Русия помпа мускули самотна на 9 май

"Силни сме, не ни закачайте" е мотото на парада днес
Обновена: 9 май 2015 14:15 | 9 май 2015 07:30, Александър Попов
963
Русия помпа мускули самотна на 9 май
Снимка: Reuters

Над 16 000 войници, танкове и самолети ще участват днес във военен парад с невиждан размах на Червения площад - част от пищните тържества в Русия по повод 70-ата годишнина от победата над нацистка Германия. Западът обаче бойкотира тази демонстрация на сила от страна на Владимир Путин, предаде Франс прес.

Всеки деветомайски парад в Русия има свое послание. През 2014 г. руският президент присъства на военен парад в току-що анексирания Крим, а тази година ще е доста самотен на Червения площад - заобиколен от ръководителите на страни като Куба, Индия и Китай, но без нито един европейски лидер от първа величина до себе си.

По-популярен отвсякога в днешна патриотична Русия, година след началото на конфликта той е парий в очите на западните демократи, отбелязва Франс прес.

"Силни сме, не ни закачайте - това е посланието на тазгодишния парад", обясни Александър Баунов от Московския център "Карнеги".

"Русия иска да каже на Запада: Нямаме нужда от никого", смята Игор Коротченко от консултативния съвет към руското министерство на отбраната.

Изминала е година от началото на украинската криза и списъкът на поканените, потвърдили, че ще присъстват на парада, демонстрира изолацията на Москва.

"Ще разберем колко е дълбока бездната между Русия и Европа", заяви Баунов пред АФП.

Огромното мнозинство лидери на западни държави - нейни съюзници във войната срещу нацистка Германия, отказаха да пристигнат за 9 май в Москва, която упрекват, че подкрепя и въоръжава проруските сепаратисти в Източна Украйна, при все че Русия категорично отрича.

Федерацията обаче разчита да присъстват кипърският лидер Никос Анастасиадис, китайският - Си Цзинпин, индийският премиер Нарендра Моди и кубинският ръководител Раул Кастро. Там ще бъдат и главите на грузинските сепаратистки територии Абхазия и Южна Осетия, непризнати от международната общност.

Някои пък избраха да пристигнат в Москва, без да участват в празненствата - чешкият президент Милош Земан и словашкият премиер Роберт Фицо например няма да присъстват на парада, а германската канцлерка Ангела Меркел ще бъде в Москва на 10 май.

Сред поканените 68 ръководители ще присъстват едва 22-ма. Ще пристигнат обаче генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Военият парад на 9 май е традиция в Деня на победата, честван в Русия - "ден на гордост за народа ни", както заяви Владимир Путин. Четирийсет и два процента от жителите на страната смятат, че победата, платена с живота най-малко на 27 милиона съветски хора, е повод за най-важния празник през цялата година, по-значителен от Коледа и от собствените им рождени дни, показва скорошна анкета на центъра "Левада".

По булевардите из центъра на Москва ще преминат над 16 000 руски войници със 194 бронирани машини, а в небето ще летят 143 самолета и хеликоптера, следени с очи от около 1300 чуждестранни военни, по-специално от Сърбия, Индия и Китай. Зрителите ще видят също новите танкове Т-14 "Армата" и нова система за противовъздушна отбрана.

За Русия тези паради са възможност всяка година отново да напомня, че е възстановила военната си мощ.

Москва винаги е уреждала пищни празненства във връзка с поредните годишнини от победата над нацизма, а тази година обеща по-грандиозни тържества отвсякога.

Отсъствието на европейците няма да развали празника, уверява експертът Александър Баунов.

"Да направим сравнение с парадите от 1995 или 2005 г. - европейските лидери дойдоха в Москва, но имахме по-малко суверенитет. Тази година те няма да са тук, затова пък суверенитетът ни се засили", каза Баунов.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


963
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
509
1
 
4
 
! Отговори
мартин преди 9 години
до наричащия сбирщина.. ако успея да ти дръпна ип то няма да си намериш място и при чичо ти сам...
508
3
 
9
 
! Отговори
мартин преди 9 години
До бойко.. не обиждай цял един народ заради агент поставен от цру от измислените ни братя.. масата от Българи обича Русия! Колкото до поюитиците ни... нямаме особен избор..
507
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БОЙКО 636 Ти на тая сбирщина обитаваща територията от 111000 кв.кил. народ ли викаш?? Скоро чичо САМ ще го разпертушини най-накрая.
506
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом китайците са до теб, не си самотен, другарю Попов :)
505
13
 
1
 
! Отговори
помогнете преди 9 години
А кога ще е повторението на парада да го гледам защото гледах сериала турски поток серията където путин се надупи на Ердоган
504
2
 
21
 
! Отговори
123 преди 9 години
Самотни сме ние, разединени, плюещи се един друг. Включете канал 1 на руската ТВ и вижте какво значи единен народ, за това и ще пребъде. Поклон
503
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** напредва в провеждането на паради. Но има още много да се учи от Хитлер, когото копира за друго. И от Ким Чен Ън за паради може също да се понаучи на туй-онуй.
502
9
 
0
 
! Отговори
само да питам преди 9 години
Консервата Армата запалили, че изтървах парада.
501
5
 
17
 
! Отговори
хм преди 9 години
Не са самотни. Всички мислещи хора са с тях. Слава на Руската армия, която не помпа мускули, а показва , че не трябва да се заиграва с нея. Хората там знаят защо празнуват, знаят историята си и я ценят. Самотни сме ние, че имаме толкова *** политици. В Русия не отидоха тези, които нямат морал, но хората вече проглеждат и скоро ще ги изметат от политиката. Европа ще страда и ние също, но така се получава с неблагодарниците. Позор за неблагодарните европейци.
500
2
 
9
 
! Отговори
впечатлен преди 9 години
Аууу какъв хубав парад.След като го гледах заобичах руснаците.
499
12
 
4
 
! Отговори
анти преди 9 години
Спасчо тия славянски мутанти унищожиха света и нанесоха вреди за хилядолетия напред.Слава на вселената,че водката ще ги унищожи.
498
9
 
3
 
! Отговори
хи хии преди 9 години
Докато путин празнува с китайци и индийци богатите руснаци пазаруват в Лондон
497
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как самотна,там бяха Китай и Индия дори и с представителни части за парада. Това са над милиярд и половина население .Големи сте ***.
496
3
 
16
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 9 години
Със сигурност Русия не е самотна, но ние ще паднем между двата стола... Гледах снощи това л...но президанта ни и си мислех: "Нима Чехия е по-*** от нас, нима сърбите са по-глупави..."
495
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Силни сме, не ни закачайте" е мотото на парада днес - САМИ ЩЕ СВЪРШИМ ТОВА, КОЕТО ВРАГЪТ НЕ ЩЯ ДА СВЪРШИ 70 ГОДИНИ ВЕЧЕ...
494
17
 
9
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Представителите на Индия са докарали един индийски слон да видят дали може да дърпа закъсал руски танк
493
16
 
8
 
! Отговори
непразнуващ преди 9 години
9 май е ужасен ден за мен.Половин Европа остава под власта източните варвари за повече от 50 години.Фашизмат е нещо лошо, но нищо не може да се сравни със лицемерното, мизерно равенство на съветите изгодно само на хитреците и мързеливците сляпо подкрепя ни от глупаците.
492
9
 
6
 
! Отговори
Петков преди 9 години
До АнонименЯ ми напомни, кой цял отанал святе бил в Москва, че не се сещам!
491
6
 
12
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
До АнонименПросто Съветския съюз помогна на шайка негодници да узурпират всичко в България и до ден днешен да не можем бял ден да видим,а държавата да потъва във всякъкъв аспект
490
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За съжаление самотна и изолирана остана Европа, коленичила пред чужди интереси... Целият останал свят беше в Москва.