Осъденият на смърт Царнаев ще чака с години за екзекуция

Дотогава той ще лежи в eдин от най-опасните затвори в САЩ
Обновена: 17 май 2015 11:02 | 17 май 2015 09:00, Красимир Ангелов
24
Осъденият на смърт Царнаев ще чака с години за екзекуция
Снимка: Reuters

Джохар Царнаев може да прекара години, дори и десетилетия в затвора, преди да бъде изпълнена присъдата му, отбелязва Ройтерс.

В петък 21-годишният мъж  беше осъден на смърт от съд в Бостън заради атентата от 15 април 2013 г. на бостънския маратон, в който загинаха 3 души, в това число и дете, а над 260 бяха ранени, от които днес 17 са с ампутирани крайници.

Още по темата
Въпреки присъдата близо едно десетилетие може да мине най-малко, докато адвокатите на Царнаев изчерпат всички възможности за обжалване на присъдата и превръщането й в доживотен затвор без право на замяна.

Американската Служба за затворите все още не е решила къде ще бъде настанен Царнаев. Вероятно обаче той ще бъде пратен в един от двата най-строго охранявани затвора - този във Флорънс в щата Колорадо или в затвора в Тер От в щата Индиана.

Ако смъртната присъда на Царнаев бъде потвърдена на апелативна инстанция, той ще бъде един от 59-те затворници в САЩ, осъдени на смърт от федерални съдилища. А от 1988 г. едва трима федерални затворници са били екзекутирани.

Ако отиде в затвора във Флорънс в щата Колорадо Царнаев ще съжителства с 416 опасни престъпници. Сред тях са някои от най-прочутите затворници на САЩ, като атентатора от Оклахома сити Тери Никълс, атентаторът с писмата-бомби Тед Казински и неуспелият атентатор с бомбата в гащите от самолета от Амстердам за Детройт Умар Фарук Абдулмуталаб.

Царнаев обаче едва ли ще има възможност да общува дълго с някой от тях, защото в този затвор затворниците прекарват средно по 23 часа на ден в килиите си сами. Всяка килия е надзиравана непрестанно и е с размери 3 на 6 метра. Вътре има тоалетна, маса, легло, а храната се предава през отвор във вратата. В килията затворниците пишат писма и гледат телевизия.

Само за статистиката никой не е успял да избяга от затвора в Колорадо, основан през 1994 г.

В затвора в град Тер от в Индиана, където е другия възможен нов “дом” на Царнаев, има стая на смъртта, където се изпълняват смъртни присъди с летална инжекция. И тук затворниците прекарват около 23 часа сами в килията си, обобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
15
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 8 години
Не стига ,че създаде толкова много проблеми, а сега и ще го хрантутят като храненик.Ще претендира за условия на живот , за нарушени права и т.н. За какво ли им е?!. На момента -един в основата на черепа и край с разходите по нег.
15
1
 
9
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Ако бяха питали мене, нямаше изобщо да чака.
14
6
 
0
 
! Отговори
до 9 преди 8 години
прекалено евтини, *** и демагогски изкази.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквото посееш това и ще ожънеш!
12
2
 
20
 
! Отговори
Север Кавказ преди 8 години
Ако беше в Чечня или Дагестан щяхме да видим как ФСБ го обстрелва с РПГ-7 и той щеше да се разхвърчи на малки кусачки мясо...
11
2
 
12
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
Ама нали тези бяха храбри бунтовници, които се сражаваха с "кървавия режим на Путин"?Ко стана ся? Надянохте ли се на тесления сап?
10
4
 
19
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Пълно безумие е да се прахосвт здрави и млади човешки органи.Всеки осъден на смърт трябва да става донор на всякакви органи. Така ще бъде полезен с нещо на обществото дори след смъртта си
9
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 9Смъртното наказание има смисъл за възпиране само ако се изпълнява публично и жестоко.Но така се връщаме в средновековието.
8
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе, Амнести Интернешанъл, Ангела Меркел, Камерън, нашиьо Пльовньо не са ли ужасени от смъртната присъда? Нали всички се ужасиха от смъртната присъда в Египет над фанатиците от Мюсюлмански братя. Сега защо не се ужасяват, нещо им е минал ужасът.
7
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да вземе българско гражданство и ще стане светец в ДПС, никой няма да му говори на езика на омразата повече.
6
2
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
това го видяхме снощи как показа среден пръст на камерата в килиятакъм съда това е безмозъчно същество което няма емоции така че и да чака100 години то няма да се промени
5
0
 
16
 
! Отговори
Васил преди 8 години
дедо Ташунко има достатъчно за урановите мини, а пострадалите искат кръв. Много добра е идеята за смъртно наказание - успокоява обществото. Този няма да получи доживотна, ако ще и не знам какво да стане в Америка. Просто по хубаво е да бъде утрепан не веднага :)
4
5
 
34
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
Далеч по-хуманно е да бъде изпратен в урановите мини. Така ще има някаква полза от него, а и спестява разноски.
3
0
 
36
 
! Отговори
mda преди 8 години
При нас за жалост вълната надигаща се в подкрепа на смъртното наказание е точно заради липсата на справедливост, която ескалира. Макар, че не съм сигурен в превантивния характер на смъртното наказание съм сигурен, че близките на жертвите ще почувстват някакво облекчение от смъртта на тези хора. И ако един ден хората почувстват истинска промяна в усещането си за справедлиливост нещата ще тръгнат в посоката която почти всички искаме...
2
23
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И телевизия им сложили на тия *** в килиите. *** хамерикански нещастници!
1
1
 
14
 
! Отговори
Оногондур преди 8 години
Думичката "някой" не се връзва с множественото число "затвори".Редакцията????