US конгресът поиска повече пари за отбрана

Документът предвижда по-малко социални разходи
1 май 2015 13:56,
108
US конгресът поиска повече пари за отбрана
Снимка: Reuters, архив

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, която е контролирана от републиканците, прие резолюция по проекта за федерален бюджет за финансовата 2016 година, като документът предвижда намаляване на вътрешните разходи и увеличаване на финансирането за Пентагона, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Финансовата година в САЩ започва на първи октомври.

Първият вариант на документа бе приет още през март от двете камари на Конгреса, но след това бе прието решение да се съгласуват някои различия, след което проекторезолюцията бе подложена на повторно гласуване. За предишния вариант гласуваха 219 конгресмени, а за новия 226. Против бяха 197 членове на камарата.

Планът на републиканците предвижда премахване на дефицитите до 2024 година чрез сериозно орязване на социалните програми, отбелязва Ройтерс. Съкращаването на разходите, което се предлага е до 4,4 трилиона долара за 9 години, уточнява ТАСС.Същевременно документът предвижда увеличение на военните разходи с почти 40 милиарда (7 процента) догодина до 531,3 милиарда долара.

Контролираният от републиканците Сенат се очаква да приеме бюджетния план идната седмица. Тъй като това е резолюция с незадължителен характер, президентът Барак Обама не я утвърждава, но ще се отчита при подготовката на бюджета.

Основният спорен въпрос между републиканците и демократите е реформата на системата за здравно осигуряване или т.нар. обамакеър или медикеър, отбелязва ТАСС. По същество първият вариант на резолюцията не позволяваше тази реформа да стане факт. Сега по думите на ръководителя на бюджетната комисия на Камарата на представителите републиканеца Том Прайс предложената формула може да засили икономическия растеж, да създаде работни места, а също да гарантира националната отбрана, като същевременно се запазят такива важни програми като медикеър и социалното осигуряване.

Демократите са убедени, че новата схема няма да защити средната класа, а ще остави данъчни вратички за корпорациите и богатите американци, отбелязва ТАСС.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НФБ Да де, ама нали за тия работи требват пари. А то няма толкова.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
amerika zagiva ima revolucia doide i tehnia red .
34
0
 
6
 
! Отговори
evgobul преди 8 години
...Като чета какви суми заделят Щатите за военният бюджет, мисля си че им излиза доста по-скъпо, отколкото на Русия...Явно им струва повече, горките?!...
33
6
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Анонименне са имали сериозна война на тяхна територия------------ Какво предлагаш? Да чакат враговете им да дойдат на тяхна територия ли, като руснаците? Бият ги от разстояние и не питат.
32
0
 
8
 
! Отговори
Иван преди 8 години
До 73Чети малко по вече, ако може и друга преса.Има държави които вече подписват договори за избягване на плащането в долари, но нашата "свободна " преса нищо не пише за това.Само преди десетина дни, това мисля че направиха Турция и Иран, и те не са първите, няма да бъдат и последните...Светът няма да спре ако го няма долара,....търговия е имало между държавите, когато е нямало и такава страна САЩ....!!!!
31
0
 
11
 
! Отговори
големият проблем преди 8 години
Още ли не сте разбрали? Не е проблем социализма. Не е проблем комунизма. Големият проблем е капитализма!
30
0
 
3
 
! Отговори
l преди 8 години
nikikm.blog.bg/politika/2014/09/28/noviiat-svetoven-red-idva-gotovi-li-ste-https-anonybulgaria-.1300743 Просто прочети и изпрати на друг!!!!!!!!!!!!
29
0
 
10
 
! Отговори
Не е така преди 8 години
До 70 от шопНе е така, пиндосите ги свалиха и двамата, защото искаха да не търгуват вече с долари....И те веднага реагираха като ожилени, и хоп "демокрация"....Защо не свалиха Сададам през 1991 год, а много по късно ?
28
11
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До АнонименНикой на никого не налага да ползва долари. Ако щете ползвайте речни камъчета или орехови черупки. Саддам и Кадафи ги избомбиха, защото искаха да бъдат проводници на руската политика, а това е непозволено.
27
2
 
15
 
! Отговори
(НМ) Народна Милиция преди 8 години
САЩ е един балон нищо повече.Залъгват света с напечатани хартии.Дано скоро тази държава рухне и да си отдъхне земята.
26
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Средна заплата в Русия - 800 евроСредна заплата в България - 170 евроСредна заплата в Москва - 1800 евроСредна заплата София - 350 евро.
25
8
 
1
 
! Отговори
до 62 преди 8 години
Ти гледай някой Прогрес да не се приземи в твоя заден двор.
24
0
 
5
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
То за това ли стрелят по ***-за да ги редуцират малко,за икономии?500млрд. намаление годишно на социалните разходи си е сериозна сума дори за САЩ!(4.4 трилиона за 9години)
23
0
 
2
 
! Отговори
Atomen agrar преди 8 години
pentagonchov...samo da ne izrastne niakoe rusko topolence vuv vutresnoto ti dvorce...
22
5
 
3
 
! Отговори
за Васелев преди 8 години
А в Русия здравеопазването е прекрасно..там средната продължителност на живота при мъжете е около 59 г...а в САЩ е 76 г а кажи пак ,че в САЩ е скъпо да поддържаш здравето си.Простотията ти е тотална.
21
6
 
5
 
! Отговори
за Васелев преди 8 години
А в Русия здравеопазването е прекрасно..там средната продължителност на живота при мъжете е около 59 г...а в САЩ е 76 г а кажи пак ,че в САЩ е скъпо да поддържаш здравето си.Простотията ти е тотална.
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Судя по размерам военного бюджета, у меня складывается впечатление, что Америка находится в состоянии войны со всем миром. Михаил Горбачв
19
7
 
2
 
! Отговори
ПЕНТАГОНОВ преди 8 години
Трябва да сме винаги готови да поддържаме мира по Света.
18
7
 
3
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
фaкт е, че измрехте брутaлно през последните 25 г. русофилитичетa, и слaвa Богу, че товa е тaкa! ролятa ви в бг. обществото вече е мaргинaлнa, Дпс есентa ще е вторa след Герб
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен до 4 преди 8 години
Разпада на Римската империя започва от вътре на вън. Варварите впоследствие я довършват.