Русия помпа мускули самотна на 9 май

"Силни сме, не ни закачайте" е мотото на парада днес
Обновена: 9 май 2015 14:15 | 9 май 2015 07:30, Александър Попов
963
Русия помпа мускули самотна на 9 май
Снимка: Reuters

Над 16 000 войници, танкове и самолети ще участват днес във военен парад с невиждан размах на Червения площад - част от пищните тържества в Русия по повод 70-ата годишнина от победата над нацистка Германия. Западът обаче бойкотира тази демонстрация на сила от страна на Владимир Путин, предаде Франс прес.

Всеки деветомайски парад в Русия има свое послание. През 2014 г. руският президент присъства на военен парад в току-що анексирания Крим, а тази година ще е доста самотен на Червения площад - заобиколен от ръководителите на страни като Куба, Индия и Китай, но без нито един европейски лидер от първа величина до себе си.

По-популярен отвсякога в днешна патриотична Русия, година след началото на конфликта той е парий в очите на западните демократи, отбелязва Франс прес.

"Силни сме, не ни закачайте - това е посланието на тазгодишния парад", обясни Александър Баунов от Московския център "Карнеги".

"Русия иска да каже на Запада: Нямаме нужда от никого", смята Игор Коротченко от консултативния съвет към руското министерство на отбраната.

Изминала е година от началото на украинската криза и списъкът на поканените, потвърдили, че ще присъстват на парада, демонстрира изолацията на Москва.

"Ще разберем колко е дълбока бездната между Русия и Европа", заяви Баунов пред АФП.

Огромното мнозинство лидери на западни държави - нейни съюзници във войната срещу нацистка Германия, отказаха да пристигнат за 9 май в Москва, която упрекват, че подкрепя и въоръжава проруските сепаратисти в Източна Украйна, при все че Русия категорично отрича.

Федерацията обаче разчита да присъстват кипърският лидер Никос Анастасиадис, китайският - Си Цзинпин, индийският премиер Нарендра Моди и кубинският ръководител Раул Кастро. Там ще бъдат и главите на грузинските сепаратистки територии Абхазия и Южна Осетия, непризнати от международната общност.

Някои пък избраха да пристигнат в Москва, без да участват в празненствата - чешкият президент Милош Земан и словашкият премиер Роберт Фицо например няма да присъстват на парада, а германската канцлерка Ангела Меркел ще бъде в Москва на 10 май.

Сред поканените 68 ръководители ще присъстват едва 22-ма. Ще пристигнат обаче генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Военият парад на 9 май е традиция в Деня на победата, честван в Русия - "ден на гордост за народа ни", както заяви Владимир Путин. Четирийсет и два процента от жителите на страната смятат, че победата, платена с живота най-малко на 27 милиона съветски хора, е повод за най-важния празник през цялата година, по-значителен от Коледа и от собствените им рождени дни, показва скорошна анкета на центъра "Левада".

По булевардите из центъра на Москва ще преминат над 16 000 руски войници със 194 бронирани машини, а в небето ще летят 143 самолета и хеликоптера, следени с очи от около 1300 чуждестранни военни, по-специално от Сърбия, Индия и Китай. Зрителите ще видят също новите танкове Т-14 "Армата" и нова система за противовъздушна отбрана.

За Русия тези паради са възможност всяка година отново да напомня, че е възстановила военната си мощ.

Москва винаги е уреждала пищни празненства във връзка с поредните годишнини от победата над нацизма, а тази година обеща по-грандиозни тържества отвсякога.

Отсъствието на европейците няма да развали празника, уверява експертът Александър Баунов.

"Да направим сравнение с парадите от 1995 или 2005 г. - европейските лидери дойдоха в Москва, но имахме по-малко суверенитет. Тази година те няма да са тук, затова пък суверенитетът ни се засили", каза Баунов.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


963
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
609
6
 
18
 
! Отговори
56 преди 8 години
Русия не е самотна, благодарение на санкциите стана още по-силна.По страхливи управляващи на стараните от Европейския съюз не е имало, които си умират от страх от обамата.Единствения мъж от Европа е от Чехия.Но вятъра на промяната духна и скоро ще се промени това.Меркел реши да омие срама, защото е наясно, че Русия няма да върне Крим никога, а за украйна има два варианта или да се раздели с част от територията си или да продължи кървавата баня и търговията с човешки органи.
608
3
 
30
 
! Отговори
Феликс преди 8 години
Е, чак пък самотна?! Индия и Китай заедно са ~2.5 милиарда души все пак ...
607
3
 
17
 
! Отговори
До Петър - 741 преди 8 години
Петър Велики е вкарал Русия в Европа със замах, който е невероятен по мащабите си. Русия е в Европа поне 180 години преди времето, когато ние сме били Туна вилаети, имали сме градове като Орхание, Сюлеймание, Ески Заара, Филибе, Горна Джумая, Татар Пазарджик, Даутли и др. Не говоря за селата. И е цъфтяло едно абаджийство, мутафчийство, гайтанджийство, папукчийство, ум да ти зайде! Смешно ми е, когато жабата си вдига краченцето! Значи не е виждала Русия, направеното там от европейци, не знае какв
606
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Очевидно е, че някои съдят за фашизма само от филма "Ало, ало". Такива празноглавци са за съжаление и презрение.
605
3
 
21
 
! Отговори
Самотната Русия! преди 8 години
Когато имаш да напишеш едно заглавие само и това не ти се удава, знай че не ставаш за журналист, момче! Колко му е да ме изличиш или да пишеш "грешен код". Не го прави, защото имам обширна картотека с такива деяния и нямам нужда от повече, за да реши Арбитърът кой е прав и какво следва от това! Самотната руска армия беше представена заедно с бойците на още 10 страни! Арменци маршируват след азери! Индийци, китайци с представители на трите рода войски, наследниците на Чингиз-хан, беларуси, казахи
604
1
 
19
 
! Отговори
до АВТОРА преди 8 години
АКО Русия помпа мускули,какво помпа САЩ със 12 пъти по-голям военен бюджет ?P.S.Да Сашко ти не си сам !
603
2
 
21
 
! Отговори
до АВТОРА преди 8 години
И отиди в Москва да видиш на живо наи-големият град в Европа !
602
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Неточно цитирам,простете, но:"Доброто ще оцелее/победи само подкрепено с надежден/ здрав юмрук."Напълно вярно. Ако си само добър и гостоприемен, те вземат за глупав, а "дядо Иван" не е.И го осъзна, и го прилага на практика.Който посегне, ще си счупи зъбите сам. Да е предупреден и да не се оплаква после.Парада не е проява на агресия. Той не ангажира никого директно.То е като да си имаш самочувствие и да си го показваш, без да буташ/биеш някого.Малките злобни душици се чувстват провокирани
601
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До klichkovitoеднопластовко, няма да разбереш!Самотни са кухчовците, които се хранят с клюки :)))И нямат *** да срещнат на живо, тия дето плюят :))) Факт!
600
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БайоАко гледахте не само бг TV щяхте да знаете, как се зарадваха на санкциите производителите на зеленчуци от бившите републики!Горките, така са механизирали - почти перфекционизирали процесите - жалките богати на петрол страни! И сега един огромен пазар - без езикова бариера. Не далеече...Живи да ги оплачеш!
599
4
 
23
 
! Отговори
Петър преди 8 години
До 666...СУПЕР!И Петър Велики е учил и работил в Европа, за да я опознае и направи държавата си Велика! Сега сещаш ли се защо ли дъщерите на Путин учат там?
598
5
 
26
 
! Отговори
Далила преди 8 години
По-добре сами във величието и мощта си, отколкото в компания от европейски *** и лицемери...... А че Европа е лицемерна и съди с двойни стандарти, може да се убеди всеки, дори още сега на 23май, на финала на Евровизия. Просто нека отвори фейсбук сайта на конкурса Eurovision song contest ,и прочете коментарите под руското видео Million voices. По -промити мозъци- жертви на западната антируска пропаганда и по-примитивно мислене не бях срещала.....!!!
597
2
 
19
 
! Отговори
От окопа преди 8 години
Саше, Саше- защо така с това глупаво заглавие? А ми беше симпатичен.
596
9
 
34
 
! Отговори
Учител преди 8 години
Най- важният човек с света е китайският президент, защото Китай е номер едно икономика в света. Той беше до Путин, а някой си Обама да ходи да завърши осми клас и тогава да се помоли да присъства на парада.
595
9
 
1
 
! Отговори
Starija hush преди 8 години
Logi4eski tova ne e pobeda.Ako beha germanska republika 6teha da imat vsi4ki mercedesi I mnogo po golem standart na zivot.A te kato pobediteli beha po bedni ot bg kenef.Za kakva pobeda govorim?Za edna bol6evi6ka banda previligirovana no ne I celija narod na SSSR.Taka 4e prostacite ne zasluzavat normalen zivot.
594
5
 
28
 
! Отговори
! преди 8 години
тия самотници....те Китай и Индия могат да спечелят световна война само като пратят войници с кирки и лопати......Някой замисля ли се какъв е военният потеницал на Китай да кажем? В момента са с 1 млн човека армия.....при положение, че са над 1 млрд за няколко дни могат да мобилизират без проблем 20 млн армия....Не си отварят много устата, ама хамериканците яко се *** покрай Иран......Отделно в Китай градове с по 2-3 млн души население ги считат за малки......докато в САЩ са в топ 10
593
4
 
34
 
! Отговори
неблагодарници преди 8 години
Дори всяка глътка въздух която поемате я дължите на онези дето загинаха преди 70 години. .....
592
4
 
26
 
! Отговори
petyo преди 8 години
Наистина са самотници,само със Китаи и Индия и бившите ссср републики.жалко,че това е само 85 процента от света,няма да им стигне за надмощие над америка,англия и България
591
3
 
13
 
! Отговори
проруска преди 8 години
Попов, за колко се продаде?
590
27
 
7
 
! Отговори
bolbov преди 8 години
Гузната Русия си присвоява победа извоювана от изчезналата държава СССР.Тази държава СССР е била управлявана от комунистическа партия начело Йосиф Сталин.Имало е призив комунисти напред и те са тръгвали напред под град от куршуми и снаряди.Те излизали напред от редовете на пленените за да бъдат разстреляни. разстреляни от