Сбогом Никола! "Човечета и индианци" на протест в Скопие

Протестиращите: Събрахме се, за да ви кажем да си отидете!
17 май 2015 18:12,
135

 Снимка: Reuters

Над 2000 души души потеглиха за Скопие от Битоля, 3000 от град Прилеп, хиляди потеглиха от Щип, Струмица и други градове. Няколко хиляди тръгнаха и от Охрид. Всички те се обединиха в протеста срещу режима на Никола Груевски.

Днес се събрахме всички: човечета, шиптари, индианци, за да ви кажем да си отидете. Това заяви пред протестиращите в Скопие журналистът Огнен Янески. В записите, които показа опозицията от подслушвани телефонни разговори, се чува бившия вече министър на вътрешните работи Гордана Янкуловска да нарича гласуващите от Пустец човечета, албанците – шиптари, а членовете на ВМРО-ДПМНЕ и на СДСМ – индианци, предаде "Фокус".

Протестът бе открит от представители на студентите. От организацията "Студентски пленум" говореха на македонски и албански, изтъквайки техните проблеми като студенти и липсата на диалог с правителството.

Протестиращите развяха македонски, албански и турски знамена. Някои от демонстрантите са издигнали плакати, на които пише "Оставка“ и "Сбогом Никола". В протеста участват различни граждански сдружения, студенти и хора от различни етнически общности.

„Никола, ако ме чуваш, знам, че много искаш да слушаш, искам да ти кажа едно: от много фасадни проекти забрави основният – Македония“, заяви от своя страна Никола Димитров, бившият посланик на Македония в САЩ и дългогодишен преговарящ в спора за името с Гърция. По думите му в сградата на правителството има хора, които вървят по акъла на Груевски и са приватизирали всички институции.

На протеста се появи и председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. "Хората, които са се събрали тук се борят за демокрация. За мен е удоволствие да бъда тук, от името на всички европейски социалдемократи. Тук сме заедно с моите приятели от Швеция, България, Обединеното Кралство. Тук не съм за да ви уча. Тук съм за да чуя вашия глас“, заяви Станишев.

"Вашето послание е ясно. Вашето послание е, че вие искате мир. Искам да изразя своите съболезнования до семействата на всички, които загинаха в Куманово“, заяви Станишев. По думите му на протеста има хора от различни етнически общности, които искат демокрация.

"Чух, че много години нямаше свобода на словото. Но това повече не е приемливо. Чух много хора, които са провъзгласени за врагове, тъй като имат различно мнение. Това е неприемливо“, изтъкна Станишев.

Македония преживява най-тежката си политическа криза от обявяването на независимостта си през 1991 година. През последните четири месеца бяха направени разкрития за корупционните схеми, за кадруване в съдебната система, контрола над медиите, фалшифицирането на изборните резултати от страна на режима на Груевски и най-приближените му хора.

В края на протеста се очакват над 4500 души да останат на площада пред правителството до окончателното падане от власт на Груевски.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
1
 
! Отговори
Бънди преди 8 години
Нали знаете, има една такава държава Македония.
29
3
 
20
 
! Отговори
77 преди 8 години
ДДС ЗА ЛЕКАРСТВА В МАКЕДОНИЯ Е 5 % . В БЪЛГАРИЯ Е 20 % .
28
8
 
13
 
! Отговори
77 преди 8 години
В МАКЕДОНИЯ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА Е 250 ЕВРО ,А В БЪЛГАРИЯ ?
27
2
 
18
 
! Отговори
американецо преди 8 години
Някой да видя дали има протестиращи в БЮРМ, веещи българския трибагреник? Нали е пълно с българи там? Аз доколкото гледам, се размахват албански знамена и "македонския" вентилатор...Затова, ако някой от БЮРМ се обяви за българин, да заповяда да живее в Република България и да бъде един от нас. Да се дават безразборно български паспорти на типове с антибългарско, югославо-македонско самосъзнание е меко казано глупост.
26
7
 
9
 
! Отговори
Янукович преди 8 години
Путин подкрепя Груйо , затуй - да се лае по протестиращите !
25
3
 
6
 
! Отговори
77 преди 8 години
В МАКЕДОНИЯ ЛИТЪР БЕНЗИН Е 2,20 ЛЕВА ЗА ЛИТЪР , А В БЪЛГАРИЯ ?
24
5
 
9
 
! Отговори
77 преди 8 години
В МАКЕДОНИЯ МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ Е 140 ЕВРО / 280 ЛЕВА .В БЪЛГАРИЯ 79 ЕВРО .
23
6
 
4
 
! Отговори
77 преди 8 години
НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ КОЛКО Е МИН.ЗАПЛАТА ,МИН .ПЕНСИЯ В МАКЕДОНИЯ ?
22
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Благодаря за перфектната илюстрация на типичен платен национален предател с тоя коментар.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименпротестират срещу ТП :))) тъй казват наще ***
20
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На всякъде хората не ви щат евроазийските ченгеджийници и ви пъдят с протести. Като ги наричате платени и *** само ускорявате процеса.
19
7
 
17
 
! Отговори
#ФОСТAТA преди 8 години
Бaте Бойко е прaтил крaсиви и интелигентни протестaнти от Aлбaнския си контингент, кaкто сaмия той признa че е нaпрaвил нa протестите в София не отдaвн!
18
4
 
24
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Явно е дошъл края на Македония....Като ги гледам шиптърите как са ентусиазирани,догодина по това време няма да я има тая държава.После ние сме наред.Ама като не помним какво казаха американците още през1998-а година-че на Балканите перспективни нации са албанците и турците,а неперспективни-сърби,македонци и българи.На първите трябва да се помага,а вторите трябва да се оставят да отмрат-това е идеята на САЩ за региона.
17
9
 
21
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 8 години
до до ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Ако е успял да опази македонците от български сценарии, значи трябва паметник да му издигнат, а не да го свалят !Няма по-голям капан за една православна държава от този да бъде "демократизирана" по американски и вкарана в НАТО и ЕС !!!Това означава автоматично*ране/албанизиране на Македония ! Да не говорим за бедността, която ги чака македонците. Пример да им е Украйна.В този смисъл Груевски отдалечавайки македонците от България им е направил огромна услуга.
16
5
 
21
 
! Отговори
Мирко преди 8 години
Хайде отново някъде из Европа. Както и в България оставка, та оставка. Дайте конкретни искания или обвинения. Какво беше тук преди година ? Никаква конкретика, само истерия. Преди година за 1 милиард заем ореваха София, сега за 16, всички тия "свободни духове" мълчът като ... Продажни плъхове и раннобудни продажници.
15
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !А и нясясно ли си, че тоя направи чудеса от геройства хората в Македония да мразят в черваа си България и българие. Така работят руснаците - разделяй и владей.
14
5
 
16
 
! Отговори
Ники преди 8 години
Някой се опитва да им пробута Българският сценарий ...
13
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На нашите "русофили" дето подкрепят откровен българофоб направил "българин" *** дума в Македония , понеже Путин го подкрепя, ще кажа само ашколсун другари!
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Стига лая срещу България ве ***!Да живее България !А кога ти ще го кажеш това?
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 28Не знам дали е "сръбско-удбашко-руска уйдурма" както казуваш, ама за мен объркването в опорните точки на форумния *** е ясен критерий.Се пак те се "ориентираха" да полайват лекичко срещу протестиращите, което поставя под съмнение думите ти.Просто Груйо си се превърна в откровен налкански полудиктатор и ората излезуват на протест, за да не допуснат да стане цял диктатор.