В Москва обезпокоени: 400 са US базите около Русия

Вероятно САЩ създават и допълнителни войски в балтийските страни
21 апр 2015 12:26,
345
В Москва обезпокоени: 400 са US базите около Русия
Снимка: Reuters, архив

Американците "воюват" от Балтийско до Черно море край границите на Русия, пише "Росийская газета" под заглавие "Тревожно".

Вчера в две постсъветски страни наведнъж започнаха военни учения с участието на американски войници и офицери. В Естония стартираха петдневните маневри "Торнадо", в които участват почти две хиляди местни военнослужещи и американски десантчици. Това е подготовка за следващо, по-мащабно учение в страната през май с участието вече на 13 хиляди военни.

Междувременно американски десантчици започнаха военно учение в Украйна - 290 военни от САЩ се разположиха в Лвов на 17 април. Говорителката на Държавния департамент Мари Харф се опита да увери, че десантът няма връзка със ситуацията в Донбас, но стана още по-зле. Тя се изтърва, че военни от САЩ обучават хора от украински силови структури почти от 20 години насам. А тези дни американският ескадрен миноносец "Джейсън Дънам" участва в черноморски учения съвместно с румънски и български кораби, посочва изданието.

Според военни експерти е трудно да се определи общият брой на американските военни бази близо до Русия. Защото много от тях са тайни и не се споменават открито. Само по официални данни САЩ имат 860 бази в чужбина, в над 50 държави. Най-много са те в Германия - 305 с над 100 хил. военнослужещи, а сред разположените най-близо до Русия са базите в България и в Турция, отбелязва всекидневникът.

"Изчислихме, че около Русия има общо близо 400 воени бази и обекти на САЩ и на други страни от НАТО", цитира той руския зам.-министър на отбраната Анатолий Антонов.

"Преди 5 години САЩ започнаха да организират свои бази в Унгария и България. Сега виждаме, че активни преговори водят Финландия и Швеция. Не е изключено в близко време база на САЩ да се появи в Северна Европа", казва военият експерт Анатолий Циганок.

"Нещо повече, на фона на сложната военнополитическа обстановка, свързана с Украйна, САЩ вероятно създават и допълнителна групировка войски в страни, граничещи с Русия" - в балтийския регион и в Украйна, смята аналитикът. "Те само официално твърдят, че провеждат учения, а после изтеглят войските си. По време на тези учения обаче явно подготвят тихомълком плацдарми за създаване на свои военни бази там в най-близко бъдеще", добавя той.

"Според мен, в най-скоро време нови военни бази на САЩ ще се появят в балтийските страни и в Полша", твърди и Игор Коротченко от Обществения съвет към руското министерство на отбраната.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още по темата: САЩРусиябазивойски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ като държава са били закърмени с робството и бруталната експлоатация на ***. Американската нация се основава на кръвта, костите, земите и имуществото на повече от 100 милиона убити и измъчвани индианци, законните собственици на тази страна.
104
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще се сетите. Аз съм 100% сигурен, че американците имат бази и на руска територия, за които руснаците нямат представа, понеже не могат да си контролират огромната територия. Ай чиститу.
103
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато чичо Сам не подкара китайските хиенки по дивите Сибирски полета, руските *** ще продължават да рушат европейската цивилизация. Само да бичува руските мужици с робовладелския си камшик не е достатъчно, за камшика на САЩ е като добър ден, китайските хиенки са поефективни, виж до какви висини го доказ=ра Мао Тсе Дун - изби над 60 милиона, дори Ленин избил над 10 милиона руски мужици заедно със Сталин (избил над 40 милиона руски мужици) не могат да се мерят с него!
102
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Америка не е държава и не е нация. Това е просто една голяма територия, в която временно са настанени имигранти от различни страни. Основното нещо е, че Америка е лишена от фундаменталната основа на твърда държавност националното ядро, като сърцевината на всеки народ. Това, което се нарича американски народ се явява не е качествено, органична и самобитна идентичност, а изкуствен конгломерат от чужди помежду си физически лица, обединени от една обща страст за консумиране и печалба
101
1
 
7
 
! Отговори
поглед преди 9 години
много тревожна ситуация 2023 г само джентълменството на лошият путин и бягството на самолетоносачите спаси краварите сега руският народ вика размажиги лошо бг ще я жертват за чужди интереси дано се осъзнаете и оцелеете
100
12
 
8
 
! Отговори
Бандера Роса преди 9 години
Съюзът и САЩ сме 800 милиона с БВП около 30 трилиона европейски пари.Путистан е 150 милиона с БВП 2-3.Нека си мечтаят рашистите как ще напляскат всички нас, лошите европейци. Но да се самозадоволяват ВКЪЩИ.Над 17 000 000 км2 си имат, как не се наядоха...!
99
3
 
8
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До 102Тези които възхваляват колко лошо Катинското Клане да попрочетат история.1. Както сега САЩ не са подписали забрана на Касетъчни боеприпаси и ги ползват по същия начин тогава СССР не са подписали Женевската конвенция и не са били длъжни да пазят животан напленниците.2. СССР и Полша по това време са в състояние на Война и разстрел на противникови военни е легално действие.3. Катин е определено като ВОЕННО престъпление по сегашните критерии и се осъжда сега не 39 година.
98
9
 
8
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Никой не е тръгнал да напада руснаците,само дигат джангър,за да оправдаят провала на Путин!
97
6
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Анонимен 140,ами на колене е била по време на войната за любимия "винаги бил руски Крим", дето после се "налага" другарят Коба да изселва местното население, за да може днес тролокутевците да плямпат за руснаци там
96
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Където е стъпал руски ботуш цари мизерия, бедност, хаос и разруха. Примери бол, най-отличителният от които е България. Дори румънците излязоха по умни от нас, направиха лустрация и разстреляха комунистическите чудовища. Сега в момента държавата им процъфтява и е доста по-напред от България! Само у нас може да се срещнат още мазохисти подкрепящи руските пияндури!
95
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Копейкаджиите се познават по това, че не знаят БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ
94
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
131, кога е била Русия на колене бе *** ?! Никога не е била, не и не ще бъде на колене лигаво влечуго !
93
8
 
7
 
! Отговори
Ян Палах преди 9 години
Приветствие от братята-чехи към съвецктие освободители. 1968-а година.Защо така всички съседи на Расия смятат, че може да нахлуе у тях... много странно.
92
8
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Спасами нека червената армия отговори на тези ти въпроси. Освен това не е за първи път руснаци да бомбардират и обстрелват България. Да си припомним ПСВ
91
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено,че руснаците са бомбардирали България.
90
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото и да цъкат минуси путинофилските мишки реалността е брутална за тях - руската империя на злото е изолирана от целият цивилизован свят, мачкана от санкции и скоро ако мужиците продължават да се правят на завоеватели ще усетят цялата мощ на САЩ и НАТО. Цивилизованият свят няма да позволи на някакви самозабравили се селяни да си анексират територии в 21в.
89
3
 
4
 
! Отговори
до 131 преди 9 години
До Анонименлекувай се или смени дрогата
88
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Неонацистите в Русия трябва да бъдат контролирани отблизо
87
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като България бива окупирана от червената армия, започва жестоко клане, жертвите са над 200 000, избити без съд и присъда. Сталин лично изпраща опитни кадри от неговата тайна полици за обучаването на комунистическите убийци. Терорът е тотален, държавата ни е унищожена и на власт са издигнати полушни неграмотни марионетки. Окупацията на България трае 5 години, години на убийства и червен терор. Държавата ни става най-бедна в Европа, хората се обезверяват от липсата на правосъдие.
86
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На колене руски клошари! За какви се помислихте,на умряло куче нож вадите на Украйна,айде сега вземи тия бази! Не дразнете Америка да не ви оградят с телена ограда.