Щайнмайер: Престъпленията на нацистите са без аналог!

Германският външен министър на церемония от освобождаването на лагера Захсенхаузен
Обновена: 19 апр 2015 20:56 | 19 апр 2015 20:54, Анисия Иванова
99
Щайнмайер: Престъпленията на нацистите са без аналог!
Снимка: архив Reuters

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер предупреди да не се допуска антисемитизъм и ксенофобия в страната, предаде Франс прес. Щайнмайер говори на церемония по случай 70-ата годишнина от освобождаването на концентрационния лагер Захсенхаузен.

"Искаме ли да живеем в страна, в която антисемитизмът и изключването все още съществуват? Където центровете за търсещите убежище се подпалват? Където един млад мъж е бит в берлинското метро, защото е евреин?", посочва Щанмайер, цитиран от АФП, имайки предвид сегашната действителност в страната.

Отговорността на Германия след нацистките престъпления задължава "да се изправим срещу несправедливостта, срещу всяка форма на ксенофобия и дискриминация", заяви външният министър в реч, произнесена пред оцелели от Холокоста в бившия концентрационен лагер, северно от Берлин, уточни Франс прес.

Между 1936 и 1945 година близо 200 000 души от 40 страни са  били държани в Захсенхаузен.

При освобождаването на лагера на 22 и 23 април 1945 година от съветски и полски войници, в него са били останали едва 3000 души, измършавели, болни, на ръба на силите си, припомни  Щайнмайер.

Престъпленията на нацистите са без аналог (...). Милиони евреи от Европа са били убити (...) Убивани и преследвани са били роми и синти, хомосексуални, недъгави, политически активисти, инакомислещи, просто различни хора, посочва
 Щайнмайер.

На церемонията по случай освобождаването на лагера Равенсбрюк, също северно от Берлин, редом до Щанмайер бе министърът на образованието г-жа Йохана Ванка. Концентрационният лагер Равенсбрюк е освободен от съветските войски на 30 април 1945 година. В него намират смъртта си 25 000 жени и 2500 мъже, припомня АФП.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
2
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
ти си полиран в мозъка !!!
28
10
 
10
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 41Гулаг е сероизен претендент на Заксенхаузен, но в Гулаг не се убиваха масово хора в газови камери. В Гулаг не се бесеха деца, които са се провинили. История от Заксенхаузен: Хващат гладно русначе което е откраднало, хляб нацистите и го водят до бесилото, а то си държи хляба в ръце. Слагат му въжето и го провисват, обаче въжето се кътса, а рунсначето падайки на земята започва да яде от хляба...толкова гладно.Един немец от СС не издържа и го прострелва в главата.Толкова по темата и теб!
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
a на комунистите какви бяха
26
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой ми сложи 3 минуса? Че каква е разликата м/у нацистите и останалите изброени: КПСС............... аз само споменах за комунистическите концлагери и червените памперси ми сложиха 11 минуса ... :) в този сайт другарите са на пост като при окупацията на Сталинград.
25
7
 
17
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 36Наистина Адолф щеше да е велик, ако се беше обединил с Йосиф и да намажат канчето на Рузвелт.
24
9
 
7
 
! Отговори
Аналог преди 9 години
Кой ми сложи 3 минуса? Че каква е разликата м/у нацистите и останалите изброени: КПСС, Китайската Компартия и Режима в Камбоджа? Забравих да добавя и Северна Корея. Като нацистите са и БКП и компартията на Чаушеску
23
12
 
13
 
! Отговори
ХОРА БДЕТЕ преди 9 години
САМО ТРЯБВА ДА НАПОМНИМ ЧЕ ХИТЛЕР Е ЕВРЕИН ОТ РОДА НА РОТ-ШИЛДБАЩА МУ АЛОИЗ Е НЕЗАКОНЕН СИН НА СОЛОМОН РОТ-ШИЛД, ВТОРИЯ СИН НА ФАМИЛИЯТА
22
9
 
14
 
! Отговори
Analog преди 9 години
Имат аналог: лагерите на ГУЛАГ - Сталин, Хрушчов и Брежнев в Сесесере, Комунистически Китай на Мао, Камбоджа. И всички членове на КПСС, които не са се отрекли от компартията са все едно нацисти. Дори у нас лагера в Белене е като нацистките, но Мирчо Спасов какво прави?
21
15
 
16
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
ГЕРМАНИЯ И СЕГА ПРОДЬЛЖАВА НАЦИЗМА --С ПОМОЩА НА САЩ ПОРОБВАТ ИКОНОМИЧЕСКИ ЦЯЛА ЕВРОПА А СЬС ПОДПИСВАНЕТО НА АТПТ--ЦЯЛ СВЯТ
20
4
 
33
 
! Отговори
Рето преди 9 години
Не подкрепям убиването на невинни хора, но не може да се отрече, че евреите са опасен народ. Всеки човек, който следва Талмуда т.е. евреин е опасен за другите, които не са родени от еврейка. Вярата им е много агресивна, поради което със сигурност не заслужават нормално отношение от страна на другите. От друга страна разлика между немските фашисти и американските ционисти в момента няма. Само че първите откровено избивали "опасните", а вторите "раздават демокрация" на невинните.
19
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За нас в България е чест и гордост, че британските и американските самолети .....................За нас в България е чест и гордост, че комунистите направиха в България концлагери по съветски образец където физически унищожиха българската интелигенция и превърнаха българския народ в стадо подсмърчащи ***.
18
5
 
25
 
! Отговори
чест и гордост преди 9 години
За нас в България е чест и гордост, че британските и американските самолети ни бомбардираха през Втората световна война. Бяха убити над 4200 души. Ако не ни бяха бомбардирали, ние щяхме да потънем в неизвестност. И никой нямаше да знае за нашето съществуване. 70 години по-късно, като благодарност за бомбардировките, ние станахме васали на американците и доброволно си подлагаме долната част на гърба за третиране от тяхна страна.
17
6
 
26
 
! Отговори
без страх преди 9 години
Факт е, че Червената армия Освободителка, заедно със съюзниците си от Сащ, Англия и Франция, победи фашистка Германия и освободи човечеството от тотално унищожение. Факт е, че Сащ, Нато и Ес, 70 години след Хитлер, полагат огромни усилия да възродят фашизма в Украйна и да покрият цяла Европа с кафявата чума!
16
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До anonimenTъп и неграмотен, следователно си булгаротатарин!
15
3
 
26
 
! Отговори
по заповед преди 9 години
По заповед от Фашингтон, Щайнмайер насъсква украинските фашисти да провокират война срещу Русия. Затова в Германия не го обичат.
14
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червените кхмери също не им отстъпват.Всъщност, това са двете страни на една и съща монета - комунизъм и нацизъм!АНАТЕМА !
13
4
 
38
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
Искам само да припомня, че при преговорите за капитулацията на Япония, японците са имали само едно условие- да не се закача техния Кайзер Хирохито. Американците не са се съгласили и са пуснали две атомни бомби с несметни жертви. (над 200000). Япония е обявила безусловна капитулация, а американците са оставили Хирохито.Как може тази най-демократична държава в света да убие за нищо над 200000 души и да проповядва хуманизъм в света?
12
8
 
16
 
! Отговори
42 преди 9 години
НАПРОТИВ ПО- ГОЛЕМИ ПРЕСТЪПНИЦИ ОТ ЛИБЕРАЛНИТЕ НЕОКОМУНИСТИ И ЦИОНИСТИТЕ НЯМА ДА СЕ НАМЕРЯТ НИКОГА, А ПЪК НАЙ- МАЛКО ТЕ И С ТАЗИ ЕВТИНА ПРОПАГАНДА ЩЕ ДОКАЖАТ, ЧЕ ВИСШИЯТ БЯЛ ЧОВЕК НЕ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ МОТОР НА ПОСТИГНАТОТО ОТ ЦИВИЛИЗАЦИЯТА ДОТУК.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимно 15във верния "сайт" си
10
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Европа трябва да има само 3 държави - Турция, Германия и Русия! Всичката друга *** трябва да се изчисти.