Армения поиска светът да признае арменския геноцид

В петък ще бъде отбелязана 100-годишнината от кланетата
Обновена: 22 апр 2015 08:33 | 21 апр 2015 20:20, Красимир Ангелов
156
Армения поиска светът да признае арменския геноцид
Снимка: Reuters

Арменският парламент прие единодушно резолюция, с която призова международната общност да признае за геноцид избиването на милион и половина арменци в Османската империя преди 100 години и да го осъди като тежко престъпление срещу човечеството, предаде ДПА.

В петък Армения ще отбележи 100-годишнината от кланетата през 1915 и 1916 г., при които по данни на историци са избити 1,5 милиона арменци.

На церемонията в Ереван ще присъстват президентите на Русия Владимир Путин и на Франция Франсоа Оланд. Турция - държавата приемник на Османската империя, отхвърля думата геноцид и твърди, че числото на жертвите е силно преувеличено. Армения и правозащитници пък обвиняват Анкара, че отрича геноцида, отбелязва ДПА.

Досега над 20 страни са признали кланетата за геноцид. Сред тях са Русия, Франция и Ливан. Думата геноцид използват Европейският парламент, папа Франциск и други институции.

Германското правителство съобщи неотдавна, че ще подкрепи внесено в парламента предложение за признаване на геноцида. Но други държави, като Съединените щати, Великобритания и Израел, отказват да признаят геноцида с аргумента, че това би влошило отношенията с Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
4
 
! Отговори
dady преди 9 години
Garciya pak mqma dumata,prilqga i da mal4i.mlak i ti bulgarino
41
0
 
4
 
! Отговори
ЯРАКЛЪЯН преди 9 години
предлагам на всички руски гръцки и прочие пропагандиращи дето за всеки против турско коментиращи те да се им отвори възможност истинската история да прочетат нека разумно да има коментари .
40
5
 
4
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 9 години
ПАК ЧЕРНИЯ Г Ъ З ГАДОРЯН СЕ ПОЯВИ... БАСИ МИРИЗЛИВИЯ РОМ ХАХА И НА ТЕЯ ДЕТО МИ ХВАЛЯТ И ЧЕРНИТЕ ГЪРЦИ ПРЕДЛАГАМ ВСИЧКИ АРМЕНЦИ И ГЪРЦИ БЕГОМ КЪМ РОДНАТА ИМ АФРИКА
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе ястребе интересно що не останахте в Турция при голямата ескурзия ами се върнахте?Какво не ви хареса?Там вашият език говорят вашата вяра имат?
38
4
 
7
 
! Отговори
Гадорян преди 9 години
*** си лицемерието. Да се гордеят българите че 500 години са им вземали кръвен данък или за зъбния данък. Или за непрестанните набези и кланета на башибозука , а и на редовния аскер. Стоп мерси благодаря. Няма как да се радваме че предците ни са били поданици на падишаха и Високата порта.
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ястреб ВеликиЩо не млъкнеш?Я ела да ги дрънкаш такива в Гърция да ти скъсат ***!Да си отиваш в майчината си родина!
36
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турция сaмо свaли,кръстовете от,един грaндиозен Констaнтинипол!Приносът й към цивилизaциятa и рaзвитието нa окупирaните нaроди е гнойно-септично!
35
5
 
6
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 9 години
ВТОРИ ДЕН НИ ЗАНИМАВАТЕ С АРМЕНСКИ Р О М И!!! НОВИНИТЕ СВЪРЗАНИ С РОМЛЯНСКИ НАЦИЙКИ НЕ НИ ЗАСЯГАТ!!!!!
34
6
 
6
 
! Отговори
Яраклъбер преди 9 години
не ми е ясно защо минуси има на всеки коментар срещу османците те са велик народ специално за турците дето негативно дето говорят те нито историята си знаят или са чули за дядо си за срамете се мамицата ви руски чеда господ да ви пази .
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този, който отричa истинaтa служи нa Луцифър!A Турция щом се гневялa, нервилa и сърделa знaчи се припознaвa в нaследник нa Осмaнците!!
32
7
 
5
 
! Отговори
до рязаната гарга преди 9 години
Арменскияс геноцид се характеризира с масови кланета и насилствена масова депортация на над 1 000 000 арменци извършени от младотурските власти в периода 1915 и 1916 г. Репресиите срещу арменското население започват няколко години преди това, в края на ХХ в. (виж Арменски кланета). Жертвите през този период са около 300 000 души.[1]Геноцидът се описва също и с арменската дума агхет, невъобразимо престъпление или голяма катастрофа.[2]Между 1895 и 1921 г. са избити 1 543 271 мъже, жени и деца, много други са изселени.
31
5
 
9
 
! Отговори
до рязаната гарга преди 9 години
В Турция лауреата на Нобелова награда за литература Орхан Памук заявява в печата, че: Никой не смее да го каже, но аз го казвам - турците са избили 1 000 000 арменци и 30 000 кюрди.[7], а през 2008 г. 200 турски интелектуалци подписват петиция с която се извиняват за етническото прочистване на арменците в Първата световна война, подписана за кратко време от още 29 000 души.В България
30
4
 
3
 
! Отговори
до рязаната гарга преди 9 години
в Испания - Страната на баските и Каталуния , в Канада - Онтарио и Квебек, в Украйна - Крим.в САЩ 42 от 50-те щата са признали официално арменския геноцид, а именно: Аляска, Аризона, Арканзас, Калифорния, Северна Каролина, Южна Каролина, Колорадо, Кънектикът, Северна Дакота, Делауеър, Флорида, Джорджия, Хавай, Айдахо, Илинойс, Канзас, Кентъки, Луизиана, Мейн, Мериленд, Масачузетс, Мичиган, Минесота, Мисури, Монтана, Небраска, Невада, Ню Хемпшир, Ню Джърси, Ню Мексико, Ню Йорк, Охайо, Оклахома, Орегон, Пенсилвания, Роуд Айлънд, Тенеси, Юта, Върмонт, Вирджиния, Вашингтон, Уисконсин.
29
3
 
6
 
! Отговори
до рязаната гарга преди 9 години
Арменският геноцид официално е признат от: Европейския парламент, от Комисията по външни отношения на Камарата на представителите на САЩ, от Комисията по външни отношения на Конгреса на САЩ, от държавите: Аржентина, Австралия, Армения, Белгия, Ватикана, Венецуела, Гърция, Италия, Канада, Кипър, Ливан, Литва, Полша, Русия, Словакия, Уругвай, Франция, Холандия, Швеция, Швейцария, Чили, от регионите: в Австралия - щатите Южна Австралия и Нов Южен Уелс, в Бразилия - Сеара и Сао Пауло, във Великобритания - Шотландия, Северна Ирландия и Уелс, в Италия - много общини гласуват признаването на геноцида
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да ми пръднат, цялата вселена 600 години османското владичество е бил по нашите земи не са посегнали мито на нашата религия и култура спрямо с другите империии сегешните им действия
27
7
 
10
 
! Отговори
Гадорян преди 9 години
Ястребче! *** лягай при жена си Мусайбе. Искам да те видя да коментираш и по по сложни темички по нататък. Например за Хоризонта на събитията на Свръхмасивните черни дупки. Ша моеш ли, а?;))))
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърция също приема геноцидаТя губи също хора през 1922 г при изгарянето на гр.махали в Смирна
25
4
 
7
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 9 години
До 44И кое може би са тези тъй наречени "хора"? Някой охлювофреничен ***, дето и той се тика в групата на "хората"??!
24
7
 
12
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 9 години
До 41Умните хора ако нямат достатъчно знания по някой въпрос си мълчат. Ганьовистанеца и да знае, и да не знае все ще каже нещо. И след това ще се кокори и грухти: "Оти да мълчим ба!" Хайвани с хайвани! С извинение към истинските хайвани!
23
8
 
12
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 9 години
Четете малко история бре хайвани, вместо да преповтаряте клишета, набивани в празните ви тикви! Дори не знаете каква е дефиницията на "геоноцид", но я преповтаряте до втръсване. През 1919 година имаше съд в Малта, където британската империя изправи пред съд редица офицери от Османската Имприя пред съда с обвинения в масови кланета, и всички от тях бяха освободени, понеже нямаше доказателства за "съзнателно и планирано клане"! Аман от многознайковци ганьовистанци!