В Москва обезпокоени: 400 са US базите около Русия

Вероятно САЩ създават и допълнителни войски в балтийските страни
21 апр 2015 12:26,
345
В Москва обезпокоени: 400 са US базите около Русия
Снимка: Reuters, архив

Американците "воюват" от Балтийско до Черно море край границите на Русия, пише "Росийская газета" под заглавие "Тревожно".

Вчера в две постсъветски страни наведнъж започнаха военни учения с участието на американски войници и офицери. В Естония стартираха петдневните маневри "Торнадо", в които участват почти две хиляди местни военнослужещи и американски десантчици. Това е подготовка за следващо, по-мащабно учение в страната през май с участието вече на 13 хиляди военни.

Междувременно американски десантчици започнаха военно учение в Украйна - 290 военни от САЩ се разположиха в Лвов на 17 април. Говорителката на Държавния департамент Мари Харф се опита да увери, че десантът няма връзка със ситуацията в Донбас, но стана още по-зле. Тя се изтърва, че военни от САЩ обучават хора от украински силови структури почти от 20 години насам. А тези дни американският ескадрен миноносец "Джейсън Дънам" участва в черноморски учения съвместно с румънски и български кораби, посочва изданието.

Според военни експерти е трудно да се определи общият брой на американските военни бази близо до Русия. Защото много от тях са тайни и не се споменават открито. Само по официални данни САЩ имат 860 бази в чужбина, в над 50 държави. Най-много са те в Германия - 305 с над 100 хил. военнослужещи, а сред разположените най-близо до Русия са базите в България и в Турция, отбелязва всекидневникът.

"Изчислихме, че около Русия има общо близо 400 воени бази и обекти на САЩ и на други страни от НАТО", цитира той руския зам.-министър на отбраната Анатолий Антонов.

"Преди 5 години САЩ започнаха да организират свои бази в Унгария и България. Сега виждаме, че активни преговори водят Финландия и Швеция. Не е изключено в близко време база на САЩ да се появи в Северна Европа", казва военият експерт Анатолий Циганок.

"Нещо повече, на фона на сложната военнополитическа обстановка, свързана с Украйна, САЩ вероятно създават и допълнителна групировка войски в страни, граничещи с Русия" - в балтийския регион и в Украйна, смята аналитикът. "Те само официално твърдят, че провеждат учения, а после изтеглят войските си. По време на тези учения обаче явно подготвят тихомълком плацдарми за създаване на свои военни бази там в най-близко бъдеще", добавя той.

"Според мен, в най-скоро време нови военни бази на САЩ ще се появят в балтийските страни и в Полша", твърди и Игор Коротченко от Обществения съвет към руското министерство на отбраната.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още по темата: САЩРусиябазивойски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
10
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
- Югославски самолети Do-17 бомбардират София - индустриалния квартал и гарата на София, град Кюстендил и някои села. В София в 15.30 ч. югославски бомбардировач Дорниер -17 пуска 8 бомби над София, в квартал Булина ливада са разрушени няколко къщи и загиват 8 души убити са 4 жени и 2 деца. Излетелите български самолети успяват да го прогонят. При бомбардировката на Кюстендил в 8.35 часа четири самолета нападат града и особено ожесточено гарата, загиват 76 души - 58 граждани, 2 български и 16
84
10
 
9
 
! Отговори
българин преди 9 години
До УПСССсссссссТова в партийните школи и на оперативките не са ви го казвали май, а?Жертвите на комунизма са почти 100 милиона - само избитите!!!КОЙ трепаше българите в Македония след 1944-а, а? САЩ, нали?
83
1
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До СпасПРосто е нужно тези неща да се знаят и да се изучават, а не да се замитат в интерес на тролскокутевската пропаганда. Когато тия от Патриотичния фронт понечат да се изгаврят със Сайдера какъв американофил е бил като млад демократ и еврогей, веднага антуражът му скача на бой с цел да се прекрати заседанието и да няма нищо в стенограмите
82
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ и Русия никога не са били равни. Въпреки по-голямата си територия и природните ресурси Русия винаги са били по-назад от американците, в абсолютно всяко отношение.
81
14
 
11
 
! Отговори
д преди 9 години
Нормално е "ученията" на Русия ВЪВ Украйна да доведат до учения на цивилизованият свят около Русия.
80
1
 
15
 
! Отговори
весела преди 9 години
До Анонимен 118Ама разбира се, военните бази на НАТО са с цел развиване на художествена самодейност!
79
12
 
10
 
! Отговори
Соросоид преди 9 години
До какво води намесата на Москва и до какво - на Вашингтон всеки може да види в Корея. А някои сме виждали и ГДР... Или да се огледаме по-наблизо, а? Как живеят гърците и как - ние?Тролетариата... я кажете на колко от вас децата са в Пхенян и в Масква, а? Все на Запад, че и в самите САЩ... бухахахаха, нещастници!
78
3
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
"При с. Червена вода са хвърлени 9 бомби, а при с. Бузовград 8 бомби, които разрушават една сушилня. Нападенията принуждават правителството да въведе затъмнение над цялата страна (затъмняватъ се прозорцитѣ за да не се вижда свѣтлина, бележка моя) от 2 октомври 1942 година, което е прекратено на 16 май 1943 година. През 1942 г. са бомбардирани 7 населени места, убит е 1 човек и 19 са ранени. Пуснатите бомби са над 27. Справка: ЦВА, ф.22, оп. 3, а.е. 385, л. 210"
77
5
 
5
 
! Отговори
до брей преди 9 години
Тази напитка ще бъде забранена в концлагера ,ще си пиете само обичайният квас.
76
2
 
9
 
! Отговори
УПСССссссссс преди 9 години
До бългрин---уля се бе....200 000...хааххаха толкова българи не са измрели даже на фронта бе...***.....
75
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма руска агресия = няма бази на НАТО = има мир и разбирателство между Русия и Запада. Само че промитите от руската пропаганда мозъци не могат да го осъзнаят това. Те наистина си мислят, че базите на НАТО са с цел нападение над Русия.
74
5
 
15
 
! Отговори
МРАВКА преди 9 години
НАИ-ГОЛЯНАТА ОПАСНОСТ ЗА ЖИВОТА НА ПЛАНЕТАТА Е АГРЕСОРА С.А.Щ.КОЛКОТО И ДА НИ ОБЛЪЧВАТ ПРОДАЖНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ПО ВСИЧКИ МЕДИИ Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО КЪМ КАКВО СЕ СТРЕМИ С.А.Щ. ТЕЗИ НЕГОДНИЦИ ИСКАТ ДА ПОДЧИНЯТ ЦЯЛ СВЯТ В ТЯХНА ИЗГОДА. АМЕРИКА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗПЕПЕЛЕНА И УНИЩОЖЕНА ЗАРАДИ МИЛИОНИТЕ ИЗБИТИ ОТ ТЯХ ХОРА СЛЕД 1944Г.,ЗА ТЕРОРИЗМА И АГРЕСИЯТА КЪМ ВСИЧКИ СТРАНИ КОИТО НЕ СЕ ПОДЧИНЯВАТ ДОБРОВОЛНО КАКТО БЪЛГАРИЯ.
73
6
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
"Съветската армия (и флот) е бомбардирала български градове през 1941-1942 г.- На 22.06.1941 е бомбардиран Добрич. Разрушени са 4 сгради, двама души са ранени. Справка: ЦВА, ф. 1000, оп. 2, а.е. 20, л. 135 и 137 - На 12-13.09.1942 се провеждат нощни бомбардировки над Русе, Стара Загора, Казанлък и Горна Оряховица. Един самолет хвърля 3 бомби над Стара Загора - убита е една жена, а 17 човека са ранени.Бомба е хвърлена и над Горна Оряховица ранени са двама души. Над Русе са хвърлени 4 бомби"
72
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само истински ненормалник може да се радва, че 45 години половин Европа е била руска. Видяхме последиците! Бедност, мизерия, хаос и разруха! Успех на руснаците да стигнат до Вашингтон с танковете. Така като гледам в 21в. не могат да стигнат по-далеч от Крим. :)
71
2
 
22
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
Ей, тия лоши руснаци бе!Не стига, че са си разположили държавата толкова близо до базите на САЩ, ми и недоволстват!
70
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Москва когато тяхните войски колиха украинските деца не бяха обезпокоени, а сега изведнъж се уплашиха от 400 бази.
69
11
 
8
 
! Отговори
бългрин преди 9 години
До ПешкоНай-страшното за България - ГЕНОЦИД срещу нацията - започва след нахлуването на сталинските орди 1944-а. Избити са над 200 000 българи! Какъв процент е това от активното население и коя част изклаха - не е никаква тайна. А останалите смачкаха до овце, заради което и сега сме в ***. Това не са ни го причинили САЩ. Нито пък сме нападали Сталин през ВСВ.
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До брей--60 копейки
67
1
 
6
 
! Отговори
alex преди 9 години
Edva li gi burka tova rusnachite. Te veche sa im spretnali po njkolko batareiki ESKANDER:)Kakto kaznat putuvat 500 km za 20 sec. Njma da uspejt da si izmijt zubite:)
66
8
 
10
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До zeusРуската пропаганда преднамерено пропуска периода 1939-1941 от ВСВ, никак не е чудно защо. България губи 30 000 души в последния етап от войната (когато воюва срещу Германия), но статутът й е на загубила страна.