от Черноморския флот.

Той заяви, че Денят на Победата е "най-големият празник на нашата страна", добавяйки, че победата над нацистите е вдъхновила превземането на Крим от Русия.

"Ветерани, вие давате пример на всички нас и имате огромен нравствен принос за това, че Крим и Севастопол се върнаха в родната страна. Вие ни завещахте великите ценности на единството, справедливостта и сплотеността и ни научихте да действаме според съвестта си", заяви Путин пред събралите се в черноморското пристанище.

В Източна Украйна предполагаемите паралели между Втората световна война и сегашния конфликт се правят още по-открито.

Оранжево-черната Георгиевска лента, широко използвана в Русия като символ на съветската победа, стана знаме на сепаратистите, а новото правителство в Киев е отхвърляно като "фашистко" от руската телевизия.

Русия е особено критична към почитта на части от украинското общество към националистическия лидер Степан Бандера, чието движение си сътрудничеше с нацистите към края на войната.

Украински лидери на свой ред сравниха действията и политическата система на модерна Русия с нацистките.

"Днес виждаме не само опити за изкривяване на събитията от войната, но и цинични лъжи и безсрамни клевети за цяло поколение от хора, които дадоха всичко за тази победа, които защитиха мира по света", заяви Путин на неотдавнашна среща на организационния комитет за деветомайските тържества. "Тяхната цел е очевидна: да се подкопаят влиянието и моралният авторитет на Русия и да използват исторически спекулации в геополитическите си игри. Понякога те звучат като откровено бълнуване - смайващо е как на хората им идват тези идеи."

Победата винаги е била разглеждана с известна нееднозначност в Централна Европа, където освобождението беше последвано от съветска окупация. Един от малкото държавни глави от ЕС, потвърдили посещението си в Москва на 9 май, е чешкият президент Милош Земан. Американският посланик в страната Андрю Шапиро подложи решението му на критика.

В отговор Земан забрани на посланика да присъства на официални събития и подчерта, че като президент е свободен да взема собствени решения. След силни критики от чешкото общество и политици обаче Земан заяви, че все пак ще посети Москва, но няма да присъства на парада.

"Мисля, че след цялата антируска пропаганда никой в Европа не помни например, че 140 000 съветски войници са загинали при освобождението на Чехословакия", заяви Захарова. "Като са прибавят ранените и изчезналите, пострадалите са над половин милион души. Сега цялата тази историческа памет е погазена от Вашингтон. Това е срамота за европейците, те са се объркали".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


892
Още по темата: Ден на победатаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
338
5
 
0
 
! Отговори
Минко Танев преди 9 години
До 517Договорът за подялба на Полша, а и на Европа е агресивен политическо-военнен акт на две воюващи, но не помежду си държави към онзи момент. Избитите полски офицери в Катин пък дори няма да ги коментирам.До БобиНе ме интересуват идеите на СССР и мотивите на Сталин - Съветите са агресор в тази война - ФАКТ!
337
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 521Леле колко популиско изказване. Та да те ОБОРИМ по същество.1. Заради дългите зимни дни а понякога и полярни нощи от половин година ВСИЧКИ ХОРА НА СЕВЕР ПРИБЯГВАТ КЪМ ЧАШКА ИЛИ НАРКОТИЦИ - Канада Исландия, Финландия Раша, Аляска н аСАЩ и Дори Части от Австралия и Южна Америка на Юг. Физиология съжалявам2. Голяма част от населението на Рф са АТЕИСТИ, Мюсолмани или Будисти или някакви други измислени религии(паганска и т.н.) и те лиса пияндета?3. Работил съм с Рашки - Бачкат
336
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прочети малко спомените на Гудерян или Майнщейн какво мислят за руските танкове с "хартиена броня и късоцевни оръдия"
335
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БобиТи нещо чел ли са за войната и за руските танкове до 41ва изобщо?
334
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БобиТи нещо чел ли са за войната и за руските танкове до 41ва изобщо?
333
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТвърдението , че Сталин еи мал нещо срещу Хитлер до 41ва не издържа на най-елементарна криткиа. Всичко е запзанео като документи. Вермахта се изковава на руска територия заради ограниченията на Версайският Договор. Първите серии подводници тип VII са правени в руски корабостроителници. Немските танкове са правени с руска стомана ,немските смаолети с руски алуминии, и са водели войната за Британия предимно с руски а не румънски бензин. СССР е снабдявал Германия с жито.
332
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Три поколения в Русия са израснали с парадите на победата, с разказите за героичните подвизи на съветските войни, възпитани са силно да мразят и да са готови винаги да нарамят автомата и да се бият до последна капка кръв с враговете. Това са загубени поколения за Русия, озлобени и мързеливи, те не са съзидателни, а саморазрушителни. Тъй като враг не се вижда на хоризонта те се борят храбро с спиртните напитки.
331
4
 
1
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 518Съжалявам но ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ ДРУГО Анонимни - Кажи си името та да ти ссе смеем персонално.Сталин след Ханакин Гоу и още повече след Финландската Война разбира, че Армията е обучена за ПАРТИЗАНСКИ ДЕЙСТВИЯ от Старите Партизански Генерали и е Въоръжена с Танкове годни само за война срещу папуаси от Африка. БТ-3/5/7(рейдерски танкове) и Т-26(пехотни) са с хартиена броня защитаваща само от куршуми и с 45мм късоцевни оръдия. Смеххх Сталин поне до 42 нямаше как да бъде готов за вой
330
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Сталин беше пожелал да няма Втора Световна, Втора Световна нямаше да има.Просто тя се случи малко по-различна от очакваната "Кратка война с малко кръв на чужда територия"
329
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Фактите МинкоДокато Европа воюва с Хитлер 2 години и половина Сталин го снабдява с всичко необходимо да може да си воюва на воля с буржуата. Факт.
328
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сталин започна Втората Световна Война не беше наказан и затова Путин започна Трета Световна Война
327
0
 
3
 
! Отговори
Фактите Минко преди 9 години
До Минко Тан----Договор има--както всички държави в Европа имат договор с Германия.Договорът на СССР с Германия е пакт за не нападение-такъв договор имат и Англия и Франция с Германия-нормална практика.А след влизането на СССР в Полша,Сталин оставя офицялното правителство в действие и практически това е оцеляване на полската държавност-друг е въпросът,че това правителство отдава всички документи на герм.разузнаване и избягва в Лондон.....
326
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Минко Танев 506Давам ти политическо решение пред ВОЕННО - Линията Мажино не е продължена по Холандската границяа. През Холандия Минават Немските Войски и ФРАНЦИЯ КАПИТУЛИРА СЛЕД ДВЕ СЕДМИЦИ А ВЕЛИКА БРИТАНИЯ ПРЕЖИВЯВА УНИЖЕНИЕТО ДЮНКЕРК - добре че не става КАТАСТРОФАТА ДЮНКЕРК(сухопътна атака срещу котела) както първоначално са планирали НемцитеАко Линията Мажино Беше продължена Немците нямаше да атакуват от там. Франция щеше да има още няколко седмици за мобилизация и щеше да издържи пове
325
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На вниманието на Рошльо Плюнчелиев и *** Банкянски:"Мы никого врагами не считаем. И НЕ РЕКОМЕНДУЕМ никому считать нас своими врагами!"...Владимир Владимирович
324
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само *** народ като руския може да празнува този ден като победа. То остави десетките милиони загинали, ами резултатите след това? Какво се случва с "победените" и какво се случва с "великата победителка СССР"? Превръща се и все още е до ден днешен една от най-дивашките и изпаднали държави и добре, че има такива като България, че да не са най-зле.
323
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКвичиш ли путиноидна ***?Свършено е с руската ви *** и с вас ***
322
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фактите са си факти, при началото на ВСВ Хитлер и Сталин са съюзници, нещо повече през 39-та година под названието "тристранен съюз" се е имало съюза между Хитлер-Сталин и Мусолини, нещо повече в продължение на близо 2 години Сталин доставя суровини за вермахта, благоадрение на които Хитлер окупира западна европа, известен е факта, че часове преди нахлуването на Германия в СССР, влакови композиции със тонове суровини преминават границата за се доставят в Германия
321
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Германия победи, възроди се от пепелищата и използва руснаците да мият тоалетните, а рускините да забавляват тираджиите
320
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Кой хвърля сянка върху" независима Украйна ?
319
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се преклони глава пред хилядите жертви във войната на Русия срещу Украйна, а не да се организират циркаджийски манифестации за някаква победа преди 70 години