Русия помпа мускули самотна на 9 май

"Силни сме, не ни закачайте" е мотото на парада днес
Обновена: 9 май 2015 14:15 | 9 май 2015 07:30, Александър Попов
963
Русия помпа мускули самотна на 9 май
Снимка: Reuters

Над 16 000 войници, танкове и самолети ще участват днес във военен парад с невиждан размах на Червения площад - част от пищните тържества в Русия по повод 70-ата годишнина от победата над нацистка Германия. Западът обаче бойкотира тази демонстрация на сила от страна на Владимир Путин, предаде Франс прес.

Всеки деветомайски парад в Русия има свое послание. През 2014 г. руският президент присъства на военен парад в току-що анексирания Крим, а тази година ще е доста самотен на Червения площад - заобиколен от ръководителите на страни като Куба, Индия и Китай, но без нито един европейски лидер от първа величина до себе си.

По-популярен отвсякога в днешна патриотична Русия, година след началото на конфликта той е парий в очите на западните демократи, отбелязва Франс прес.

"Силни сме, не ни закачайте - това е посланието на тазгодишния парад", обясни Александър Баунов от Московския център "Карнеги".

"Русия иска да каже на Запада: Нямаме нужда от никого", смята Игор Коротченко от консултативния съвет към руското министерство на отбраната.

Изминала е година от началото на украинската криза и списъкът на поканените, потвърдили, че ще присъстват на парада, демонстрира изолацията на Москва.

"Ще разберем колко е дълбока бездната между Русия и Европа", заяви Баунов пред АФП.

Огромното мнозинство лидери на западни държави - нейни съюзници във войната срещу нацистка Германия, отказаха да пристигнат за 9 май в Москва, която упрекват, че подкрепя и въоръжава проруските сепаратисти в Източна Украйна, при все че Русия категорично отрича.

Федерацията обаче разчита да присъстват кипърският лидер Никос Анастасиадис, китайският - Си Цзинпин, индийският премиер Нарендра Моди и кубинският ръководител Раул Кастро. Там ще бъдат и главите на грузинските сепаратистки територии Абхазия и Южна Осетия, непризнати от международната общност.

Някои пък избраха да пристигнат в Москва, без да участват в празненствата - чешкият президент Милош Земан и словашкият премиер Роберт Фицо например няма да присъстват на парада, а германската канцлерка Ангела Меркел ще бъде в Москва на 10 май.

Сред поканените 68 ръководители ще присъстват едва 22-ма. Ще пристигнат обаче генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Военият парад на 9 май е традиция в Деня на победата, честван в Русия - "ден на гордост за народа ни", както заяви Владимир Путин. Четирийсет и два процента от жителите на страната смятат, че победата, платена с живота най-малко на 27 милиона съветски хора, е повод за най-важния празник през цялата година, по-значителен от Коледа и от собствените им рождени дни, показва скорошна анкета на центъра "Левада".

По булевардите из центъра на Москва ще преминат над 16 000 руски войници със 194 бронирани машини, а в небето ще летят 143 самолета и хеликоптера, следени с очи от около 1300 чуждестранни военни, по-специално от Сърбия, Индия и Китай. Зрителите ще видят също новите танкове Т-14 "Армата" и нова система за противовъздушна отбрана.

За Русия тези паради са възможност всяка година отново да напомня, че е възстановила военната си мощ.

Москва винаги е уреждала пищни празненства във връзка с поредните годишнини от победата над нацизма, а тази година обеща по-грандиозни тържества отвсякога.

Отсъствието на европейците няма да развали празника, уверява експертът Александър Баунов.

"Да направим сравнение с парадите от 1995 или 2005 г. - европейските лидери дойдоха в Москва, но имахме по-малко суверенитет. Тази година те няма да са тук, затова пък суверенитетът ни се засили", каза Баунов.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


963
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
529
6
 
27
 
! Отговори
от Русе преди 8 години
Отбелязването на денят на победата е денят на разума след опустошителната световна война. Дано никога не се стигне пак до масова война. Браво на Русия, че го отбелязва, по свой си начин! Браво на всички лидери на народите, които преди 70 години са подписали примирието. Жалко, за днешните световни лидери, които не съумяха да сдържат егото си и да почетат мира след войната, заедно с Русия.
528
2
 
22
 
! Отговори
Браво преди 8 години
По-добре да се помпат мускули и да се демонстрират оръдия по парадите отколкото по бойноте полета и руснаците добре го знаят това. Може би ако Либия и Ирак правеха по-често военни паради и иамха някоя и друга ядрена ракета сега нямаше да са в родовообщиния строй отново. А в същност на хилядите руснаци, които още минават по площада със снимка на загиналите роднини във войната, изобщо не им пука кои западни мижитурки са дошли или не на техния парад. Така според мен се възпитава гради нация.
527
7
 
30
 
! Отговори
Честит 9 МАЙ СССР! преди 8 години
характерно е този сайт както и други - само откровени *** пишат против Русия. всякакви неграмотници и убоги умове, жалка работа! очевидни глупости - кой е сам бе? Лидерите на Чайна, Индия, Казахстан, Монголия, Виетнам - това е цяла Азия, няколко милиарда хора са представени чрез лидерите си! Куба, Палестина, всякакви ***, повечето бивши съветски републики, /без американските сателити/, защо да е самотен? щото г оняма обамата? или еврейчето холанд и подопечните му пудели? Меркел утре е там
526
4
 
0
 
! Отговори
убав танк преди 8 години
Кой боядиса танка ми зелен?
525
30
 
10
 
! Отговори
шизо преди 8 години
Русия прилича на някой който онанира и след това сам си ръкопляска.
524
9
 
33
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 8 години
Хей, *** платени безродни, имайте малко респект към саможертвата на изстрадалия руски алтруистичен народ. Саможертва в името на цялото човечество - без аналог в световната история. И поне днес ни спестете *** си брътвежи. Русия е велика страна. руския народ е велик народ. А вие- ходете някъде и се застреляйте, ****ари платени ***!
523
6
 
6
 
! Отговори
Шумадиец преди 8 години
До БОЙКО - Па вие правите срби сте най-читави ама само в кафаните. В окопите бегате като мишки галиба зърнете българска каска.
522
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕЙ, ТИКВИ ПРОСТИ ОТ ДНЕС .БГ. РУСНАЦИТЕ ИМА С КАКВО ДА БЪДАТ ГОРДИ - С ПОБЕДАТА НАД ФАШИЗМА,КАФЯВАТА ЧУМА НА 20 ВЕК. А ТЪПИТЕ БЪЛГАРИ СЕ ПРЕГЪРНАХА С ОНИЯ ,КОИТО НИ ...5 ВЕКА. ТЪПО.,НЕБЛАГОДАРНО, ЧАЛГАДЖИЙСКО- ГЕРБАДЖИЙСКО ПЛЕМЕ.
521
1
 
7
 
! Отговори
до 652 преди 8 години
Нещо чи дочул,но не си прочел, преразпределение на Полша не е имало, хитлер е определил дьржави,които ще са негови зона на влияние, а на сталин предложи останалото, за война не е имало договори и подписи-не измисляйте и не льжете хората,щото е смешно зарад дилетанти като вас, затова когато хитлер влезна в полша сталин е знаел-тя е негова,но не е повярвал че ще нападне ссср според инф,от Зорге, четете повече
520
3
 
19
 
! Отговори
Ха-Ха-Ха преди 8 години
Интересно, точно на 9 май, този сайт бълбука от антируски статии... Такава ли е била директивата? Я се засрамете!!! Имайте уважение към историята... Защото по-умните знаят, че историята се повтаря... независимо, каква нова джаджа е измислило човечеството, човек си е същият... Смелостта е същата, страхът е същият, малодушието, и то. А глупоста, за съжаление е дори повече...
519
6
 
1
 
! Отговори
анти преди 8 години
Спасчо къде па се пишеш славянинем бе чедо.Във вените ти тече всякаква кръв само не и славянска.Поглдни се в огледалото моля
518
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ей *** не си славянин а си българин - а русия - плаши гаргите - на гол *** чифте пищови -нещастници
517
10
 
5
 
! Отговори
ewto преди 8 години
Нашия парад беше по хубав.
516
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес,бг,май преподнасяте ни неточна информация, т,к, доста представители на ЕС са присьствали на парада ,може и да не са президенти,но представителите на свойте европ,страни,Земан -истински мьж на страната си,защото не се оплаши от ничии намеци и е бил на парада,защото това е парад за да не се заиграва някой с хитлеристка авантюра и да унищожи хората зарад лудостта си
515
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обичам Велика Русия и нейния президент!!!
514
2
 
18
 
! Отговори
Данчо преди 8 години
Китай и Индия бяха там, включително и с войскови части. Какво повече искате?
513
1
 
7
 
! Отговори
:-) преди 8 години
Франс прес - поредното френско хумористично издание.....
512
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВЕЛИКА И НЕПОБЕДИМА
511
2
 
18
 
! Отговори
миро преди 8 години
САМОТНА С ПОДКРЕПАТА НА ИНДИЯ КИТАЙ И ОЩЕ 30 ДЪРЖАВИ ПРЕДСТАВЛЯВАЩИ 5 000 000 000 ДУШИ. Европа не е там заради натиск от ФАЩ, самотна.
510
1
 
12
 
! Отговори
гошо преди 8 години
Ама я се осъзнайте малко и се върнете назад бе хора малко ли ви е че веднъж ни помогнаха с турците и сега не пишем на турски,а после и освободиха Европа та не пишем на немски....вземете и се осъзнайте какво сте загубили и какво сте спечелили и как векове назад руснаците са били до нас, а любимата ви Америка дори не беше изтрепала още индианците за земя,а по късно направила и лагери за американци с японски произход(да не забравяме и *** дето още не ги смятат за хора тия хуманисти американците